Därför kan filttassar vara avgörande
Höga ljudnivåer påverkar såväl elevernas som lärarnas hälsa och välmående. Att försöka få till en bra ljudmiljö i skolan är därför A och O. Men hur gör du det på bästa sätt? Här är några tips som hjälper till att skapa en trivsam ljudmiljö i förskola och skola.
Huvudvärk, stress och sämre inlärningsförmåga. Det är bara några av de negativa konsekvenser som en hög och intensiv ljudnivå kan ha på eleverna. Det gör det inte bara svårt att behålla koncentrationen, utan är också mer ansträngande för hjärnan som måste arbeta hårdare för att sortera bort de störande ljuden.
De höga ljudnivåerna påverkar även lärarna negativt. Forskning visar bland annat att när ljudnivåerna går upp så gör pulsen, blodtrycket och adrenalinhalten detsamma. Därtill kan buller över tid leda till såväl tinnitus som hörselnedsättning.
För att både lärare och elever ska trivas – och prestera på topp – behövs därför en bra ljudlandskap. Ett sätt att minska ljudnivån är att använda sig av ljudabsorberande lösningar. Till exempel finns det ljudabsorberande tavlor med läroinspirerade motiv inom geografi, matte och språk – perfekt för just klassrummet.
Fler smarta knep som kan hjälpa till att förbättra ljudmiljön
- Sätt filttassar på 4-bensstolar för att minska skrapljuden.
- Ha bord med ljuddämpande skivor.
- En ljudabsorbent i höjd med skrivtavlan bryter ljudreflexer från den hårda väggen och ger samtidigt läraren en god “talarkomfort”.
- Att placera ljudabsorbenter på en av två motstående väggar är ett effektivt sätt att bryta ljudreflexer i rummet, vilket gör mycket för att skapa en behaglig ljudmiljö.
- Öppen förvaring sprider ljudet bra, medan exempelvis luckor reflekterar ljudet.
- Stoppade soffor är också en mycket bra ljudabsorbent, särskilt för låga frekvenser som påverkar talförståelsen. Det är extra bra för elever med hörselnedsättning och barn med svenska som andraspråk.