Så ser framtiden ut för svenskt skogsbruk
Det fanns en tid då människan arbetade manuellt med skogsbruk. Med hjälp av yxor och sågar avverkades träden, och tack vare hästar kunde timret fraktas ur skogen. I och med skogsindustrins expansion har den här typen av manuellt arbete ersatts av andra typer av hästkrafter.
– Maskinerna är våra vänner. Manuellt skogsarbete är farligt och oerhört tungt. Mekaniseringen av skogsbruket har minskat olyckorna och förbättrat arbetsförhållanden för hela yrkeskåren, säger jägmästare Erik Normark.
Artificiell intelligens i skogen
Tekniken har gjort mycket för den svenska skogsindustrin. Den är behjälplig vid transport men ger också information om hur terrängen ser ut. Enligt en rapport från Skogsstyrelsen har laserskanning och geodata varit till stor hjälp vid bland annat planeringen av skogsarbete.
Med hjälp av geodata öppnas möjligheten att kartlägga skogens tillväxt på individnivå. Varje nyplanterat träd kan registreras och följas i utvecklingen. Snabbväxande träd kan skördas, samtidigt som träd med stor betydelse för biologisk mångfald kan lämnas kvar med hög precision.
Skonsammare maskiner
Även skogsmaskinerna går genom en utvecklingsfas, där målet är modernare och skonsammare lösningar. Exempelvis tros bandgående maskiner mildra påverkan av marken eftersom dessa åsamkar mindre markskador jämfört med maskiner på hjul.
– Visionen om hållbart skogsbruk är en fråga om ständig vidareutveckling mot mål som kommer att förändras över tid. Ökad fokus på idéutveckling bakom skogsskötsel är verktyget för att kunna skapa morgondagens skogar. Arbetet blir aldrig färdigt, säger Erik Normark.
Svenska Skogen är ett initiativ för att sprida kunskap om skogen från Sveriges skogsägare och skogsföretag.