Hem
VolviaANNONS

Så undviker du dyra reparationer på bilen

Ibland händer det bara. Du får motorhaveri, AC:n strejkar eller batteriet till elbilen slutar att fungera. Men hur ska man göra för att minska risken för att saker i bilen plötsligt går sönder? Här kommer några tips på hur du kan förebygga dyra bilreparationer.

– Mekaniska skador uppstår oftast från slitage. Därför är regelbunden service och underhåll av bilen helt avgörande för att upptäcka problem i tid. Var också uppmärksam på om varningslampor tänds och undvik att köra bilen om du vet att det är problem med den, säger Dan Björk, Team Leader Mechanical Claims Aftermarket Motor på Volvia som är specialister på bilförsäkringar.

Vänta inte med att fixa småfel

Genom att låta verkstaden genast titta på alla fel, stora som små, minskar risken att de växer till större problem som i värsta fall gör att fordonet plötsligt vägrar starta eller får motorstopp.

– Det är vanligt att servicetekniker upptäcker problem som du som förare inte lagt märke till. Om din bil då är rätt försäkrad så anmäler en auktoriserad verkstad genast skadan till försäkringsbolaget. Vi på Volvia ger ofta besked inom 20 minuter så att felet kan fixas direkt när kunden ändå är på plats, säger Dan Björk.

Dan Björk, Team Leader Mechanical Claims Aftermarket Motor på Volvia.

Reparera på märkesverkstad

Många tänker att deras bilförsäkring bara gäller vid olyckor, men så är det alltså inte. En maskinförsäkring täcker maskindelar och elektronik som oväntat går sönder av sig själva.

– Det är viktigt att kontakta en märkesverkstad när något i bilen plötsligt inte fungerar. Där vet de alltid vad som omfattas av försäkringen, samtidigt som verkstäder som inte är auktoriserade kanske inte är medvetna om det. Det gör att många bilägare betalar ur egen ficka för reparationer som egentligen kan gå på försäkringen, säger Dan Björk.

Visste du att allt det här täcks av maskin- och elektronikförsäkringen?

Maskin- och elektronikförsäkringen gäller vid maskinskador, men också för många elektroniska komponenter och säkerhetssystem, till exempel:

• Motor för el-, bensin-, diesel- och gasdrift.

• Högvoltsbatteri för framdrift av bilen.

• Klimatanläggning.

• Kraftöverföring såsom växellåda både automatisk eller manuell, drivaxlar, bakaxel, fördelningslåda (4WD) mm.

• Displayer, radio och informationssystem.

• Antisladd- och airbagsystem.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.
Annons