Hem
Håkan Buskhe. Arkivbild. (Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Saab-chefen jublar över nya stridsflygsavtalet

Saab har ännu inte fått någon order på de stridsflygplan som Sverige och Storbritannien ska utveckla tillsammans men vd:n Håkan Buskhe jublar ändå.

– Det här är en fantastisk dag för Sverige, och för Saab förstås, säger han till TT på en pressträff.

Vad Saab behöver just nu är projekt och därför är det nu undertecknade avtalet mellan länderna väldigt betydelsefullt, menar Buskhe.

– Det här avtalet är perfekt för oss.

bakgrund
 
Saab 39 Gripen
Wikipedia (sv)
Saab 39 Gripen, i svenska flygvapnet betecknat JAS 39A/B/C/D Gripen, är ett fjärde generationens stridsflygplan som tillverkas av Saab AB. Beslutet om ett nytt flygplanssystem togs i riksdagen 1982 av försvarsministern Torsten Gustafsson i samband med försvarsbeslutet 1982. Gripen är ett av de första multirollstridsflygplanen som kan användas för jakt-, attack- och spaningsuppdrag och dessutom växla mellan dem under flygning, därav prefixet JAS. Namnet Gripen är resultatet av en tävling som hölls i början på 1980-talet.Utveckling och marknadsföring startades av Industrigruppen JAS, som senare under en period i samverkan med BAE Systems (som var delägare i Saab 1998–2011) kom att Nato-anpassa flygplanet för den internationella marknaden. Från början var det inte planerat att bygga en tvåsitsig version av JAS 39, eftersom inskolning på flygplanet skedde i simulator, men för att kunna exportera Gripen visade det sig nödvändigt att även erbjuda en skolversion av planet och därför utvecklades JAS 39B. En av flera anpassningar, för den internationella marknaden, är att de senaste versionerna 39C och 39D kan lufttankas. De senaste versionerna, kallade Gripen E/F, är under utveckling. De kommer att ha större flygplanskropp, fler vapenbalkar, starkare motor och större bränsletankar.Stora dolda belopp har överförts från BAE Systems till beslutsfattare i tre av de fem länder till vilka planet har exporterats eller hyrts ut, och 2011 erkände SAAB att ett större belopp förmedlats från BAE Systems via en sydafrikansk konsult. Misstankar har riktats mot Saab från riksåklagaren i ett fjärde land, Brasilien, och femte land, Thailand.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen