Sagorna i fokus på nytt H.C. Andersen-museum
I dag invigs ett nytt H.C. Andersen-museum i författarens hemstad Odense på den danska ön Fyn. Det skriver SVT Kultur.
Besökarna kommer inte att mötas av ett museum fullt av fakta – utan av tolv av sagoförfattarens mest kända sagor.
– Man får vara beredd på att mötet kommer att bli lite annorlunda än vad man kanske hade förväntat sig, säger museets kreativa chef Henrik Lübker.
Arbetet med museet har pågått i tio år och dagens öppning är en smygöppning. Först i september väntas parken och caféet stå färdigt.
bakgrund
H.C. Andersen
Wikipedia (sv)
Hans Christian Andersen, född 2 april 1805 i Odense, död 4 augusti 1875 på Østerbro i Köpenhamn, var en dansk författare. H.C. Andersen är tillsammans med Ludvig Holberg och Søren Kierkegaard, Danmarks internationellt mest kända författare och företrädare för den danska guldåldern. Andersen är mest känd för sina sagor (på danska: eventyr). Andersen skrev över 200 sagor, 1 000 dikter, 6 romaner och 50 skådespel och hans verk finns översatta till nära 150 språk.Trots en fattig och enkel uppväxt och en problematisk skolgång kom Andersen att etablera sig som en författare som hade stöd av såväl kungen som det intellektuella etablissemanget och genom sina sagor även i de breda folklagren. 200-årsjubileet år 2005 medförde en ökad satsning på H.C. Andersen-forskningen och resulterade i en mängd litteratur kring författaren och i nyutgåvor och nyöversättningar av Andersens verk.Under sin levnad hade Andersen många kontakter i Sverige, bland annat med Fredrika Bremer och Jenny Lind och många svenska författare har inspirerats av Andersen eller skrivit om honom, bland andra Elsa Beskow, Maj Fagerberg, Niklas Rådström, Olov Svedelid och Birgitta Trotzig.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen