Säkerhetsrisken: Virtuella kartor visar skyddsobjekt
Kartfunktioner hos företag som Eniro, Google och Hitta.se visar upp bilder på skyddsobjekt som är förbjudna att fota, visar SVT Nyheters granskning.
– Vi har ingen automatisk granskning av våra bilder. Vi gör stickprovskontroller och förlitar oss sedan på rapporter från myndigheter och våra besökare, säger Oscar Rugfelt på Hitta.se till SVT.
Försvarsmaktens ser en risk med att andra stater kan använda sig av tjänsterna för att kartlägga till exempel försvarsbyggnader.
– Vi ser att det sker intrång i våra skyddsobjekt. Det kan underlättas av att man i förväg har kunnat rekognosera i de här områdena virtuellt, säger Kim Hakkarainen, informationssäkerhetsspecialist på Försvarsmakten, till SVT.
bakgrund
Skyddsobjekt
Wikipedia (sv)
Skyddsobjekt är den svenska benämningen på vissa byggnader, anläggningar, områden och andra objekt som enligt skyddslagen (2010:305) har beviljats förstärkt skydd mot:
sabotage,
terroristbrott enligt 2 § terroristlagen (2003:148),
spioneri samt röjande i andra fall av hemliga uppgifter som rör totalförsvaret, eller
grovt rån.Den nuvarande lagen trädde i kraft den 1 juli 2010 och ersatte den äldre lagen (1990:217) om skydd för samhällsviktiga anläggningar m.m. Skyddslagen innehåller också bestämmelser om skydd för allmänheten mot skada som kan uppkomma till följd av militär verksamhet.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen