Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN.
Bopriserna

Sänker priser på nybyggen: ”Räknade med uppåttrend”

Samtliga större bostadsutvecklare i Stockholm har tvingats till prissänkningar, skriver DI. Fastighetsbyråns Henrik Lenander menar att det vi ser är en justering på marknaden.

– Många av de projekt som nu sänks har prissatts tidigare när man kanske räknade med att den uppåtgående trenden på bostadsmarknaden skulle fortsätta, säger han till tidningen.

Direkt rapporterade i veckan att JM tvingats sänka sina priser med uppemot 30 procent i ett projekt vid Liljeholmskajen i Stockholm.

Toppnyheter

VINCENT KESSLER / TT NYHETSBYRÅN
Skottlossningen i Strasbourg

Misstänkt skulle ha gripits i morse – var inte hemma

Den misstänkte gärningsmannen var i Strasbourg var strax före 01 på natten ännu inte gripen. Enligt uppgifter i franska medier ska han ha förskansat sig i en byggnad som polisen omringat. Polis och gärningsman uppges ha skjutit mot varandra.

Enligt Le Figaros uppgifter ska gärningsmannen ha skadats i skottväxlingen. Polisen ska också också ha stängt av en stor motorväg i närheten av Strasbourg.

Myndigheterna har tidigare meddelat att gärningsmannen är identifierad som en 29-åring från Strasbourg och han är känd av polisen sedan tidigare. Enligt Le Figaro skulle gärningsmannen ha gripits av polisen i morse, men var då inte hemma. AFP uppger att mannen finns upptagen på en lista över misstänkta extremister.

Fyra personer har dött och över tio har skadats i dådet enligt tv-kanalen BFM och Reuters. Myndigheterna har dock bara bekräftat två döda

Igår 23:42
CHRISTIAN HARTMANN / TT NYHETSBYRÅN
Skottlossningen i Strasbourg

Fyra döda och tio skadade i skjutning på julmarknad – gärningsmannen på fri fot

En beväpnad man öppnade eld i centrala Strasbourg i Frankrike under tisdagskvällen. Fyra personer uppges vara döda enligt tv-kanalen BFM. Över tio är skadade varav många svårt, rapporterar AFP.

Den lokala tidningen l'Alsace uppger att en ensam gärningsman skjutit två personer och sedan förflyttat sig en bit och avfyrat fler skott. Gärningsmannen ska enligt Le Figaro vara identifierad och känd av polisen sedan tidigare. Särskild antiterrorpolis har kommenderats ut.

Enligt AFP ska polis och gärningsman har skjutit mot varandra.

Skottlossningen ska ha ägt rum på en julmarknad på torget Place Kleber. Området har utrymts och spårvagnar förbi platsen har stoppats, skriver BBC.

Enligt tidningen Le Monde uppmanar stadens vice borgmästare invånarna i staden att hålla sig inomhus. Le Figaro uppger att gärningsmannen inte är gripen.

Igår 20:58
YOAN VALAT / POOL
Skottlossningen i Strasbourg

Antiterroråklagare utreder – Macron avbryter möte

Den franske presidenten Emmanuel Macron har förkortat ett möte för att i stället följa utvecklingen i Strasbourg där en person öppnat eld och dödat fyra person och skadat flera, rapporterar Le Figaro.

Tidningen rapporterar också att en särskild krisplan på stadens sjukhus har aktiverats till följd av händelsen och att händelsen utreds av åklagarmyndighetens antiterroravdelning.

Inrikesminister Christophe Castaner följer situationen och ska enligt Le Figaro ha skickats till Strasbourg av president Macron.

Igår 20:28
Läs mer om Skottlossningen i Strasbourg
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Jan Björklund (L). Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Beskedet: L röstar nej till Löfven som statsminister

Liberalerna kommer rösta nej till Stefan Löfven (S) som statsminister vid omröstningen på fredag, meddelar presschefen Elin Boberg till TT.

– Då Centern sagt nej och överenskommelsen därmed har fallit röstar vi nej till Stefan Löfven på fredag, säger hon.

Även Kristdemokraterna kommer att rösta nej, meddelar KD-ledaren Ebba Busch Thor på Twitter.

Riksdagen meddelade under kvällen att talmannen Andreas Norlén i morgon kommer att föreslå Stefan Löfven som statsminister. Omröstningen sker på fredag den 14 december.

Igår 19:26
Annie Lööf (C). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Analys: Lööf måste förklara – vad hände egentligen?

”Jag förstår inte vad Centern vill”, skriver Aftonbladets Lena Mellin i en analys. Hon frågar sig vad som hände mellan lördag natt och måndag morgon, från att C och S enligt samstämmiga uppgifter var överens om ett avtal till att C beslutat sig för att rösta nej.

Enligt Mellin vore det bra om Annie Lööf förklarade hur det ligger till då både S och L verkar tycka att förhandlingarna inte är avslutade medan C verkar tycka att de är det.

”Om inte alltihop är en övertaktisk manöver som syftar till att ge Centern mer i nästa omgång – om det blir en.”

SvD:s Göran Eriksson skriver att Stefan Löfven skickas mot ett säkert nederlag när talmannen Andreas Norlén i morgon föreslår honom som statsminister. Men det krävs för att talmannen ska göra framsteg i regeringsprocessen, menar Eriksson.

Eftersom de flesta partier vill undvika ett extraval – som sker när fyra förslag till statsminister underkänts – kan partierna bli mer benägna att överge sina låsningar, skriver han.

Igår 20:09
Stefan Löfven (S). Sören Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Stefan Löfven föreslås som statsminister – riksdagen kommer rösta på fredag

Stefan Löfven (S) kommer att föreslås som statsminister i morgon, skriver riksdagen i ett pressmeddelande. Detta kommer att ske i samband med att talmannen Andreas Norlén håller en pressträff i morgon klockan 08.30.

I samband med presskonferensen kommer talmannen att presentera vilka partier Löfven avser att bilda regering med.

Omröstningen kommer att ske på fredag den 14 december.

Igår 17:24
Läs mer om Valet 2018
Trumps USA Anklagelserna mot Trump
Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Anklagelserna mot Trump

Analys: Därför kan det dröja med riksrätt för Trump

Även om det rent juridiskt finns grund för att ställa Donald Trump inför riksrätt finns det flera faktorer som talar emot att Demokraterna verkligen sjösätter en riksrättsprocess redan nu, skriver The Independents Mary Clark Jaolinick i en analys.

En tung orsak är att många äldre demokrater minns hur det gick när deras egen president Bill Clinton ställdes inför riksrätt men friades.

”Republikanerna ansågs ha överreagerat och stödet för Clinton och demokraterna sköt i höjden”, skriver Clark Jaolinick.

Dessutom påpekar hon att många tror att den pågående Rysslandsutredningen på sikt kommer att mynna ut i ännu hårdare anklagelser mot Trump, som skulle ge mer tyngd åt en senare riksrättsprocess.

Både Washington Posts Deanna Paul och Politicos Darren Samuelsohn påpekar att de allt tyngre anklagelserna kan öka Trumps ambitioner att bli omvald. De flesta bedömare är nämligen överens om att Trump inte kan ställas inför rätta i en vanlig domstol så länge han är president. Och de flesta brott han anklagas för skulle hinna preskriberas om han blir omvald.

Igår 16:44
Donald Trump. Yuri Gripas / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Anklagelserna mot Trump

Källor: Trump ser en reell risk att ställas inför riksrätt

USA:s president ska ha uttryckt oro över risken att ställas inför riksrätt när en demokratisk majoritet tar över representanthuset nästa år. Det uppger en källa nära presidenten för CNN.

Enligt källan ser Trump riksrätt som en ”reell möjlighet”. Oron har väckts sedan dokument blivit kända som visar att Trumps tidigare advokat Michael Cohen agerade på Trumps direkta uppdrag när han betalade ut pengar till kvinnor för att få dem att inte uttala sig om affärer med Trump.

Bland annat den tillträdande ordföranden för representanthusets juridiska utskott, demokratern Jerry Nadler, har sagt att handlandet är tillräckligt för en riksrättsprocess.

Igår 15:13
Läs mer om Trumps USA
Polisens avspärrat lapp på en dörr och avspärrningsband på staketet till villan i Bjärred. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Döda familjen i Bjärred

Expert: Extremt ovanligt att man agerar i samförstånd

I åtta fall av tio är någon av föräldrarna förövare när barn dödas, enligt forskaren Henrik Lysell vid Karolinska institutet. Men det är extremt ovanligt att en förälder dödar sitt barn då det sker i genomsnitt fyra till fem gånger per år, skriver TT.

I Bjärred, i Lomma kommun, hittades en hel familj döda för nästan ett år sedan och efter en lång utredning har polisen kommit fram till att föräldrarna agerade i samförstånd.

– Jag kan inte minnas något annat svenskt fall där föräldrarna gör något sådant här tillsammans, säger Henrik Lysell.

Enligt Lysell är ett generellt motiv för föräldrar som dödar sina barn att man vill uppnå något gott, men ofta står det i kontrast mot omgivningens uppfattning.

Igår 19:22
Blommor vid familjens hem vid Bjärred. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Döda familjen i Bjärred

Krönikörer: ”Svaren behövs för att vi ska lära oss”

Opinion Mordet i Bjärred där två barn dödades av sina föräldrar och det i Västra Frölunda där två barn och en mamma dödades bör inte mörkläggas, skriver Expressens krönikör Fredrik Sjöshult.

Han menar att även om polisutredningen kring Bjärred-fallet är hemlighetsstämplad så krävs ett fortsatt sökande efter svar för att vi ska kunna lära oss någonting av det som hände. Finns det psykiska problem som borde kommit fram? Hade det varit möjligt att hjälpa familjen? frågar han sig.

”För att få svar på frågan krävs att fallen inte mörkläggs.”

Aftonbladets krönikör Malin Wollin frågar sig vad som händer med en förälder när man bara ser mörker, sorg och smärta i framtiden med sina barn. Men föräldrarna, skriver hon, kan inte ha förstått att barn bestämmer över sig själva och inte tillhör dem.

Särskilt en fråga hänger kvar, skriver hon: ”Den om varför flickorna inte fick välja om deras liv hade kvalitet så att det räckte.”

Igår 18:56
Polisen i Malmös presstalesperson Ewa-Gun Westford och polisinspektör Stefan Svensson. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Döda familjen i Bjärred

Polisen: Föräldrarna tog barnens liv – kronisk sjukdom var motivet

Båda föräldrarna i Bjärred misstänks för mord för att gemensamt ha beslutat att ta livet av sina döttrar för att därefter ta sina egna liv i januari, uppger polisen. Anledningen var att båda döttrarna led av ME, kroniskt trötthetssyndrom, enligt polisen.

– Föräldrarna har varit hårt ansatta och allt fokus har gått åt till barnens sjukdom, sa Stefan Svensson, under pressträffen.

Barnen dog genom kvävning eller strypning uppger polisen.

”Ingen av oss kommer någonsin kunna leva ett liv med egentlig mening”, skrev föräldrarna i sitt avskedsbrev.

Igår 09:35
Läs mer om Döda familjen i Bjärred
Valet 2018 Reaktioner på C-beskedet
Jan Björklund (L). Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Reaktioner på C-beskedet

Källa: Liberalerna lutade åt att släppa fram Löfven

Liberalerna fick i förhandlingarna med Stefan Löfven (S) igenom flera av sina hjärtefrågor – och lutade åt att släppa fram honom som statsminister, uppger en L-källa för Aftonbladet.

Bland annat fick partiet igenom krav på slopad värnskatt, satsningar på LSS och försvaret. Men efter att Centerpartiet beslutat att förkasta det slutgiltiga förslaget blev frågan om Löfven aldrig aktuell i partirådet.

Enligt L-källan står man däremot redo att återgå till förhandlingsbordet.

– Skulle C öppna upp för nya förhandlingar är vi beredda att göra det också, säger L-källan till tidningen.

Igår 21:34
Stefan Löfven och Annie Lööf. TT
Valet 2018 Reaktioner på C-beskedet

Ordkrig mellan parterna: ”Lööf var nöjd med avtalet”

Historieskrivningen om hur det gick till när förhandlingarna mellan S och C strandade skiljer sig kraftigt åt, rapporterar Aftonbladet. En Centerkälla uppger att samtalen bröt samman sent på lördagsnatten, på grund av att S var ”oförmöget att stänga ute V”.

En källa från ett annat parti som tidningen talat med ger en helt annan bild. Enligt källan gick S med på flera av C:s och L:s krav, bland annat slopad värnskatt, fri hyressättning i nyproduktion och återinförd familjeåterförening. Parterna kom överens om ett dokument som alla var eniga om.

– Vi trodde det var klart, säger en källa och säger att partierna hade samma intryck under söndagen samt att Löfven fick reda på Lööfs ställningstagande på måndagsmorgonen.

10 dec
Läs mer om Valet 2018
Allison (mitten) gratuleras. CARL RECINE / TT NYHETSBYRÅN
Champions League 18/19

Liverpool till åttondelen efter rysare mot Napoli

Liverpool är vidare till Champions League-slutspel efter seger i ödesmatchen mot Napoli med 1–0. Engelsmännen skapade mängder av chanser och förtjänade segern, men var illa ute i slutet och räddades av målvakten Allison.

Matchens enda mål kom i den 33:e minuten när Mohamed Salah fick bollen till höger i straffområdet. Napolimålvakten David Ospina chansade på att Salah skulle slå ett inlägg men i stället gick bollen mellan benen.

I andra halvlek fick Liverpool mängder av chanser att avgöra men saknade skärpan. På tilläggstid fick Arkadiusz Milik en superchans att kvittera, vilket hade inneburit att Napoli hade tagit Liverpools slutspelsplats, men Allison räddade.

Igår 22:00
Läs mer om Champions League 18/19

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Valet 2018 Budgetstriden
Ulf Kristersson (M). Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Budgetstriden

Kristersson om Löfvens uttalande: ”Är nonsens”

M-ledaren Ulf Kristersson kallar Stefan Löfvens (S) budgetkänga för ”nonsens”.

– Det är nonsens och det vet han också. Det är en seriös budget, säger han på en pressträff.

Stefan Löfven kallade M:s och KD:s reservationsbudget för ”en servettskiss”. Han kallade även budgeten för ogenomtänkt.

– Det är felaktigt. Det är en budget som tar tag i de problem vi har i Sverige, säger Kristersson.

Igår 16:26
M:s Elisabeth Svantesson och S Magdalena Andersson. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Budgetstriden

Analyser: Blir M-KD-budget – vem som än regerar

M:s och KD:s budgetförslag ser ut att gå igenom i morgon och det innehåller flera skattesänkningar som inte går att riva upp när kalenderåret väl har börjat. Det innebär att finanspolitiken får en stark M-KD-prägel nästa år oavsett vilken regering som tillträder, skriver DN:s Johan Schück i en analys.

Expressens Frida Bratt konstaterar att KD:s och M:s expansiva budget innehåller fler vinnare än förlorare. Till vinnarna hör de som arbetar, eftersom det blir ett nytt jobbskatteavdrag, men även pensionärerna får det bättre med en sänkt pensionärsskatt. Bland förlorarna finns möjligen arbetslösa, långtidssjukskrivna och barnfamiljer, skriver Bratt.

Igår 20:53
Stefan Löfven. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Budgetstriden

Löfven om KD:s och M:s budget: Är en servettskiss

Stefan Löfven (S) kritiserar M och KD för att lägga fram en reservationsbudget.

– Det är direkt ansvarslöst. Det är ett politiskt innehåll som många kommer att drabbas av säger han och fortsätter:

– Det är en servettskiss, man kan inte styra landet på en servettskiss.

Enligt Löfven går Sverige nu till det läge som han varnat för hela hösten, där Sverigedemokraterna får ett direkt avgörande på svensk politik.

Han säger även att Socialdemokraterna är redo att fortsätta förhandlingarna.

– Nu var det de (Centerpartiet) som sa nej till den här överenskommelsen.

Igår 14:56
Läs mer om Valet 2018