Hem
(Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Säpo: Visar konsekvenser som en lagändring kan få

Att Säpo väljer att lista konkreta larm och allvarliga hot mot landet är mycket ovanligt. Det bekräftar Karl Melin, presstalesperson på myndigheten, för SvD. Säkerhetspolisen vill med publiceringen visa regeringen vilka risker som finns med att skärpa datalagringsdirektivet.

– Det är för att på tydligast sätt visa vad vi arbetar med och vilka konsekvenser det kan få om vi inte kan jobba med den här informationen på ett tillfredställande sätt, säger Melin, till tidningen.

I redogörelsen skriver Säpo att man mottagit tips om terrorplaner i landet, om att bomber ska placeras ut och att man fått uppgifter om IS-medlemmar i Sverige.

bakgrund
 
Datalagringsdirektivet
Wikipedia (sv)
Datalagringsdirektivet (direktiv om lagring av elektronisk data), formellt Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/24/EG av den 15 mars 2006 om lagring av uppgifter som genererats eller behandlats i samband med tillhandahållande av allmänt tillgängliga elektroniska kommunikationstjänster eller allmänna kommunikationsnät och om ändring av direktiv 2002/58/EG, är ett av Europeiska unionens direktiv som numera befunnits vara ogiltigt. Det trädde i kraft den 3 maj 2006 och skulle vara implementerat i alla medlemsstater senast den 15 september 2007. Direktivet föreskriver harmonisering av lagring av uppgifter om samtliga fysiska och juridiska personers kommunikation via tele- och datanäten med avseende på sändarens och mottagarens identitet, vad kommunikationen innehöll, kommunikationens längd, var sändaren befann sig med mera. Direktivet utgjorde en reaktion på inträffade terrordåd i Europa. Den 8 april 2014 förklarade EU-domstolen direktivet ogiltigt. Den svenska regeringen och post- och telestyrelsen meddelande emellertid under juni 2014 att svensk lagstiftning fortfarande gäller, och att man kommer att vidta tillsynsåtgärder mot operatörer som upphör att lagra data. Den 21 december 2016 lade EU-domstolen fast att datalagring så som den är utformad i svensk lag är oförenlig med EU-rätten.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen