Hem
Scania i Södertälje. (Jonas Ekströmer/TT)

Scania tvingas böta nästan 10 miljarder kronor

Den svenska lastbilsjätten Scania förlorar en utdragen rättstvist och tvingas därmed att böta nästan 10 miljarder kronor, skriver AFP och Reuters.

EU-kommissionen straffade Scania med böter på 880 miljoner euro redan 2017. Detta eftersom bolaget ingick i en omfattande kartellbildning i Europa mellan 1997 och 2011. Bolaget överklagade domen, men på torsdagen avfärdade EU-domstolen överklagan i sin helhet.

Enligt domen gick Scania ihop med fem andra branschkollegor kring prissättningen. Målet var att skicka vidare kostnadsökningar kopplade till nya miljömässiga krav på kunderna, för att själva kunna behålla sina marginaler. De andra bolagen har sedan länge accepterat sina böter.

AFP skriver att dagens dom är spiken i kistan för det utdragna rättsfallet.

bakgrund
 
Europeiska unionens domstol
Wikipedia (sv)
Europeiska unionens domstol (EU-domstolen) är en institution inom Europeiska unionen med ansvar för att tolka unionsrätten. Den består av två rättsinstanser: tribunalen och domstolen. EU-domstolen ansvarar för att säkerställa att lag och rätt följs vid tolkningen och tillämpningen av unionens fördrag. Den har bland annat till uppgift att granska lagenligheten av de rättsakter som unionen antar och avgöra huruvida en medlemsstat har underlåtit att uppfylla sina skyldigheter enligt unionsrätten. För att säkerställa att unionsrätten tillämpas korrekt och tolkas enhetligt i alla medlemsstater tolkar EU-domstolen även unionsrätten på begäran av de nationella domstolarna genom att meddela förhandsavgöranden. EU-domstolen saknar däremot behörighet att överpröva eller upphäva nationella domar eller beslut som fattats inom ramen för de nationella rättsordningarna; EU-domstolen är inte en appellationsdomstol för de nationella domstolarna. EU-domstolen leds av en ordförande, som sedan den 8 oktober 2015 är Koen Lenaerts. Både domstolen och tribunalen består av domare från alla medlemsstater. Dessutom biträds domstolen av elva generaladvokater. Både domarna och generaladvokaterna utses av medlemsstaternas regeringar i samförstånd för en period av sex år, som kan förnyas. Domstolen har sitt säte i Luxemburg.

Årets smartaste investering

Hur kommer lågkonjunkturen att påverka börsåret 2024? Kommer vi att få se de räntesänkningar som marknaden prisar in? Och hur kommer det amerikanska presidentvalet att prägla den globala ekonomin?

Med Omnis systerapp Omni Ekonomi får du alla affärsnyheter du behöver på ett ställe – inklusive dagliga aktieanalyser, kommentarer från experter och fördjupning och förklaring av utvecklingen på marknaderna.

Annonsfri läsning och möjlighet att dela din prenumeration med en vän eller familjemedlem ingår.

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen