En schaman, i Malaysia känd som en ”bomoh”, i trance under sökandet efter flickan. MOHD RASFAN / AFP
Försvunna tonåringen i Malaysia

Schamaner och europeisk polis söker efter Nora, 15

Europeisk polis har anslutit sig till sökandet efter den brittiska 15-åringen Nora Quioirin som försvunnit under en resa till Malaysia med sin familj, skriver Reuters.

Sedan tidigare söker 300 malaysiska räddningsarbetare efter flickan i ett djungelområde söder om huvudstaden Kuala Lumpur. Drönare och hundar har satts in i sökandet som gått in på sin andra vecka.

Under måndagen anslöt också två schamaner, eller medicinmän, enligt nyhetsbyrån. Männens sågs sitta med korsade ben medan de blundade, bad och grät.

Även en grupp vana vandrare deltar.

– Vi känner till alla leder och stigar så vi försöker göra vad vi kan för att hitta flickan, säger vandraren Sherley Yap.

Flickan försvann från ett hotell och hennes föräldrar befarar att hon förts bort.

Här har flickan försvunnit

Toppnyheter

Hédi Fried och Stefan Löfven. TT
Sprickan inom borgerligheten

Löfven om Ulf Kristerssons brutna löfte till Hédi Fried: ”Så bottenlöst omoraliskt”

Statsminister Stefan Löfven kommenterar nu det löfte M-ledaren Ulf Kristersson gav Förintelseöverlevaren Hédi Fried inför valet förra året, som handlade om att inte ha samröre med Sverigedemokraterna.

”Att se Förintelseöverlevande i ögonen och lova något sådant och sedan fullständigt strunta i sitt löfte är så bottenlöst omoraliskt att jag saknar ord. Historiens dom kommer bli hård”, skriver Löfven på Facebook.

Tidigare i veckan så möttes Kristersson och SD:s partiledare Jimmie Åkesson för ett första möte.

2 tim
Hédi Fried och Ulf Kristersson. TT
undefined

Hédi Fried är besviken på Kristerssons brutna löfte

Förintelseöverlevaren Hédi Fried har berättat att hon inför valet 2018 blev lovad av M-ledaren Ulf Kristersson att han aldrig skulle ”gå med på något samröre med SD”. Efter att Kristersson under gårdagen träffat SD-ledaren Jimmie Åkesson för ett samtal säger Fried till DN att hon är besviken.

– Jag förstår inte hur han inte kan se bakom hörnet. Det var det som hände i Tyskland. [...] Människor är så naiva, säger 95-åringen till DN.

Till Eskilstuna-Kuriren säger Kristersson att han ”verkligen inte” svikit Fried. Inför valet var det en fundamental förutsättning för Alliansens samarbete att man inte skulle samverka med SD.

– Nu är vi i ett nytt läge på många olika sätt, säger Kristersson.

I Aftonbladets intervju med Kristersson från 2017 som på nytt fått stor spridning sa M-ledaren att han inte skulle ”samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD”.

– Däremot ska mina väljare veta att jag kommer göra allt jag kan för att det jag går till val på ska få så stort genomslag som möjligt efter valet, sa han då.

5 dec
Läs mer om Sprickan inom borgerligheten
Brexit Valet i Storbritannien
Debatt inför valet i Manchester i december. Matt Frost / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Valet i Storbritannien

Analys: Hängt parlament är en katastrof för demokratin

Det finns tre möjliga utgångar för det brittiska valet: En majoritet för Torypartiet, en Labour-seger eller ett så kallat ”hängt parlament” där inget parti får egen majoritet. Det skriver The Guardians Toby Helm i en analys. Alla dessa slut skulle ge stora konsekvenser för Storbritannien, bortom brexit, skriver Helm och beskriver ett antal scenarion i sin text.

Ett hängt parlament skulle vara en katastrof för landets demokrati, menar The Telegraphs Juliet Samuel. Det var förödande när det skedde i valet 2017 då det politiska läget sög musten ur brexitförhandlingarna. Maktkampen tvingade in andra viktiga frågor i vänteläge, skriver Samuel.

41 min
Boris Johnson. Hannah McKay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johnson lovar att minska invandring med radikal plan

Nya, tuffare regler för lågutbildade migranter som vill flytta till Storbritannien kommer att införas om Boris Johnson får fortsätta som landets premiärminister. Det lovade han i dag, enligt The Telegraph som beskriver planen som radikal.

Syftet är att minska invandringen med den satsningen. Johnson vill att lågutbildade migranter bara ska kunna flytta till Storbritannien om det finns ett uttalat arbetsbehov inom deras yrkesområde.

Samtidigt ska högutbildade eller ”framstående” migranter få tillgång till ett snabbspår.

3 tim
Boris Johnson.  Hannah McKay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boris Johnson: Källan till dokumentläckan ska hittas

En utredning om de läckta handelsdokumenten mellan Storbritannien och USA krävs. Det menar premiärminister Boris Johnson efter att det framkommit uppgifter om att källan kopplas till en rysk desinformationskampanj, rapporterar BBC. Syftet med en utredning är att hitta källan till läckan.

Johnson säger även att det inte finns några bevis för att Ryssland ska ha gjort någon påverkan på det brittiska valet.

Samtidigt har premiärministern avfärdat dokumentens innehåll som ”nonsens”. Enligt den politiske rivalen Jeremy Corbyn framgår det i dokumenten att Johnson är öppen för en försäljning av det brittiska sjukvårdssystemet NHS – något som Labourledaren använt som slagträ i valkampanjen.

6 tim
Läs mer om Brexit
Pexels
Lantmännen

Här är grödorna som ska klara klimatförändringarna

Extremt väder och förändringar i klimatet är något som påverkar hela världen och efter förra sommarens allvarliga torka och värmebölja blev effekterna ännu tydligare även här i Sverige. Förra året förlorade många lantbrukare stora delar av sin skörd till följd av det extrema vädret, och tidigare i år presenterades ny forskning som visar att temperaturen i Sverige har ökat med nästan två grader sedan förindustriell tid.


Det nya klimatet skapar stora utmaningar för Sveriges lantbrukare, och Lantmännen har därför tillsammans med en grupp samarbetspartners startat ett projekt som satsar på att utveckla perenna – det vill säga fleråriga – sädesslag.


Det handlar om sädesslag som liknar vete och korn, men som har kraftigare och större rotsystem som klarar av att hämta vatten på större djup och därför tål torka och regn bättre.

– Perenna växter har alltid funnits, som exempelvis skog och vall. Det som är nytt här är att vi ser om vi kan bygga in perenna egenskaper i spannmål. Idag måste lantbrukare så nya grödor efter att de skördat, medan perenna sädesslag kan skördas flera år i rad, säger Pär-Johan Lööf, projektledare för innovation på Lantmännen R&D.

Belastningen på klimatet minskar med perenna sädesslag, som kan skördas år efter år, eftersom de utsläpp som uppstår när man sår nya grödor på åkrarna minskar. Lantbrukarna tjänar också på att odla perenna sädesslag genom att de kan sänka sina kostnader för frön och genom en lägre bränsleförbrukning för lantbruksmaskiner. Ambitionen är att inom cirka 10-15 år ha tagit fram dessa perenna, tåligare grödor som kan klara framtida klimatförändringar.

Lantmännen satsar årligen mellan 250 och 300 miljoner kronor på forskning och innovation, exempelvis forskning på SamZoner – odlingsremsor som kan öka den biologiska mångfalden på svenska åkrar samt ThermoSeed – en fröbehandlingsmetod som gör att mängden bekämpningsmedel i jordbruket kan minskas.

Projektet görs av Lantmännen och Lantmännens Forskningsstiftelse, tillsammans med forskare vid SLU, Formas och Mistra.

29 nov
Helg Långläsning
Människor köar på väg upp till Everests topp. HANDOUT / Project Possible
Helg Långläsning

Sanningen om kön upp till världens högsta bergstopp

Bilden på en lång kö av människor som på 8 000 meters höjd väntar på att få ta sig upp till toppen på världens högsta berg Mount Everest väckte stor uppmärksamhet när den spreds i världens medier tidigare i år.

Kaoset på bergstoppen ledde till elva människors död och omfattande kritik mot hur länderna runt berget hanterar de tillstånd som krävs för att få bestiga Everest.

I ett längre reportage berättar GQ:s reporter Joshua Hammer om några av de som stod i kön på berget, och om en klättringsindustri där allt sämre förberedda klättrare tillåts ta allt större risker i jakten på det ultimata äventyret.

Läs reportaget via länken nedan.

Idag 05:49
Bild från en amerikansk fotbollsmatch 1988. AP/TT
undefined

Förlorarna repade sig aldrig efter förlustmatchen 1990

Finalen beskrevs som århundrades match. Det kanske var därför de amerikanska fotbollsspelarna på Montclair High School, som förlorade finalen i delstatsmästerskapet 1990, fick se sina liv förändras i grunden. Det skriver NJ Project & Investigations i ett långt reportage.

Tränaren Jack Davies, som coachat i 35 år, slutade hastigt efter matchen och många spelare säger att de aldrig såg honom igen. För quarterbacken och stjärnan Lamont Ponton gick livet snabbt från rampljus till kriminalitet. Flera andra spelare vittnar om att de aldrig kunde gå vidare från förlusten.

– Incidenten var så traumatisk i deras liv att de vände sig till saker som inte var bra för dem – att dricka, att inte avsluta skolan, att inte fortsätta sina karriärer, säger den assisterande tränaren Sandy Hunter.

Läs hela texten via länken nedan.

5 tim
Mike Posner. Richard Shotwell / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hitmakarens drastiska beslut: Vandra genom USA

Grammy-nominerade låtskrivaren Mike Posner har skrivit hits åt artister som Justin Bieber och Maroon 5. Desillusionerad över sitt liv i Los Angeles och sin jakt på framgång bestämde han sig i början på året för att vandra till fots genom hela USA – 458 mil.

I ett långt reportage i Outside berättar han bland annat om hur pappans död blev katalysatorn som drev honom ut på vägarna, samt hur han lyckades hålla uppe motivationen genom bokstavligt talat vått och torrt.

Läs texten i länken nedan.

Idag 05:47
Läs mer om Helg