SD:s partiledare Jimmie Åkesson vid valvakan 2018 t.v. TT
De lokala valen

SD tog makten i Hörby – då slutade cheferna

Sedan Sverigedemokraterna i höstas tog makten i skånska Hörby har 19 kommunala chefer slutat eller sagt upp sig, skriver Skånska Dagbladet. Enligt kommunalrådet Cecilia Bladh (SD) rör det sig om en tillfällighet.

– Som jag ser det är det fullt naturligt att chefer rör på sig efter några år, säger hon till tidningen.

Enligt henne har avhoppen ingenting att göra med att partiet har tagit makten i kommunen.

Toppnyheter

Los Angelese/Donald Trump TT
Klimatförändringarna

Trump drar in Kaliforniens skärpta utsläppsregler

USA:s president Donald Trump drar in Kaliforniens undantag från federala utsläppsregleringar som delstaten använt för att implementera hårdare gränser för bilindustrin, rapporterar flera medier. Det är den senaste utvecklingen i striden i klimatfrågan mellan Vita huset och delstaten som är progressiv i klimatpolitiken.

Flera stora bilföretag har inte velat se Trump dra tillbaka reglerna eftersom det skapar osäkerhet för marknaden.

13 min
Ilhan Omar. Arkivbild. Stephen Maturen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Ilhan Omar: ”Thunberg får unga att bli ledare”

Den demokratiska kongressledamoten Ilhan Omar anser att 16-åriga Greta Thunberg påverkar amerikaners sätt att se på klimatförändringarna. Det säger den amerikanska politikern till SVT Nyheter.

Omar var på plats i kongressen i dag när Thunberg och några andra miljöaktivister talade och säger att hon gillar Thunbergs budskap om att man ska lyssna på forskningen.

– Greta påverkar inte bara världsledare, utan också unga människor att bli ledare, säger Omar till SVT.

Igår 19:03
Greta Thunberg. ALASTAIR PIKE / AFP
undefined

Thunberg: ”Lyssna inte på mig – lyssna på forskarna”

Miljöaktivisten Greta Thunberg talade under onsdagen inför den amerikanska kongressen. Med sig hade hon en rapport om den globala uppvärmningen som släpptes den 8 oktober förra året.

– Jag lämnar in denna rapport som mitt vittnesmål eftersom jag inte vill att ni ska lyssna på mig. Jag vill att ni ska lyssna på forskarna, sa hon.

16-åringen sa vidare att hon vill att kongressen enas om klimatfrågan utifrån forskning och att de sedan agerar utifrån det.

Thunberg kommer senare under onsdagen att hålla en presskonferens vid trapporna vid Högsta domstolen i Washington DC.

Igår 16:30
Läs mer om Klimatförändringarna
Brexit Storbritanniens framtid
Arlene Foster, arkivbild. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Nordirländska DUP öppnar för särskild brexitlösning

Nordirländska unionistpartiet DUP öppnar för första gången för möjligheten till en särskild lösning för Nordirland efter brexit för att undvika en hård gräns mot Irland, rapporterar The Guardian.

DUP:s ledare Arlene Foster säger att en sådan överenskommelse skulle behöva erkänna Nordirlands unika historiska och geografiska position, samt det faktum att regionen kommer att utgöra Storbritanniens enda landgräns mot EU.

Partiet har tidigare starkt motsatt sig att Nordirland behandlas annorlunda jämfört med resten av Storbritannien.

1 tim
FREDERICK FLORIN / AFP
undefined

EU låter inte Storbritannien slippa unionens regler

Högt uppsatta källor inom EU säger till AFP att man inte tänker låta Storbritannien bli ”Europas Singapore” där multinationella företag inte behöver följa EU-regler men ändå kan få tillgång till hela EU:s inre marknad. Det efter att Boris Johnson efterfrågat att Storbritannien ska få göra avsteg från EU:s regler tills ett handelsavtal är på plats.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier gjorde på onsdagen klart att det inte är aktuellt.

– Med ett så stort land så nära och så viktigt som Storbritannien, vars handel till hälften görs inom EU, så kräver ett ambitiöst ekonomiskt partnerskap gemensamma regler, sa han till journalister på onsdagen, rapporterar AFP.

16 min
Michel Barnier är EU:s chefsförhandlare i brexitfrågan.  VINCENT KESSLER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Brexit britternas ansvar – ingen tvingar dem stanna”

Det är Storbritannien som vill lämna EU och därför är det britternas ansvar att föreslå hållbara lösningar. Det säger EU:s chefsförhandlare Michel Barnier under en brexitdebatt i Europaparlamentet på onsdagen, skriver Direkt.

Barnier menar att ingen i EU försöker hålla kvar Storbritannien i unionen.

– EU och Storbritannien måste gå vidare och bygga ett partnerskap. Vi måste hitta operativa lösningar efter brexit, säger han och tillägger att ett avtalslöst brexit bara skulle vara ett tillfälligt stadium.

Igår 11:40
Läs mer om Brexit
Trumps USA Trumps team
Donald Trump och John Bolton. Arkivbild. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trumps team

John Bolton sågar Donald Trumps utrikespolitik

John Bolton som nyligen slutade som nationell säkerhetsrådgivare kritiserade president Donald Trumps utrikespolitik vid ett privat lunchmöte under onsdagen, berättar gäster som bjudits in för Politico.

– Han sågade Trump flera gånger utan att säga hans namn, säger en av gästerna som var på plats vid lunchen som arrangerades av den konservativa tankesmedjan Gatestone-institutet, till tidningen.

Bolton ska bland annat sagt att han tycker att Trumps plan på att bjuda in talibanerna till Camp David var en dålig idé, en plan som sedan ställdes in.

Den förre säkerhetsrådgivaren sa att det skulle ha skickat en ”fruktansvärd signal” och varit ”respektlöst” gentemot offren för 11 september-attacken.

Han sa även att förhandlingarna med Nordkorea och Iran är ”dömda att misslyckas” och att ingen av länderna kommer ge upp sina försök att skaffa sig kärnvapen.

Igår 20:55
Robert O'Brien vid besöket i Sverige. Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Robert O'Brien blir ny säkerhetsrådgivare i USA

Robert O'Brien, särskilda sändebudet för gisslanfrågor, blir ny nationell säkerhetsrådgivare efter John Bolton, skriver USA:s president Donald Trump på Twitter.

O’Brien var den gisslanförhandlare från USA som besökte Sverige i och med rättsfallet mot rapartisten Asap Rocky i somras.

”Han kommer att göra ett bra jobb”, twittrar Trump.

Bolton fick nyligen sparken av Trump, men han själv hävdar att han avgick självmant.

Igår 13:29
Läs mer om Trumps USA