Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

SEB: Motståndskraft i ekonomin mot boprisfallet

(Direkt) Svensk ekonomi har visat motståndskraft mot ökad osäkerhet på bostadsmarknaden. Svagare bostadsbyggande kompenseras av en stark internationell konjunktur och en svag krona som ger stöd för export och industriinvesteringar.

Det skriver SEB i den konjunkturprognos som presenterades på tisdagen.

Enligt SEB:s prognos väntas Sveriges BNP öka 2,6 procent 2018 och 2,4 procent 2019. Även i föregående prognos, i november, väntades BNP öka med 2,6 respektive 2,4 procent år 2019.

SEB ser inte heller några tecken på att hushållen påverkas negativt av fallande bostadspriser.

"Stigande köpkraft drivet av stark jobbtillväxt och expansiv penningpolitik talar tvärtom för en fortsatt uppgång i konsumtionen de närmaste åren. Rekordhögt hushållssparande utgör en extra potential", skriver banken.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Illustrationsbilder. TT
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

Efter tre månader: Nu får britterna gå på puben igen

I dag får Storbritanniens pubar, frisersalonger, biografer och restauranger öppna för första gången sedan nedstängningen för tre månader sedan.

Medan övriga verksamheter fick slå upp dörrarna redan vid midnatt var pubarna tvungna att vänta till klockan 06.00, lokal tid. Detta eftersom myndigheterna befarade att festandet skulle starta för tidigt.

Epidemiologen Robert West varnar i en intervju med BBC för utökade kontakter med andra människor.

– Folk måste vara väldigt försiktiga, säger han.

34 min
Illustrationsbild: Anställd vid Londons transportmyndighet tvättar hyrcyklar. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Majoritet av Toryväljare vill ha fyradagars arbetsvecka

Nästan två tredjedelar av Torys väljare vill att regeringen överväger att införa fyradagars arbetsvecka i spåren av coronakrisen. Det visar en ny opinionsmätning, enligt Independent.

Enligt mätningen Survation uppger 29 procent av de tillfrågade att de ger ”starkt stöd” till förslaget, medan 33 procent stöder det i någon utsträckning.

Brittiska lagstiftare har sedan tidigare kontaktat finansminister Rishi Sunak och bett honom titta på förslaget. Tanken är bland annat att fyradagarsveckan skulle ge större möjligheter för de som blivit arbetslösa under krisen att hitta nya jobb, skriver tidningen.

Igår 15:35
Illustrationsbild: Resenärer på Heathrow i London. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskar i fortsatt karantän men inte nordiska grannar

Svenskar tvingas fortsatt sitta i karantän vid resor till England när regeringen tar bort drygt 50 länder från listan över länder där risken att smittas av coronaviruset fortsatt anses som hög, rapporterar TT.

Bland de länder som från och med nästa fredag undantas från regler om karantän finns samtliga våra nordiska grannländer, Tyskland, Spanien och Frankrike, skriver det brittiska transportdepartementet på sin webbplats.

Igår 14:37
Läs mer om Coronaviruset
Trumps USA 4th of July-firandet
Donald Trump vid Mount Rushmore Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA 4th of July-firandet

”Våra barn får lära sig att hata sitt land i skolan”

President Donald Trump tjuvstartade firandet av USA:s självständighetsdag med ett tal vid Mount Rushmore i South Dakota på fredagskvällen.

Inför 7 000 anhängare gick Trump till angrepp mot de demonstranter som vill ta bort sydstatssymboler i USA och menade att de försöker radera USA:s historia.

– Den här vänsterkulturrevolutionen är skapad för att omkullkasta den amerikanska revolutionen, sa Trump och fortsatte:

– Våra barn får i skolan lära sig att hata sitt eget land.

Talet följdes av ett enormt fyrverkeri, vilket är kontroversiellt eftersom något sådant, av miljöskäl, inte ägt rum vid minnesmärket sedan 2009. En annan fråga som väckt uppmärksamhet är att det inte krävts munskydd eller social distansering vid evenemanget.

2 tim
Kroganställda i Pennsylvania vill att barerna öppnas igen. Keith Srakocic / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nationaldagen firas viralt utan ölservering och bad

USA:s nationaldagsfirande på lördagen kommer inte att vara sig likt på grund av coronapandemin, konstaterar flera medier.

Reuters noterar att det är förbjudet att lägga sig på stränderna i södra Florida och södra Kalifornien och att den traditionella läsningen ur USA:s självständighetsförklaring som undertecknades den 4 juli för 244 år sedan kommer att sändas på nätet i år.

Fox News konstaterar att flera delstater tvingar krögare att fortsätta hålla sina barer stängda under nationaldagsfirandet. I Pennsylvania förbjöds först alkohol helt, men beslutet ändrades efter massiv kritik, skriver kanalen.

Igår 20:49
Fjärde juli i Washington DC förra året. Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump vill se fyrverkerier under firandet – får kritik

Medan många delstater stänger ner verksamheter igen har Donald Trump talat sig varm för fest och fyrverkerier vid lördagens nationaldagsfirande i Washington DC, skriver ABC News. Detta har borgmästare Muriel Bowser opponerat sig mot på grund av smittorisken.

Själv flyger presidenten till Mount Rushmore där varken social distansering eller ansiktsmasker kommer att krävas – även det ett kritiserat beslut, rapporterar CNN.

Igår 20:49
Läs mer om Trumps USA
Söder. Arkiv. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2020

Blåvitts stjärna skadad – borta hela säsongen

IFK Göteborgs lagkapten Robin Söder missar resten av säsongen, rapporterar GT.

I slutet av juni meddelade klubben att Söder behövde opereras men att han skulle kunna vara tillbaka i höst. Nu visar sig alltså hans frånvaro bli längre än så.

– Det är otroligt tråkigt och inget vi räknat med utifrån hur vi planerade för 2020, säger assisterande sportchefen Pontus Farnerud till GT.

Under förra säsongen var Söder IFK Göteborgs bästa målskytt med 14 mål.

33 min
Strömbergsson. Arkivbild. Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Rätt att stänga av – men något skaver

Straffet för fotbollsdomaren Martin Strömbergsson var hårt och skoningslöst, men Svenska fotbollförbundets domarkommitté hade egentligen inget val. Det skriver skriver Patrick Ekwall i en kommentar på Fotboll Direkt efter beskedet att domaren stängs av resten av säsongen. ”Martin Strömbergsson sa det han sa. Och förbrukade sitt förtroende som allsvensk fotbollsdomare under den närmaste tiden”, skriver Ekwall.

Att Strömbergsson bett Aly Keita gå tillbaka till sitt mål ”så att de kan kasta bananer på dig” är förkastligt, skriver Sportbladets Robert Laul. Men Strömbergsson bad direkt och upprepade gånger om ursäkt – ett helt år innan händelsen blev känd i medierna, skriver Laul. ”Det som skaver i mig är att Svenska fotbollförbundet nu har tagit ifrån Martin Strömbergsson möjligheten att utöva sitt yrke”.

Radiosportens expert Håkan Mild anser att beslutet att stänga av domaren är helt rätt, men ställer sig frågande till att det ska gälla hela året. ”Jag tycker det är lite tufft och kanske lite populistiskt”, menar Mild.

Igår 21:34
Läs mer om Herrallsvenskan 2020