Drottning Silvia. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Silvia firar 75-årsdag med familjen: Är inget särskilt

Drottning Silvia firar i dag sin 75-årsdag med hela familjen samlad omkring sig på Drottningholms slott. Anvaret för firandet har hon lämnat till nära och kära.

– Så det är inte mycket jag kan berätta, men jag hoppas att jag kommer att kunna träffa alla, sa hon i en tidigare intervju med TT.

75-åringen tar födelsedagen med ro.

– Det är ju bara mitt i, det är inget särskilt.

Drottningen föddes i Heidelberg i Tyskland den 23 december 1943 som yngsta dotter till Walther och Alice Sommerlath. Det var under sitt arbete under OS i München 1972 som hon träffade dåvarande kronprinsen Carl Gustaf. Den 19 juni 1976 gifte de sig och året därpå kom kronprinsessan Victoria följd av prins Carl Philip 1979 och prinsessan Madeleine 1982.

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska fallen
Anders Tegnell. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska fallen

Antikroppstudie görs om efter oväntade resultatet

En undersökning som Folkhälsomyndigheten nyligen presenterade visade att bara 7,3 procent av stockholmarna hade utvecklat antikroppar mot det nya coronaviruset. Den låga siffran förvånade myndigheten, som nu har granskat undersökningen igen och hittat en möjlig felkälla, skriver Expressen.

– Den här gruppen som vi tog proverna ifrån var nog inte helt representativ för befolkningen i Stockholm, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten ska nu göra en ny undersökning med ett annat urval och hoppas kunna presentera de nya siffrorna nästa vecka.

20 min
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

31 nya dödsfall i covid-19 – över 4 000 döda i Sverige

Det senaste dygnet har 31 nya dödsfall i covid-19 registrerats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 4 029 människor dött.

Efter långhelgen räknar dock myndigheten med en eftersläpning i siffrorna.

– Vi lär ser en ansamling av fall de närmaste dagarna, helt klart, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på en pressträff.

Han noterar en nedåtgående trend bland personer som intensivvårdas, samt färre smitt- och dödsfall på äldreboenden.

– En hel del håller ändå på att bli bättre, successivt, säger Tegnell.

3 tim
Arkivbild.  Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tjugotal poliser smittade – utredningar läggs på hög

Göteborgspolisens redan hårt ansatta avdelning för grova brott har nu fått ännu en motgång i coronaviruset. Ett tjugotal av sektionens poliser har insjuknat i covid-19, skriver GT.

– Det är inte bra. Det betyder att vi måste göra flera omprioriteringar där vissa ärenden får vänta, säger Erik Nord, polischef för Storgöteborg.

Mer specifikt är det ärenden utan frihetsberövande som läggs till väntelistan. Polisen har inte lyckats hitta källan till utbrottet.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Hans Forsberg. Kungsbacka kommun/TT
Kungsbackapolitikerns sexköp

Hans Forsberg (M) kan få 1,3 miljoner efter sexköpet

Det moderata kommunalrådet Hans Forsberg som i går lämnade alla sina uppdrag efter att ha fastnat i en razzia mot en lägenhetsbordell kan få 1,3 miljoner i ersättning av kommunen, rapporterar GP.

Enligt ett avtal har Forsberg troligen rätt till 85 procent av sin lön i omställningsstöd de kommande 18 månaderna, vilket motsvarar nästan 71 000 i månaden. För att få ut pengarna måste Forsberg dock skicka in en ansökan.

Enligt Larry Söder, ordförande i kommunens arvodesberedning, ska det nu utredas om Forsberg kan få pengarna trots att hans avgång berodde på att han gjort något brottsligt.

10 min
Larsson, illustrationsbild TT
undefined

Analys: ”Så dumt – M borde tacka sin lyckliga stjärna”

GP:s Arne Larsson skriver i en analys om beskedet att Kungsbackapolitikern Hans Forsberg (M) avgår efter att ha åkt fast för sexköp. Att köpa sex är aldrig okej och att göra det i svallvågorna av Paolo Robertos fall är ”så obeskrivligt dumt att Moderaterna borde tacka sin lyckliga stjärna för att bli av med den politiker som ens tänker tanken”, skriver Larsson.

Expressens krönikör Fredrik Sjöshult är inne på samma linje. Han konstaterar att Moderaterna i en debattartikel förra veckan krävde fängelsestraff för den som köper sex av människohandelsoffer, något han menar gör Forsbergs beslut än mer anmärkningsvärt.

”Att han trots allt vågade ta steget innanför dörren på en lägenhetsbordell i Göteborg i lördags är helt obegripligt.”

Idag 06:28
Läs mer om Kungsbackapolitikerns sexköp
Kvinnan och hennes försvarare.  Johan Hallnäs/TT / TT NYHETSBYRÅN
Treåringens död i Norrköping

Försvaret: Pappan försökte rädda dottern efter olycka

Treåringen hittades inlindad i lakan och död under en säng i januari med skador på huvud, ben och rygg. Esmeraldas mordmisstänkta mamma nekar konsekvent till inblandning i flickans död.

Enligt försvaret så dog flickan efter en halkolycka i badet. Pappan ska ha försökt att göra hjärt- och lungräddning på flickan. Sedan ska han ha kommit att göra vad advokaten kallar för ”de dumma besluten”.

Pappan ska enligt försvaret ha försökt att medicinera dottern med kramplösande tabletter och möjligtvis även andra preparat för att ”rädda” dottern.

Enligt försvaret ska inte mamman varit medveten om hur kroppen behandlades efter att flickan dog. Pappan avled i häktet.

34 min
Badrummet/Esmeralda Polisen
undefined

Sökte på tvångströja – mamman nekar till brott

Treåriga Esmeraldas mordmisstänkta mamma nekade konsekvent när rättegången under måndagen inleddes. Hon nekar även till brott mot griftefrid.

– Hon har inte medverkat eller varit medveten om hur flickans döda kropp behandlats, säger hennes advokat Per Oehme, enligt flera medier.

Under dagen har åklagaren bland annat läst upp sms-meddelanden mellan flickans föräldrar. I ett av dem skriver mamman att hon känner sig så ”stressad över BVC, sån jävla dramatik om vikten jämt” och i ett annat kallar hon dottern för ”das mongo”, rapporterar P4 Östergötland. Mamman har också gjort internetsökningar på ”tvångströja barn”.

Mamman hävdar att dotterns död orsakades genom en halkolycka i badkaret.

4 tim
Esmeralda/sovrum i lägenheten.  Polisen
undefined

Mamman sammanbiten under första dagen i rätten

I dag inleds rättegången mot treåriga Esmeraldas mamma som misstänks för mord. Enligt SVT lyssnar kvinnan sammanbitet och med sänkt blick på åklagarens sakframställan.

Hon står fast vid att dotterns död var en olycka. Det var i januari i år som polisen larmades till hennes lägenhet i Norrköping, varpå Esmeraldas pappa visade dem ett bylte under en säng.

– Det finns inget kvar att rädda, konstaterar man, säger åklagare Anna Lander.

Idag 07:59
Läs mer om Treåringens död i Norrköping
Olyckan skedde 1217.  Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN
Björnattacken i Orsa

Djurskötarens familj inte nöjd: Domen rena skämtet

Dagens dom mot anläggningschefen för Orsa rovdjurspark är inte en upprättelse för familjen till den djurskötare som dödades av en björn 2017. Det säger pappan till den 18-årige djurskötaren, till TV4 Nyheterna.

– Böter på 2,5 miljoner kronor när allting finns svart på vitt att det finns så stora brister. Det är bara ett ”aja baja, så får man inte göra”. Det har kostat vår son livet. Det är rena skämtet, säger pappan.

Djurskötarens mamma säger att hon känner tomhet, men att hon hade befarat att de åtalade skulle gå helt fria.

1 tim
Bild från tillfället Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Djurparkschef döms efter björnattacken i Orsa

Anläggningschefen på Orsa djurpark döms till villkorlig dom och dagsböter efter björnattacken 2017, då en vårdare dödades. Det skriver Mora tingsrätt i ett pressmeddelande.

Anläggningschefen döms för vållande till annans död och framkallande av fara för annan. Ägaren Grönklittsgruppen ska betala företagsbot på 2,5 miljoner kronor. Parkens tidigare vd frikänns eftersom han enligt domstolen inte kan anses ha brustit i sin tillsyn av anläggningschefens arbete med säkerheten.

I samband med attacken höll djurvårdaren i en aktivitet där besökare fick rova på arbetet som djurskötare. Två björnar tog sig in i ett hägn där besökarna vistades, de lyckades fly genom att klättra över ett elstängsel, men djurskötaren dödades.

3 tim
Läs mer om Björnattacken i Orsa
Coronaviruset Anklagelserna mot Cummings
Dominic Cummings på söndagen. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Anklagelserna mot Cummings

Cummings gör ”sällsynt” uttalande om resan

Dominic Cummings, nära rådgivare till Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, ska på måndagen göra ett uttalande om anklagelserna mot honom. Att en rådgivare håller en egen pressträff beskrivs av brittiska medier som ”sällsynt” och att det ”saknar motstycke”.

Cummings har polisanmälts av ett vittne som säger sig ha sett honom i turistorten Durham – över 40 mil från hemmet i London. Det skulle innebära att Cummings bröt mot de coronadirektiv han själv varit med och upprättat.

Efter den senaste tidens skriverier har avgångskraven haglat mot rådgivaren. I helgen fick han dock stöd av premiärminister Johnson som sa att Cummings ”agerat ansvarsfullt”.

1 tim
Dominic Cummings. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Cummings polisanmäls av ögonvittne i turistorten

Dominic Cummings, nära rådgivare till brittiske premiärministern, har nu polisanmälts av ett vittne som säger sig ha sett honom i turistorten Durham – över 40 mil från hemmet i London, rapporterar The Mirror.

Vittnet tror sig ha sett Cummings med familj i en parkerad bil och hoppas att polisen med hjälp av övervakningskameror ska kunna fastställa om de brutit mot landets reserestriktioner.

Avgångskraven har haglat över Cummings, sedan uppgifterna om att han brutit mot de coronadirektiv han själv varit med och upprättat.

Idag 07:14
Boris Johnson och Dominic Cummings TT
undefined

Analys: Chansar – men han är bra på att känna av folket

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tar en politisk chansning när han väljer att ställa sig bakom rådgivaren Dominic Cummings trots dennes långa resor under nedstängningen. Det skriver BBC:s Nick Eardly i en analys efter Johnsons pressträff.

Visst, fortsätter Eardly, Johnsson och Cummings är kända för att känna av folkets känslor på ett bra sätt, men samtidigt tror många att det här är ett felbeslut.

”Det finns dessutom många obesvarade frågor. När fick premiärministern redo på att hans rådgivare hade åkt till Durham?” skriver han.

Tidigare i dag skrev The Times skribent Rachel Stevenson en analys. Hon är själv uppvuxen i staden Durham, dit Cummings körde från London.

”Nästa vecka begravs en av mina skolkompisar, något som sker online, för till skillnad från Cummings kan vi inte åka till Durham”, skriver hon.

Igår 18:28
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Social distansering mellan människor som väntar på bussen i Solna centrum. Illustrationsbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

MSB: Färre uppger att de följer myndigheternas rekommendationer

Omkring en av tio följer myndigheternas rekommendationer i lägre grad än tidigare, enligt en Sifo-undersökning som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) presenterade på dagens pressträff om coronaläget.

Fortfarande svarar åtta av tio att de följer rekommendationerna i lika hög grad som för ett par veckor sedan.

– Fortsätt med det, håll ut, håll avstånd, håll kontakten med någon som kan behöva det och var en del av lösningen, säger Svante Werger, rådgivare på MSB.

3 tim
Anders Tegnell/illustrationsbild. TT
undefined

Tegnell vill se fler undantag från äldres besöksförbud

Smittspridningen bland de allra äldsta har inte minskat till följd av besöksförbudet på äldreboenden, som Folkhälsomyndigheten förväntat sig. Därför vill nu statsepidemiolog Anders Tegnell tillåta fler undantag från förbudet, rapporterar TT.

– Man har kanske varit lite för restriktiv (...) Är det personer som mår väldigt dåligt av att vara isolerade tycker jag verkligen att man ska fundera på att medge undantag.

Han menar dock att det fortsatt är viktigt att vara väldigt försiktig med kontakter med den här gruppen.

5 tim
Illustrationsbild.  isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Folkhälsomyndighetens råd: Tillfälligt sex en risk

Folkhälsomyndigheten har uppdaterat sina råd om sex i coronatider. Under sektionen med frågor och svar om viruset finns sedan i fredags en fråga om hur man ska tänka kring sexuella relationer. Myndigheten konstaterar att närhet främjar välbefinnandet och att sex inte är något hinder för symptomfria personer i fasta relationer.

”Dejting och tillfälliga sexuella relationer med nya partner utgör däremot en risk för att bli smittad eller smitta andra.”

Idag 06:17
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Bravida Arena utan publik. Illustrationsbild. MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Tegnell: Besked om fotbollen på fredag

Fotbollssverige väntar spänt på Folkhälsomyndighetens besked om när toppligorna kan starta igen.

– Det beskedet är planerat till på fredag, om jag minns rätt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell under måndagens pressträff enligt SVT.

På frågan varför beskedet dröjer svarar Tegnell att ett ”regelverk med allmänna råd och lagar ska ses över” och att samtal ska föras med ”polis och andra”.

2 tim
Chelseas Magdalena Eriksson rensar en boll framför målet i ligacupfinalen mot Arsenal i februari ANDREW BOYERS / BILDBYRÅN
undefined

Engelska toppligan för damer avslutas

Super League, den engelska toppligan i fotboll för damer, avslutas i förtid, meddelar det engelska fotbollsförbundet FA på måndagen. I ett uttalande skriver FA att beslutet gör att både förbundet och klubbarna kan fokusera på förberedelser kring nästa säsong.

Enligt BBC Sport är det fortfarande oklart hur vinnaren av årets säsong kommer att utses. Det har tidigare rapporterats om en lösning där snittpoäng per match avgör, vilket skulle ge titeln till svensklaget Chelsea, med landslagsspelarna Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.

38 min
Illustrationsbild.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kvinnor på skyddat boende vittnar om mer våld i krisen

Många har varnat för att coronaviruset medför en ökad risk för våld i nära relationer. DN har i ett reportage besökt ett av Frälsningsarméns skyddade boenden, där flera kvinnor vittnat om hur situationen förvärrats och våldet ökat under pandemin.

Enligt den biträdande verksamhetschefen Karin Holmberg har kvinnorna olika historier; någons man har blivit arbetslös, medan en annan inte fått lov att gå ut och barnen har hållits hemma.

– Det blir ohållbart om alla är hemma och det redan finns våld.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Kol i svenska jordar – nytt sätt att klimatkompensera

Hur ska vi klimatkompensera i framtiden? Måste det ske genom trädplantering i ökenområden på andra sidan jorden? 2020 blir ett pilotår för svensk kolinlagring som ett alternativ, rapporterar Lantbrukets Affärstidning som skriver om ett initiativ från företaget Miljömatematik.

Projektet som kommer pågå i tre år går ut på att klimatkompensera för den koldioxid vi tar upp ur jorden på hemmaplan, och har bland annat knutit till sig hamburgerkedjan Max och havredrycksproducenten Oatly som finansiärer.

– Om man kan lagra kol i marken så blir det ju en ny produkt som jordbruket kan sälja. Nu köper vi kolinlagring i Afrika, varför ska man inte kunna köpa svensk? säger Jessica Johansson, omställningskonsult på Miljömatematik, till tidningen.

Tanken är att få till en plattform där man kopplar ihop de som vill klimatkompensera med jordbrukare som genomför åtgärder som bidrar till att binda kol i jordbruksmark, skriver Miljö & Utveckling.

Kolinlagring är också något som regeringen lyfter som en av de åtgärder som ska främjas i sitt klimatpolitiska handlingsprogram. I februari tillsatte man en ny utredning som ska se över hur det svenska jordbruket ska bli helt fossilfritt och kolinlagring nämns som något som har stor potential.

Samtidigt ska utredaren Helena Johansson titta på hur konkurrenskraften inom det svenska jordbruket ska öka. Kanske är det just kolinlagring som blir den nya produkten att marknadsföra för svenska bönder?

Idag 04:30
Illustrationsbild. Shutterstock.
Coronaviruset Passion I Framtidens mat

Coronakrisen kan avgöra digitala matkassens framtid

Coronavirusets spridning över världen har fått näthandeln att blomstra, inte minst när det gäller mat. Allt fler väljer att handla matvaror på nätet istället för i en fysisk affär och e-handelsbutiker satsar på erbjudanden och rabatter för att locka till merköp. Men kommer trenden att avta när krisen är över, eller är mat på nätet framtiden?

Rusningen till e-butikerna skapar på sina håll digitala köer, lagren tar slut och leveranstiderna blir länge, rapporterar bland annat Expressen och Tech Crunch.

Det avgörande för om kunderna kommer stanna online även när krisen är över är hur shoppingupplevelsen funkar, skriver The Spoon.

Coronakrisen är en extrem situation men det finns ändå lärdomar att dra från de problem som uppstått om man vill att kunderna ska fortsätta handla när pandemin är över, menar sajtens skribent.

Företagen har nu ett guldläge att se över teknologi, supportsystem och personalisering av sina hemsidor. Bland annat finns det utrymme för utveckling när det gäller att föreslå matvaror på samma sätt som musik eller böcker föreslås i andra e-handlar.

”Vegankunden som alltid köper bönor och tahini kommer säkerligen att uppskatta att få ett förslag på kryddor från Mellanöstern som precis kommit in”, skriver The Spoon.

Igår 04:30
Matleverans i New York. JOHANNES EISELE / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Förändrade matvanor i städer kan ge radikala resultat

Om invånarna i New York och Minneapolis skulle slopa köttet och i stället få sitt protein från linser och baljväxter så skulle det ge 34 procent mindre växthusgaser och vattenförbrukningen skulle minska med 24 procent. Det visar en ny studie som bland andra Science Daily skriver om. Lika stor skillnad skulle det göra om man äter fågel och fläsk istället för nötkött.

– Det jag tycker är verkligt utmanande, men också användbart, är hur snabbt vi i USA hakar på den senaste mattrenden, säger Dana Boyer, en av forskarna bakom studien på Princeton University, till New Food Magazine.

Boyer har tillsammans med kollegan Anu Ramawami analyserat hur livsmedelsystemen fungerar i Delhi och Pondicherry i Indien samt i New York och Minneapolis i USA. Man ser dels stora skillnader i köttkonsumtion mellan de två länderna men också inhemska skillnader.

I de två indiska städerna skulle det göra stor skillnad att byta ut ris till vete i sin basdiet, risodlingen bidrar stort till växthusgaser i landet. Boyer menar att det i Indien jämfört med USA är ett större ingrepp att göra stora ändringar i folks diet, eftersom maten i högre grad är en del av kulturen och mattraditionen.

Tanken är att forskningen ska vara till nytta när man uppskattar hur stor miljöpåverkan en stads livsmedelsystem har och utvärderar vilka politiska åtgärder som behöver vidtas.

Förutom möjligheten att förändra hur folk äter och hur man hanterar matavfall ser man också en potential i att minska mänsklighetens koldioxidavtryck genom att främja urban odling och ändra sättet man lagar mat på, skriver New Food Magazine.

23 maj
Läs mer om Passion I Framtidens mat