Hem
Johan Forssell/Brinnande polisbilar i Örebro under upploppen i påskas. (TT)

Sju partier vill ha oberoende granskning – S säger nej

Alla riksdagspartier förutom Socialdemokraterna vill tillsätta en oberoende utredning av påskupploppen, utöver polisens egen utvärdering. Det rapporterar Ekot.

Inför upploppen varnade polisens underrättelserapporter för att poliser kunde utsättas för allvarligt våld. Trots det sa rikspolischefen Anders Thornberg senare att man inte haft någon sådan information.

– Det är viktigt att det här blir oberoende så att man verkligen får fram alla fakta på bordet och kan dra rätt slutsatser, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

Förslaget ska nu behandlas i justitieutskottet. Det kan mynna ut i ett så kallat tillkännagivande, vilket är en uppmaning från riksdagen som regeringen enligt praxis ska följa.

bakgrund
 
Tillkännagivande
Wikipedia (sv)
Ett tillkännagivande i Sveriges riksdag är ett beslut där riksdagen meddelar regeringen sin åsikt. Det kan exempelvis vara att riksdagen anser att en viss fråga bör utredas eller att regeringen bör komma med ett förslag.Riksdagens möjlighet att lämna tillkännagivanden till regeringen är inte reglerad i lagen utan bygger på konstitutionell praxis. Regeringen är inte rättsligt bunden att tillgodose ett tillkännagivande men enligt konstitutionell praxis bör utgångspunkten vara att göra det. Om regeringen inte har för avsikt att tillgodose riksdagens önskemål bör den enligt samma praxis underrätta riksdagen samt ange skälen för detta. Riksdagen kontrollerar varje år vilka åtgärder regeringen vidtagit med anledning av tillkännagivandena.

Tidigare

bakgrund
 
Påskkravallerna i Sverige 2022
Wikipedia (sv)
Påskkravallerna i Sverige 2022, även påskupploppen, var en serie upplopp som bröt ut i flera olika städer i Sverige under april 2022. Detta i anslutning till att ordföranden för partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan, planerat ett flertal demonstrationer på olika platser i Sverige under påsken, vilket sammanföll med den muslimska högtiden ramadan, för att bränna islams heliga skrift Koranen. 300 poliser rapporterade skador efter upploppen, medan 14 civila identifierades som skadade till följd av upploppen.Upploppen gav bränsle åt samhällsdebatten mellan å ena sidan de som försvarade yttrandefriheten och menade att svensk grundlag inte ska ändras till följd av våld eller hot om våld, och å andra sidan de som menade att det var orimligt att samhället i alla lägen försvarade provokatörers rätt att häda. Upploppen resulterade också i en särskild debatt i riksdagen. I den efterföljande samhällsdebatten förekom också krav på att förbjuda hädelse av islam liksom krav på att koranbränning borde klassas som hets mot folkgrupp.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen