Skånskt vattenverk behöver byggas ut
Sydvatten, som levererar vatten till 17 skånska kommuner planerar att bygga ut ett av sina vattenverk, rapporterar SVT Skåne. Det handlar om Vombverket, som förser bland annat Lund och Malmö med vatten.
Anledningen är att invånarantalet i kommunerna har ökat kraftigt. Sedan 1997 har antalet människor som Sydvatten levererar till ökat med 200 000.
Om planerna blir av skulle det nya verket stå klart om fyra år och öka produktionen med 30 procent.
bakgrund
Sydvatten
Wikipedia (sv)
Sydvatten AB är ett kommunägt företag som producerar dricksvatten till 900 000 invånare i Skåne. Bolaget bildades 1966 och är i dag en av Sveriges största dricksvattenproducenter. Företagets ägare är 16 kommuner i västra Skåne: Bjuv, Burlöv, Eslöv, Helsingborg, Höganäs, Kävlinge, Landskrona, Lomma, Lund, Malmö, Skurup, Staffanstorp, Svalöv, Svedala, Vellinge, och Ängelholm. Företagets styrelse består av representanter från alla delägarkommuner. Styrelsens ordförande är Håkan Fäldt (m), Malmö.
Sydvattens vattentäkter är Bolmen i Småland och Vombsjön i Skåne. Vid behov används även skånska Ringsjön som reservvattentäkt. Vattnet behandlas i vattenverken Ringsjöverket och Vombverket innan det distribueras till bolagets delägarkommuner. Sydvattens ledningsnät är 30 mil långt. Från leveranspunkter vid kommungränserna tar respektive kommun själv hand om detaljdistributionen av vattnet till slutkonsumenten. Kommunerna ansvarar för ledningsnätet inom respektive kommun.
2010 startades Sydvattens Forsknings- och Utvecklingsavdelning med syftet att främja företagets dricksvattenproduktion och branschen som helhet. Sedan 2014 bedrivs forskningen i bolaget Sweden Water Research (SWR) som ägs gemensamt av Sydvatten, NSVA och VA SYD. Forskningsprojekten drivs tillsammans med andra aktörer men tillämpas också direkt i Sydvattens interna utvecklingsarbete. Sydvatten är initiativtagare till vattenacceleratorn/företagsinkubatorn WIN med säte på Ideon i Lund. Målsättningen är att uppmuntra innovationsidéer som kan leda till nya företag inom vattentjänstbranschen.
För att öka unga människors kunskap om vattenfrågor och medvetenhet om vattens värde driver Sydvatten de pedagogiska projekten Drick kranvatten för högstadiet samt kursen Tänk H2O! för gymnasiet.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen