”Skattepengar försvinner som lättflyktig gas”
Den tyska regeringen vill stänga brunkolskraftverken och sannolikt kommer Vattenfalls verk att drabbas. Det innebär två allvarliga problem för den statliga energijätten, skriver SvD Näringslivs Jonas Fröberg i en analys.
”Dels tycks den utstakade planen att kunna sälja kolkraften inom ett halvår haverera – smutsiga kolkraftverk har nämligen precis blivit lika gångbara på marknaden som en kupévärmare i svart hårdplast en het sommardag – säljpriset går alltså ner”.
Det i sin tur kommer tvinga företaget till smärtsamma miljardavskrivningar, skriver Fröberg och påpekar att analytiker för bara en månad sedan siat om att Vattenfall kommer behöva göra avskrivningar på 60 miljarder kronor för svensk kärnkraft, Nuon och tysk brunkolsverksamhet.
”Den summan gällde då. Nu är det alltså ännu fler miljarder i kolavskrivningar. För att sätta det i perspektiv: Drygt 60 miljarder kronor i det helstatliga bolaget är mer än en och en halv försvarsbudget. Det ska läggas på de 53 miljarder som redan skrivits av i Nuon, det var 60 procent av köpeskillingen (skattepengar) som vi skattebetalare fått se försvinna som en lättflyktig gas”, skriver Fröberg.