Presidentvalet i Venezuela

Skenande inflation bakom krisen i Venezuela

I dag hålls presidentval i Venezuela. Trots att landet befinner sig i en djup ekonomisk och politisk kris är det få som tror att någon annan än regerande Nicolás Maduro kommer kamma hem segern.
Omvärlden har riktat skarp kritik mot Maduros planer på att genomföra valet. Oppositionsledare har hindrats från att ställa upp och inga oberoende observatörer finns på plats.
Oron är dessutom stor över att Maduro ytterligare kommer cementera en diktatur, genom att förklä sitt alltmer auktoritära ledarskap till demokrati.
Men vad är egentligen bakgrunden till krisen? I videon ovan kan du lära dig mer.

Toppnyheter

Valet 2018 Riksmötets öppnande
Valet 2018 Riksmötets öppnande

Just nu: ”Beklagar att oppositionen suttit på läktaren”

Just nu håller statsministeromröstningen i Sveriges riksdag. Med all sannolikhet röstas Stefan Löfven (S) då bort. För att det ska ske måste fler än hälften av ledamöterna rösta emot honom.
– Vi kommer att rösta nej till Stefan Löfven, säger Ulf Kristersson (M) i sitt anförande.
Gruppledaren Anders Ygeman (S) säger att styrkeförhållandena är desamma som tidigare.
– Vi blev med bred marginal det största partiet, säger Ygeman som understryker att blockpolitiken nått vägs ände.
– Det går inte att ignorera SD men det går att välja bort samarbete med dem, fortsätter Ygeman.
SD-ledaren Jimmie Åkesson säger att hans parti gjort åtskilliga försök att fälla Stefan Löfvens regering.
– Jag beklagar att den övriga oppositionen suttit på läktaren, säger Åkesson som välkomnar att en omröstning nu sker.
– Jag avundas inte herr talman som ska lotsa partierna i förhandlingarna.
Statsminister Stefan Löfven stannade kort till utanför riksdagens kammare och sa till TT:
– Det här är helt enligt demokratin. Jag kommer att stå till talmannens förfogande.
Efter omröstningen ska Löfven uttala sig på en pressträff, säger partiets presschef till SvD. Omröstningen väntas vara klar strax efter klockan 10, skriver tidningen.
Följ omröstningen via länkarna nedan.

35 sek
Anders Ygeman.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Riksmötets öppnande

Anders Ygeman (S): Det blir bara en talmansrunda

Sverigedemokraterna och Alliansen har tillsammans 205 av riksdagens 349 mandat, och det mesta pekar därför på att statsminister Stefan Löfven avsätts vid omröstningen i dag.
Därefter kommer den nyvalde talmannen Andreas Norlén (M) att inleda arbetet med att få till en ny regering. Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman säger i P1-Morgon att han tror att det bara blir en talmansrunda.
– Den svenska traditionen för regeringsbildningar är att talmannen inte går fram med ett alternativ som han inte tror får riksdagens gillande, säger han.
Ygeman påpekar också att han hoppas att Norlén tidigt ska ta in budgetfrågan i regeringssonderingen.

2 tim
Lars Larsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Riksmötets öppnande

Statsvetare: ”Befarar att det här kan dra ut på tiden”

Positionerna i svensk politik är mer låsta än på länge. Förutsatt att Stefan Löfven (S) röstas bort ska den nyvalde talmannen, moderaten Andreas Norlén, under de kommande dagarna sondera vilken statsministerkandidat som kan tolereras av riksdagen. Extraval blir aktuellt om riksdagen säger nej till fyra av talmannens förslag, vilket inte har hänt i svensk historia, skriver SVT.
– Jag befarar att det här kan dra ut på tiden, säger statsvetaren Tommy Möller till Ekot.
Under den tid som talmannens arbete pågår sitter Löfven kvar som statsminister och leder en övergångsregering.

20 min
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Åkesson: Ser inte Alliansen som ett regeringsalternativ

Omröstningen om talmansposterna i går slutade med att SD blev utan, när Björn Söder (SD) föll mot V:s kandidat Lotta Johnsson Fornarve.
SD-ledaren Jimmie Åkesson säger nu i en intervju med SVT:s Morgonstudion att han inte längre ser Alliansen som ett regeringsalternativ.
– Alliansen som jag ser det finns knappt längre. De är ju inte överens om särskilt mycket [...] Alliansen ser jag inte som ett regeringsalternativ just nu, säger Åkesson.
Han tror i stället att det är mer sannolikt att Kristersson bildar en annan regering.
Åkesson säger också att han inte ”räds ett extraval, tvärtom”.
– Jag tror att vi skulle kunna växa, säger han.

2 tim
Annie Lööf och Jan Björklund.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Alliansilska mot C och L: ”Förstår inte hur de tänker”

I går upprepade både Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) beskedet att de inte tänker sätta sig i en alliansregering som är beroende av stöd från Sverigedemokraterna – och att det därför krävs någon form av samarbete med Socialdemokraterna.
Enligt uppgifter till både Aftonbladet och Dagens Industri har det skapat oro och ilska inom övriga partier i Alliansen.
– Det är mycket konstigt att Björklund valde att säga så, säger en källa till Aftonbladet och betonar att det är orimligt att ”Alliansen skulle lägga sig platt för S och ge dem veto”.
DI skriver att beskeden från C och L inte var förankrade med M och KD och att det fick ”centralt placerade personer” att ifrågasätta om det fanns en verklig vilja att ta över makten.
– Man vill fälla Stefan Löfven med stöd av SD, välja en ny talman med stöd av SD, men ta makten vill man bara göra om man får stöd av S, säger en ”tung källa” till tidningen.

1 tim
Annie Lööf och Ebba Busch Thor. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

S motdrag: Ska få Alliansen att rämna från insidan: ”Björklund som är nyckeln”

Socialdemokraternas strategi i det osäkra läget framåt är att få Alliansen att rämna inifrån, skriver Aftonbladet. För att göra det riktar man in sig på att röra upp känslor hos C- och L-väljare som tagit fasta på att de partierna lovat att inte göra sig beroende av SD.
Stefan Löfven (S) kommer göra ett stort nummer av att de borgerliga röstat ner honom med hjälp av SD:s stöd, enligt tidningens uppgifter. Partiet ska också framhålla det stöd man haft med L och C historiskt och på kommunnivå.
– Björklund är nyckeln, han är tydligast med motståndet mot SD. Det talar för oss, säger en regeringskälla.
Klockan 9.30 i dag röstar riksdagen om statsministerposten och Löfven väntas bli bortröstad.

3 tim
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Röster om valet
Gustav Fridolin och Isabella Lövin.  Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om valet

MP till C och L: ”Inte så farligt att lämna Alliansen”

I en debattartikel i Aftonbladet vädjar MP-språkrören och Isabella Lövin och Gustav Fridolin till Centerpartiet och Liberalerna om att lämna allianssamarbetet.
”Era väljare skulle känna sig mer svikna i en regering som kan utpressas av SD”, skriver de.
Språkrören betonar att det ”är hedrande” att C och L har varit tydliga med att SD inte ska få inflytande över en kommande regering, men ifrågasätter att det ibland framställs som att en förhandling med de rödgröna vore lika illa.
”Vi vågar påstå att de väljare som röstat på något av Alliansens två liberala partier inte skulle känna sig mer bortkompromissade i samarbete med en rödgrön regering än med en moderatledd regering.”

39 min
Annie Lööf, arkivbild. Henrik Montgomery / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om valet

Ledare: Börjar bli svårt att förhålla sig seriöst till C

Opinion Centerpartiet och Liberalernas roll i regeringsfrågan står på flera ledarsidors agenda i dag.
Göteborgs-Postens ledarskribent Håkan Boström tycker att det börjar bli svårt att förhålla sig seriöst till C. Partiet hävdar att en alliansregering ska ha sin uttalade huvudmotståndare, S, som regeringsunderlag, konstaterar Boström. ”Det kan bara tolkas som att C i själva verket inte har några planer på att ingå i en Alliansregering. Om man ställer upp ett omöjligt villkor för sin medverkan, så sker det inte utan baktankar.”
DN skriver i sin ledare att C och L tvärtom är skyldiga att lyssna på sina väljare. Mittenpartiernas väljare ser enligt mätningar hellre att partierna vänder sig till S än till SD, skriver ledaren. ”Ska inte Centerns och Liberalernas väljare respekteras?”

2 tim
Anders Ygeman/Jimmie Åkesson/Annie Lööf. TT
Valet 2018 Röster om valet

Analyser: Maktspelet har börjat – hösten blir lång

Det kommer dröja innan Sverige har en ny statsminister, skriver SVT:s Mats Knutson i en analys. Dagens upprop och talmansval i riksdagen gav inga svar på hur Sverige ska styras.
”Det politiska läget i regeringsfrågan är lika låst som tidigare och visar inga tecken på att lösas upp”, skriver Knutson.
Sydsvenskans Olle Lönnaeus skriver att det är C och L som sitter på lösningen. Detta eftersom inget tyder på att S kommer stödja en alliansregering eller att SD släpper fram en alliansbudget som inte innehåller en stenhård flyktingpolitik.
Sammantaget har riksdagens nya talman Andreas Norlén ett svårt uppdrag framför sig när han börjar arbetet att försöka hitta en ny statsminister, efter att Stefan Löfven – vilket allt tyder på – röstats bort i morgon.
”Att låta riksdagen sparka Stefan Löfven är Andreas Norléns första beslut, och det kan visa sig vara hans enklaste”, skriver SvD:s Göran Eriksson.

Igår 17:46
Läs mer om Valet 2018
Trumps USA USA:s framtid
Donald Trump tillsammans med USA:s FN-ambassadör Nikki Haley.  Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA USA:s framtid

Trumps besked inför FN-mötet: USA står ensamt

När USA:s president Donald Trump talar inför FN:s generalförsamling i New York i dag väntas han bland annat betona sina avsikter att helt distansera sig från internationella grupper och samarbeten som USA tidigare har deltagit i. Det rapporterar CNN.
CNN skriver att Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton anlände till en presskonferens inför mötet med en kopia av den amerikanska konstitutionen i handen, som en symbol för USA:s suveränitet.
Budskapet går enligt CNN emot ett uttalande som USA:s FN-ambassadör Nikki Haley gjorde på måndagen. Då sa hon att USA fortsättningsvis kommer att vara en del av multilaterala organisationer och internationella samarbeten, men inte på ett sätt som ”kränker det amerikanska folket”.

1 tim
Donald Trump och Rod Rosenstein TT
Trumps USA USA:s framtid

Trump vill inte avslöja sina planer för Rod Rosenstein

Donald Trump ville på måndagen inte säga om han tänker ge biträdande justitieminister Rod Rosenstein sparken, eller om han har fortsatt förtroende för honom. Enligt AP sa Trump han hoppades att det planerade mötet mellan honom och Rosenstein ska bringa klarhet i ”vad som pågår”.
Flera medier rapporterade under dagen att Rosenstein valt att meddela sin avgång eftersom han anade att Trump planerade att sparka honom, vilket även det förmedlats av källor till medier. Men i stället meddelade Vita huset att Trump och Rosenstein bestämt att träffas på torsdag.
Rosenstein har enligt uppgifter föreslagit att Trump ska spelas in i hemlighet i syfte att få honom avsatt, uppgifter Rosenstein har förnekat.

Igår 20:13
Rod Rosenstein. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Trumps USA USA:s framtid

Efter avgångsrykten: Trump möter Rosenstein

USA:s biträdande justitieminister Rod Rosenstein och president Donald Trump ska träffas på torsdag för att diskutera den senaste tidens medierapportering, meddelar Vita husets pressekreterare Sarah Sanders enligt AFP.
Beskedet kommer strax efter det att flera medier rapporterar att Rosenstein valt att lämna sitt jobb, alternativt att Donald Trump beslutat att ge honom sparken. Rosenstein har under måndagen också träffat Vita husets stabschef John Kelly.
Rosenstein uppges ha föreslagit att president Donald Trump skulle spelas in i hemlighet som ett led i att få honom avsatt, något han har förnekat.
Rosenstein är högste ansvarig för utredningen om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet och har bland annat haft befogenhet att sparka utredaren Robert Mueller.

Igår 16:57
Läs mer om Trumps USA

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Arkivbild: Rohingyaflyktingar anländer med båt till Bangladesh efter att ha flytt våldsamheter i Myanmar.  ADIB CHOWDHURY / AFP
Muslimförtrycket i Myanmar

Rapport: Myanmars militär bakom systematiskt våld

Myanmars militärstyrkor har använt sig av systematiskt våld mot rohingyer i landet. Det menar USA i en ny rapport som släpptes på måndagen, skriver Reuters.
Rapporten bygger på över tusen intervjuer med rohingyer som bor i flyktingläger i grannlandet Bangladesh. Många av dem vittnar om soldater som skjutit ihjäl människor – bland dem barn – samt ett utbrett sexuellt våld mot kvinnor.
Enligt rapporten tyder vittnesmålen på att militärens agerande var ”välplanerat och samordnat”, samt inriktat på att ”både terrorisera befolkningen och driva ut invånarna” i norra Rakhine.
Talespersoner för Myanmars regering och militär har inte kommenterat rapporten.

3 tim
Min Aung Hlaing. Aung Shine Oo / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Muslimförtrycket i Myanmar

Militär om FN-kritik: ”Ska inte besluta om Myanmar”

Myanmars överbefälhavare förkastar FN:s utredares anklagelser om att burmesisk militär skulle vara skyldiga till folkmord på rohingyer, skriver AFP.
Överbefälhavaren Min Aung Hlaing säger att inget land, organisation eller grupp har rätt att ta beslut om ett annat lands självbestämmande, enligt den regimtrogna tidningen Myawady.
Det var i förra veckan som FN:s rapport presenterades. I den beskrivs brotten mot folkgruppen rohingya, och FN:s chefsutredare sa vid tillfället att alla omständigheter ”motiverar slutsatsen om att folkmord var uppsåtet”.

Igår 09:35
Läs mer om Muslimförtrycket i Myanmar