Donald Trump. Evan Vucci / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Presidentvalet i Venezuela

USA inför nya sanktioner: ”Stänger en korrupt väg”

USA:s president Donald Trump skärper sanktionerna mot Venezuela efter presidentvalet, skriver AFP. USA som kallar valet för ”ett hyckleri” gör det nu ännu svårare för Venezuelas regering att sälja tillgångar.
Trump undertecknade i dag en presidentorder som hindrar amerikaner från att köpa skuldförbindelser från Venezuela.
– Med dagens presidentorder stänger vi ännu en korrupt väg som observerats: den förhindrar korrupta venezuelanska tjänstemän från möjligheten att felaktigt värdera och sälja offentliga tillgångar i vinstsyfte, säger en tjänsteman.

Tidigare

Toppnyheter

Ola Sigvardsson/Illustrationsbild TT
#metoo-uppropet

Flera tidningar fälls efter me too-publiceringar

Allmänhetens Pressombudsman, PO, fäller flera tidningar för tio publiceringar i samband med me too. Det meddelar PO Ola Sigvardsson i en debattartikel i Dagens Nyheter. Tidningarna har brutit mot god publicistisk sed.
De flesta fällningarna gäller Expressen. Även Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Aftonbladet, Hänt i veckan och Arbetaren fälls. Publiceringarna gäller Fredrik Virtanen, Martin Timell, en medarbetare på Sverige Radio och en person som har valt att vara anonym.
PO skriver att anklagelserna som riktats mot anmälarna är mycket allvarliga och rör integritetskänsliga frågor där ord ofta står mot ord. ”För den som offentligt anklagas för sexualbrott – oavsett sanningshalt – kan konsekvenserna bli livsavgörande”, skriver han.

2 tim
Thomas Mattsson Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
#metoo-uppropet

Expressens chefsredaktör klandras för Aftonbladet-text

En lång text om Aftonbladet som skrevs av Expressens chefsredaktör Thomas Mattsson, ”Kärleksförklaring till Aftonbladet”, tillhör en av de tio publiceringar som klandras av Allmänhetens pressombudsman, skriver Medievärlden. Bland annat skriver PO att Expressen har passerat gränsen för vad som är ”pressetiskt acceptabelt” när tidningen antyder att namngivna anställda på Aftonbladet ”kanske begått ’rena övergrepp’”.
Den allvarligaste kritiken från PO riktas mot en publicering i tidningen Arbetaren som anses ha ”brutit grovt” mot god publicistisk sed. Anklagelserna som förts fram i tidningen saknar belägg, enligt PO. Samma publicering har tidningen tidigare försvarat med att man ville föregå anklagelser om mörkning från alternativa medier, skriver Resumé.

2 min
Läs mer om #metoo-uppropet
Muharrem Ince.  UMIT BEKTAS / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Turkiet

Turkisk oppositionsledare erkänner sig besegrad

Den turkiska oppositionsledaren Muharrem Ince meddelar att han accepterar valresultatet, skriver AFP.
Enligt valmyndigheten fick den sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan stöd av 52,5 procent av väljarna och går därmed segrande ur valet utan att behöva gå igenom en andra omgång.
Ince, som leder partiet CHP och sågs som Erdogans huvudmotståndare, varnar samtidigt för att Turkiet har gett sig in på en farlig väg.

33 min
Margot Wallström (S).  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Turkiet

Wallström: Erdogan kan inte ge demokratilektioner

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) reagerar starkt på uttalandet som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan gjorde efter valet på söndagen.
Erdogan sa bland annat att Turkiet levererat en ”uppläxning i demokrati för omvärlden” eftersom valdeltagandet låg på 87 procent.
– De kan inte säga att de ska ge andra länder lektioner i demokrati, säger Wallström till SVT Nyheter.
Hon pekar särskilt på att oppositionsledare i Turkiet har fängslats och hur landet hanterat kurdfrågan.

1 tim
Recep Tayyip Erdogan och hans fru Emine Erdogan.  ADEM ALTAN / AFP
Valet i Turkiet

Rösträkningen klar: Erdogan får 52,5 procent

Under natten meddelade Turkiets valmyndighet att den sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan segrade i söndagens presidentval, rapporterar TT. Erdogan fick mer än 50 procent av rösterna vilket innebär att det inte blir en andra valomgång.
Erdogan ska enligt valmyndigheten ha fått 52,5 procent då 99 procent av rösterna hade räknats. Motståndaren Muharrem Ince från partiet CHP fick 31,7 procent av rösterna rapporterar den statliga nyhetsbyrån Anadolu, skriver TT. Erdogans parti AKP ska tillsammans med allianspartnern MHP också ha säkrat en majoritet i parlamentet. Samtidigt ska det prokurdiska partiet HDP ha klarat sig förbi 10-procentsspärren med stöd av 11,5 procent och väntas därmed säkra 67 platser i parlamentet.
Klockan tre på morgonen lokal tid höll Erdogan ett segertal från balkongen på partiet AKP:s högkvarteret i huvudstaden Ankara.
– Vinnaren i det här valet är varje individ bland mina 81 miljoner invånare, sa han.
Utmanaren Muharrem Ince har hittills inte kommenterat valresultatet, men har på Twitter meddelat att han ska uttala sig på måndagsmorgonen.

5 tim
Läs mer om Valet i Turkiet
Flyktingsituationen Flykten till Europa
Migranter i hamnen i Tripoli efter att de räddats från Medelhavet.  MAHMUD TURKIA / AFP
Flyktingsituationen Flykten till Europa

Över 900 migranter räddade utanför Libyen

Över 900 migranter på väg till Europa ska ha räddats i flera olika insatser under söndagen och natten till måndagen, meddelar den libyska kustbevakningen.
Först ska en grupp på 97 personer räddats från en uppblåsbar flotte som fått problem med hård vind och höga vågor. Senare på söndagen räddades 361 migranter, varav 44 barn, och även en tredje grupp på 490 migranter. Totalt har över 2 000 migranter räddats eller stoppats av libyska kustbevakningen sedan i onsdags. Uttalandet från kustbevakningen kommer i samband med att Italiens nyutnämnde inrikesminister Matteo Salvini ska besöka landet.

1 tim
Giuseppe Conte. ARIS OIKONOMOU / AFP
Flyktingsituationen Flykten till Europa

Italien: Schengenavtalet står på spel i förhandlingar

Italiens premiärminister Giuseppe Conte säger att Schengenavtalet om fri rörlighet i Europa står på spel om EU:s ledare inte lyckas komma överens i migrationsfrågan, rapporterar BBC.
Vid ett möte i Bryssel på söndagen sa Conte att EU måste dela på ansvaret för migranter som räddats på Medelhavet och argumenterade för att straffa länder som vägrar att acceptera sin kvot. Conte presenterade också ett dokument där han lade fram ett förslag om att skapa skyddscenter för migranter i andra EU-länder, för att lätta på bördan i Italien.
Italien har tagit emot över 600 000 migranter de senaste fyra åren.

3 tim
ARIS OIKONOMOU / AFP
Flyktingsituationen Flykten till Europa

Macron: EU ser en politisk kris – inte migrationskris

EU står inte inför en migrationskris, utan en politisk kris som drivs på av populistiska partier, menar Frankrikes president Emmanuel Macron.
Under EU-toppmötet i Bryssel på söndagen sa Macron att antalet migranter som anländer till Europa har sjunkit drastiskt sedan 2015, skriver AFP.
Macron sa också att europeiskt samarbete är det enda som kan lösa krisen, skriver Svenska Dagbladet. Han upprepade även sin tidigare kritik mot de EU-länder som inte tar emot några migranter alls.
– Länder som tjänar ekonomiskt på EU-samarbetet men sedan hänvisar till ”nationella intressen” när det handlar om migranter borde straffas, sa Macron.
Macron hamnade tidigare den här månaden i gräl med Italien efter att han anklagade landet för att vara oansvarigt när det vägrade låta ett fartyg med migranter lägga till i dess hamnar. Italien svarade med att anklaga Frankrike för hyckleri.

3 tim
Läs mer om Flykten till Europa
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa
Marcus Berg inför matchen mot Tyskland. PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Marcus Berg anmäld till Fifa efter dopningbråk

Marcus Berg har anmälts till Fifa efter att han valt att göra intervjuer i stället för att bege sig till en dopningskontroll, rapporterar Fotbollskanalen.
Det var efter förlustmatchen mot Tyskland som Berg kallades till en dopningkontroll och diskussion uppstod mellan Fifas dopningskontrollant och Sveriges landslagschef Lars Richt. Richt står fast vid att det var helt i sin ordning att göra klart intervjuerna först. Men Fifas kontrollant var av annan uppfattning.
– Det slutade med att hon skrev sin version och vi skrev vår version, säger Lasse Richt.
Berg har nu anmälts till Fifa och riskerar att straffas, men själv är han inte orolig och säger att det hela handlade om ett missförstånd.

1 tim
Herrlandslaget i en gemensam markering mot rasism JOEL MARKLUND / BILDBYR N
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Ledare: Ursprung ska varken ge hat eller hyllning

Opinion Den markering som svenska herrlandslaget gjorde mot rasism efter hatet och hoten mot spelaren Jimmy Durmaz uppmärksammas på flera ledarsidor.
Årets världsmästerskap i fotboll sker i skuggan av en politisk verklighet med Donald Trump, Vladimir Putin och nationalistiska partier på frammarsch i Europa, enligt Dagens Nyheters ledarsida. Men den öppna rasismen i sportsammanhang är ingen nyhet. Ramsorna var värre på 1980-talet och motreaktionerna mot hatet mot Durmaz var många gånger starkare än den supporterminoritet som ”framkallade bilden av en storm”, skriver tidningen.
I Svenska Dagbladet skriver Tove Lifvendahl att de starka motreaktionerna på hatet mot Durmaz visar på ryggrad. Men samtidigt som en människas ursprung inte ska leda till hat eller hot menar hon att det inte heller får leda till hyllningar.
Hon skriver att de som till exempel talar om en särskild mångfaldskompetens som är kopplad till ursprung ”spelar i samma liga” som de som angriper Durmaz ursprung. ”När omsorgen om minoriteten tippar över i välmenande tankar om särbehandling, hamnar vi tankemässigt i samma utgångspunkt som rasisterna”, skriver hon.

3 tim
Bildbyrån
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

”Starkaste markeringen ett svenskt landslag har gjort”

I väldigt många år har landslaget flackat med blicken när allvarliga frågor kommit på tal. Men i och med den gemensamma manifestationen till stöd för Jimmy Durmaz och mot rasism och hat visade laget att det har en ryggrad och en röst, skriver Aftonbladets sportkrönikör Simon Bank.
”Vi står enade, vi är Sverige, sa Jimmy Durmaz, och hans lag stod bakom honom, i den starkaste markering ett svenskt landslag någonsin gjort”, skriver Bank.
I Expressen skriver Noa Bachner att angreppen på Durmaz inte bör komma som en överraskning för den som observerat hur nationalistiska och rasistiska opinioner flyttat fram sina positioner under senare år. Men det gör dem inte mindre skrämmande”, konstaterar han.
”Ni hör väl varningsklockorna? Ni ser väl det vansinniga?”, skriver Bachner och menar att det som hände inte handlar om fotboll, utan om de allt mer aggressiva politiska vindar som blåser i en den svenska samhällsdebatten.

Igår 21:22
Läs mer om Sveriges VM-resa
Illustrationsbild TT
Internetstiftelsens rapport

Rapport: Unga vågar inte uttrycka politiska åsikter

Bland unga som uttrycker sina politiska åsikter på nätet har hela 61 procent utsatts för näthat enligt en färsk undersökning från Internetstiftelsen i Sverige, IIS, rapporterar TT. Bland dem som har utsatts för näthat har närmare hälften också avstått från att uttrycka politiska åsikter på nätet, visar undersökningen.
Enligt 22-åriga Emelie Pettersson, som TT har talat med, kommer hotfulla meddelanden ofta efter att hon publicerat inlägg om politik på sociala medier eller under artiklar.
– Jag vill inte sitta där och höra pling från telefonen när det bara är massa skit och hat. Så ibland blir man bara trött och känner att det inte är värt att kommentera, säger hon.

5 tim
Magnus Ek/Luisa Moncada Escoba TT/Ung Vänster
Internetstiftelsens rapport

Ungdomsförbund om näthatet: ”Skrämmande”

Under det senaste året har en av fyra unga avstått från att uttrycka sin politiska åsikt på internet för att undvika hård kritik, hat och hot enligt en färsk rapport från Internetstiftelsen i Sverige, skriver TT. Siffrorna får flera av ungdomsförbunden att reagera.
– Det är otroligt ledsamt och skrämmande om det är så att unga drar sig för att vara en del av den politiska debatten, säger Magnus Ek, ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund, till TT.
För att undvika hat och hot använder bland annat Ung Vänster och Liberalernas ungdomsförbund spamfilter på sina sociala medier.
– Det är för att det varit så många personangrepp, Luisa Moncada Escobar, förbundssekreterare för Ung Vänster, till TT.

4 tim
Läs mer om Internetstiftelsens rapport