Frida Karlsson till vänster, Ola Strömberg till höger.  Bildbyrån.
Världscupen i längdskidåkning

Skidbasen om kanalbytet: Sporten bör inte minska

SVT tappar rättigheterna till världscupen i både längdskidåkning och alpint från och med 2021. Skidförbundets förbundsdirektör, Ola Strömberg, tror dock inte att intresset för skidsporten kommer att minska i och med kanalbytet.

– Jag skulle bli väldigt förvånad om det blir så. Skidsporten är så pass fast förankrad i den svenska folksjälen. Ishockeyn fortsatte ju även att vara väldigt populär även efter att VM flyttade till TV3, säger han till SVT Sport.

Läs mer

Toppnyheter

Bilden visar hur en mindre iransk båt gör en sväng runt fartyget som senare beslagtogs/arkivbild på Zarif. TT
Spänningarna i Hormuzsundet

”Lätt att starta en konflikt, omöjligt att avsluta en”

Iran söker inte en konfrontation. Det säger landets utrikesminister Mohammad Javad Zarif under ett tal i Nicaragua, enligt Reuters.

– Att starta en konflikt är enkelt, att avsluta en vore omöjligt.

Zarif upprepade att det brittiskflaggade svenskägda oljefartyget som Iran har beslagtagit hade brutit mot sjöfartsregler och varit en säkerhetsrisk i Hormuzsundet. Utrikesministern sa också att Iran söker ”normala relationer som baseras på ömsesidig respekt”.

När Zarif talade vände han sig bland annat direkt till Boris Johnson, som i morgon väntas presenteras som ny premiärminister i Storbritannien.

28 min
Besättningsmän från brittiskflaggade svenskägda fartyget Stena Impero visas upp i statliga iranska kanalen Irib på måndagen. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stena: Frustrerande att inte få kontakt med besättning

Stena Bulk hade hoppats på tydligare besked kring fartyget Stena Impero som beslagtogs av Iran vid Hormuzsundet. Det säger vd:n Erik Hånell efter den brittiska regeringens besked att de skickar ytterligare ett skepp till Persiska viken, skriver TT.

– Det är frustrerande. Vårt primära mål är att få kontakt med besättningen. Jag hade förväntat mig att vi skulle ha fått ett svar vid det här laget, säger Erik Hånell till nyhetsbyrån och tillägger:

– Om vi inte får svar får vi nog göra ytterligare en påtryckning.

1 tim
Bilder från övertagandet av fartyget. I det nedersta högra hörnet ses fartygets kapten. TT
undefined

Radiotrafiken från fartygen avslöjar dramat ombord

Medan iranska kommandosoldater firades ner på svenskägda Stena Impero från en helikopter ropade en besättningsman till sina kollegor att det var dags att ge upp och flera lyfte händerna och placerade dem bakom huvudet, erfar Wall Street Journal.

På bruten engelska ska soldaterna ha skrikit åt besättningen att sätta kurs mot norra Iran.

– När maskerade uniformerade män med vapen kommer ner från en helikopter är det inga trevligheter, säger en källa till tidningen.

Stena Imperos besättning hade sänt ut en nödsignal till amerikanska och brittiska militärfartyg i närheten medan de förgäves försökte freda sig mot fyra iranska militärfarkoster, erfar WSJ.

Enligt en inspelning av radiotrafiken som BBC tagit del av ska en iransk patrullbåt ha beordrat Stena Impero att byta kurs.

– Om ni lyder kommer ni att vara säkra, säger en person på inspelningen.

Men en brittisk marinofficer säger till Stenas besättning att de har rätt att fortsätta enligt internationell rätt.

44 min
Läs mer om Spänningarna i Hormuzsundet
Söndagens protester i Hongkong är de våldsammaste hittills. TT
Hongkongprotesterna

”Våldsammare protester i Hongkong är oroande”

”Vart är allt det här på väg?” frågar sig James Griffith på CNN efter söndagens protester i Hongkong – med eskalerande oroligheter och våld, där grupper av maskerade män misshandlat människor medan polisen väntat i timmar innan man lyft ett finger.

”När våldet nu börjar bli allt vanligare under protesterna finns alltid risken att Kinas regering, som än så länge inte lagt sig i nämnvärt, kommer att börja ingripa”, skriver han.

AP:s Ken Moritsugu skriver i en analys att han ser en ökad risk för det sistnämnda, speciellt efter att demonstranterna nu börjat vända sin vrede från Hongkongs styrande mot Fastlandskina. På söndagen förstörde man bland annat regeringens officiella emblem och kastade ägg på dess byggnader.

Men Ken Moritsugu tror också att ett ingripande från Fastlandskina skulle fördömas internationellt och riskerar att ”jämföras med Kinas dödliga massaker på Himmelska fridens torg 1989 – en händelse som det styrande kommunistpartiet vill att världen glömmer”.

2 tim
Vitklädda och maskerade män överföll demonstranter och vanliga civila under söndagens protester i Hongkong. TT
undefined

Kritiken mot polisen ökar: ”Var var ni egentligen?”

Nu höjs allt fler röster från både demonstranter och lagstiftare i Hongkong mot polisen, som anklagas för att ha tagit lång tid på sig innan man ingripit mot flera blodiga attacker under söndagens protester, skriver The Guardian.

Uppemot 45 demonstranter har förts till sjukhus efter att beväpnade, vitklädda män gått till attack mot dem med batonger och järnrör. Männen misstänks tillhöra inflytelserika brottssyndikat i Hongkong.

”Hongkong har en av världens största polisstyrkor sett till antalet invånare. Var var polisen?”, twittrar lagstiftaren Ray Chan, som stödjer protesterna och som även filmat en av attackerna mot en tunnelbanevagn.

Idag 12:59
Polis skjuter tårgas och gummikulor mot demonstranterna.  Lo Kwanho / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftig reaktion från Kina efter gårdagens protester

Tusentals demonstranter samlades utanför Kinas representationsbyggnad i Hongkong och kastade ägg och sprejade graffiti under gårdagens protester. Nu svarar chefen för det vandaliserade kontoret Wang Zhimin att handlingarna har ”skadat det kinesiska folkets känslor allvarligt, inklusive sju miljoner landsmän i Hongkong”.

Kinas utrikesdepartement säger att demonstranterna kränkte grunden för ”Ett land, två system”, rapporterar Reuters.

Den kinesiska tidningen People’s Daily skriver att demonstranternas handlingar inte kan tolereras och även den statliga nyhetsbyrån Nya Kina skriver i en ledare ett fördömande.

”När den majestätiska nationella symbolen för folkrepubliken Kina skändades med svart färg orsakade det olidlig smärta och vrede. Dessa illegala handlingar är oacceptabla för hela Kinas befolkning, inklusive de i Hongkong”, skriver Nya Kina.

Idag 05:39
Läs mer om Hongkongprotesterna
Henrik Olsson Lilja. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gripandet av Asap Rocky

Asap Rockys förre advokat: ”Regeringen bör kritiseras”

Opinion Svenska häktningsförhandlingar är fria från insyn och misstänkta personer blir enkelt uttryckt häktade om åklagaren vill det. Det skriver advokat Henrik Olsson Lilja, som initialt försvarade Asap Rocky, på DN Debatt.

Den internationella kritiken och de otaliga rapporterna verkar inte ge resultat, skriver Olsson Lilja. Han vill nu se nya avgöranden från Högsta domstolen och ett ökat tempo i lagstiftningsarbetet från justitieminister Morgan Johansson (S).

”Regeringen bör med fog kritiseras och det är bara förvånande att det ska krävas en amerikansk världsstjärna för att denna viktiga fråga ska komma upp på bordet”, skriver han.

3 tim
Asap Rocky och bild från Kronobergshäktet där han för nuvarande sitter. TT
undefined

”Sverige nästan ensamt om att inte ha maxtid i häktet”

Opinion Fallet Asap Rocky ger oss en anledning att diskutera de långa häktningstiderna som Sverige har fått kritik för, skriver advokaten Svante Thorsell i Göteborgs-Posten. Han menar att Sverige är det enda land i Europa, med undantag för Albanien, som inte har någon maxtid för hur länge en person kan hållas frihetsberövad utan rättegång.

”Inte ens i den senaste revisionen av lagen brydde sig Sverige om att ta åt sig av kritiken och ändra lagen. Av de närmare 10 000 personer som häktas årligen var 21 frihetsberövade i mer än 361 dagar”, skriver Thorsell, och tillägger att flera har suttit häktade i över tre år.

Men Asap Rocky behöver inte oroa sig alltför mycket, skriver Thorsell, som menar att det i själva verket är ett ”dussinmål” som snart är avklarat.

6 tim
Richard Shotwell / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Asap Rockys motanmälan läggs ner efter tre dagar

Den unge man som anmält den amerikanske rapparen Asap Rocky för misshandel i Stockholm blev i fredags själv delgiven misstanke om brott. Den förundersökningen har nu lagts ned, rapporterar DN.

Mannen var delgiven misstanke om ofredande, misshandel och försök till misshandel. Men över helgen la åklagaren ner förundersökningen, vilket mannens advokat Magnus Strömberg inte anser vara särskilt oväntat.

– Jag tolkar det som att åklagaren har analyserat det här händelseförloppet på ett noga och riktigt sätt, säger han till DN.

Motanmälan gjordes av Asap Rockys livvakt.

Idag 09:07
Läs mer om Gripandet av Asap Rocky
Elfsborgs målvakt Kevin Stuhr Ellegaard med en räddning i dagens match mot Hammarby. ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

”Grattis Elfsborg – nu fyller er medelmåttighet två år”

Kan Elfsborg ha dålig form för alltid? Det frågar sig Sportexpressens Noa Bachner i en krönika efter att Boråslaget blivit överkört av Hammarby med 5–2. Han menar att Elfsborgs formsvacka på onsdag fyller två år.

”Elfsborg är, i ordets rätta bemärkelse, hjälplösa, med molande, förutsägbar medelmåttighet som sitt signum, ständigt med kollapsen runt hörnet”, skriver Bachner.

Samtidigt är motståndaren Hammarby Stockholms mest sevärda turistattraktion, skriver Robert Laul i Sportbladet. Visst, skriver han, kan Bajen ibland vara ”riktigt jävla generalusla”.

”Men när Bajen är bra, ja då forsar de in i offensivt straffområde och får motståndarna att se ut som koner”, skriver han.

2 tim
Marcus Danielson jublar med fansen efter matchen. SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
undefined

Djurgården knappar in på MFF i toppen: ”1–0 duger”

Djurgården tog tre viktiga poäng i toppstriden i herrallsvenskan. Lagkaptenen Marcus Danielson frälste laget genom att nicka in matchens enda mål i den 81:a minuten.

– Skönt att vi får dit ett mål till slut. Vi har några bra chanser där vi kanske bör göra mål, men 1–0 duger, säger matchvinnaren till C More efter matchen, enligt Sportbladet.

Djurgården har nu åtta raka matcher utan förlust och är nu bara fyra poäng efter Malmö FF i toppen, med en match mindre spelad.

3 tim
Läs mer om Herrallsvenskan 2019