Polis på brottsplatsen Claus Meyer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skjutningen i Nacka

Skjutna männen i Nacka ännu allvarligt skadade

De två män som sköts i Nacka på söndagskvällen är fortfarande allvarligt skadade, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

– Den informationen fick jag till mig för någon timme sedan, att de fortfarande är allvarligt skadade, säger Stockholmspolisens presstalesperson Ola Österling till SVT.

Polisen eller sjukhuset vill inte kommentera närmare vilken typ av skador männen har fått. De tros inte ha varit måltavlor för gärningsmännen.

Läs också

Toppnyheter

Mattias Beijmo. TT/Lisa Mattisson
Nya avläsningslagen

Expert: Hemlig avläsning är en risk för demokratin

Lagförslaget om att polisen ska få installera hemliga så kallade trojaner i mobiler är ett hot mot demokratin, menar författaren och internetexperten Mattias Beijmo.

– Jag är i chock över hur politiker av alla färger inte lyfter, debatterar, stannar upp mer och funderar på den här frågan, säger han till ETC.

Riksdagen väntas i morgon rösta ja till den nya lagen om hemlig dataavläsning som ger polisen, Säpo, tullen och Ekobrottsmyndigheten rätt att avlyssna krypterade mobilappar, som ofta används av kriminella. Vänsterpartiet är det enda av riksdagens åtta partier som kommer att rösta nej.

1 tim
Johan Forssell/Illustrationsbild TT
undefined

Oppositionen vill ge polisen större utrymme att hacka

M, KD och SD vill gå längre än januaripartierna och ge polisen tillåtelse att hacka mobilkameror i övervakningssyfte, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det här är någonting som polisen efterlyser för att klara upp fler brott, och vi moderater tycker det är viktigt att de får det, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell, till Ekot.

I det nuvarande förslaget, som stöds av samtliga partier utom Vänsterpartiet, ingår en paragraf som gör det tillåtet för polisen att ta över en mobilkamera. Detta får dock bara göras om övervakningen kan kopplas till en plats där den misstänkte befinner sig.

Oppositionen vill att denna begränsning tas bort.

1 tim
Mia Edwall Insulander/illustrationsbild. TT
undefined

Advokatsamfundet kritiskt mot polisens nya spionplan

På torsdag väntas riksdagen klubba en lag som ger polisen möjlighet att installera virusprogram i mobiltelefoner för att kunna läsa kommunikation i krypterade appar. Ett förslag som nu får kritik från flera håll, rapporterar Ekot.

Den som blir utsatt behöver inte vara misstänkt för brott, utan kan också vara någon som den misstänkte försöker kontakta. Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander är kritisk.

– Vi har rätt till ett privatliv, att vara fredade från statens kontroll. Man ska inte glömma att det här inkräktar på det, säger hon.

Idag 04:19
Läs mer om Nya avläsningslagen
Hanna Öberg. JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Skidskytte-VM 2020

Just nu: Nej! Medaljhoppet Öberg bommar ett till skott

Damernas distanslopp i skidskytte-VM i Antholz är i full gång. Sveriges största medaljhopp Hanna Öberg gick ut tidigt med startnummer 3. Hon fick en tuff start i det liggande skyttet med en bom, men i det efterföljande stående skyttet satte hon alla skott. Så var även fallet i det andra liggande skyttet.

Vid det sista stående skyttet var olyckan framme igen, då hon bommade ett skott. Det mesta talar nu för att hon missar pallen. När halva startfältet skjutit två gånger har bara fyra skjutit fullt.

Vanessa Hinz är en av dem som levererat. Hon har skjutit tre gånger och satt alla i skott. Mona Brorson gick ut som 43:e och ligger bra till.

Linn Persson startade som 17:e, Elvira Öberg som 59:e och Johanna Skottheim som 87:e.

Följ loppet i SVT 1 eller via länkarna nedan.

20 min
Hanna Öberg. JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
undefined

I dag går Hanna Öberg för guld på favoritdistansen

Hanna Öberg har kanske sin bästa medaljchans i skidskytte-VM på dagens distanslopp i italienska Antholz. Svenskan har vunnit både OS-guld och VM-guld på distansen, som körs över 15 kilometer med fyra skjutningar.

SVT:s expert Björn Ferry säger att Öberg är favorit till segern i dag. Något hon själv tonar ner.

– Haha, vi får väl se. Det är många duktiga tjejer som kommer att tävla om det. Men jag vet vad jag kan, säger hon.

Loppet börjar 13.45 och sänds i SVT.

4 tim
Läs mer om Skidskytte-VM 2020
Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt.  TT
Svenska EU-avgiften

Sjöstedt pressar Löfven: ”Nu är det upp till bevis”

Pressen ökar på statsminister Stefan Löfven (S) inför att EU:s regeringschefer på torsdag ska förhandla om unionens budget för 2021–2027, skriver Svenska Dagbladet.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt ser inte hur det nuvarande förslaget, som skulle innebära en höjning av Sveriges avgift på 14 miljarder, lever upp till det mandat som riksdagen gett statsministern.

– Regeringen har hela tiden sagt att man inte vill öka avgiften, nu är det upp till bevis, säger han till SvD.

Medlemsländerna står långt ifrån varandra om hur man ska täppa till den lucka som uppstått i och med Storbritanniens utträde. Därför är det inte säkert att man når en lösning redan nu.

35 min
Hans Dahlgren (S).  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU:s miljardavgift avgörs – då kan tiden gynna Sverige

Under måndagen mötte EU-minister Hans Dahlgren (S) sina kollegor från övriga medlemsländer inför torsdagens stora möte om unionens långtidsbudget. Väl i Bryssel sa Dahlgren att Sverige ska ha en ”rejäl” rabatt på EU-avgiften, skriver flera medier.

Kommissionens förslag om att medlemsländerna ska betala 1,11 procent av bruttonationalinkomsten är alldeles för högt, menar han. Sverige vill att avgiften i stället ska ligga på 1,0 procent. Det skulle innebära en skillnad på många miljarder över åren 2021–2027. Förhandlingarna ser ut att bli långdragna, något som gynnar Sverige om man får tro Dahlgren.

– Det är inte till vår nackdel att vi gör en rejäl förhandling kring det här, säger han enligt Direkt.

Igår 18:17
Läs mer om Svenska EU-avgiften
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020
Michael Bloomberg. Arkivbild. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020

Bloomberg stiger i mätning och får göra debattdebut

Miljardären Michael Bloomberg har kvalat in till Demokraternas debatt i Las Vegas som äger rum natten mot torsdag svensk tid, skriver amerikanska medier.

Bloomberg har blivit allt hetare i Demokraternas primärvalsrejs de senaste dagarna och i en ny mätning från NPR får han 19 procent av det nationella stödet bland demokratväljare. Med det ligger han tvåa efter Bernie Sanders, som får 31 procent.

Michael Bloomberg, en av världens rikaste män, meddelade sin kandidatur sent och valde därför att inte lägga kraft på att kampanja i tidiga delstater. I stället satsar han på att göra bra ifrån sig under supertisdagen den 3 mars.

3 tim
Michael Bloomberg/Sanders tweet. Montage. David J. Phillip / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bloomberg slår tillbaka – jämför Sanders och Trump

Demokraternas primärvalskandidater Bernie Sanders och Michael Bloomberg har kastat handskarna. I natt utbytte deras kampanjer förolämpningar med varandra på sociala medier, enligt Reuters.

Efter att Sanders anklagat Bloomberg för att försöka köpa partiets nominering svarade miljardären med att anklaga Sanders anhängare för att använda samma mobbningstaktik som Trump.

”Den här kampanjen kommer inte att tiga still när den får sådana här falska attacker riktade mot sig”, skrev Bloombergs kampanjchef Kevin Sheekey i ett pressmeddelande med rubriken ”Bernies nya ’bro’ ... Donald Trump”.

Sanderskampanjen svarade med att twittra ut en bild på Bloomberg och Trump på golfbanan.

Idag 07:57
Läs mer om Presidentvalet i USA
Illustrationsbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om Rut

Arbetsgivarorganisation till försvar för rutavdraget

Enligt Riksrevisionen innebär Rut-avdraget en kostnad för staten på flera miljarder per år.

Men arbetsgivarorganisationen Almega delar inte den bilden.

– Rut-avdraget är självfinansierat till 90 procent, säger Patrick Joy, chefsekonom på Almega, till Sveriges Radio Ekot.

Han hänvisar bland annat till skatteintäkter från arbetstagare i rutbranschen och att många tjänster som tidigare utförts svart blev vita i och med att reformen trädde i kraft 2007.

2 tim
Anna Brink/Arkivbild. Riksrevisionen/TT
undefined

Rutavdrag kostar miljarder – finansierar inte sig självt

Rutavdraget påverkar statens finanser negativt, enligt en granskning från Riksrevisionen. Förra året kostade avdraget staten 5,4 miljarder.

– Det är en offentligfinansiell kostnad för staten och det här belastar andra skattebetalare som inte köper tjänsten, säger Anna Brink, som lett granskningen av rutavdraget, till SVT Nyheter.

När reformen infördes hävdade den borgerliga regeringen att den skulle betala sig själv. En positiv aspekt av rutavdraget är att utrikes födda som börjat arbeta i rutbranschen tjänar mer och fått en starkare ställning på arbetsmarknaden.

Idag 07:03
Illlustrationsbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rikaste tiondelen i Sverige använder rutavdraget mest

Det är den rikaste tiondelen i Sverige som gynnas av rutavdraget, enligt Riksrevisionens rapport. Ett hushåll som köper städning behöver bara betala halva arbetskostnaden – resten betalar av staten och skattebetalarna.

Nu konstaterar Riksrevisionen i en granskning att avdraget, som kostade staten 5,4 miljarder under 2019, inte är självfinansierat som den borgerliga regeringen hävdade.

När avdraget infördes var tanken att barnfamiljer skulle gynnas av det, men nu visar det sig att endast tre av tio av de som använder rut har barn hemma.

Idag 07:57
Läs mer om Debatten om Rut

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund