Räddningstjänst i Washington DC efter en skjutning.  CHRIS G COLLISON / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Skjutning i Washington • Löfven: Vi måste flyga smartare • Vintern är här

Morgonens nyheter:
Skjutning i Washington: En död och flera skadade
• Man anhållen efter skottlossning i Uppsala – tonåring skadades
• Vintern har kommit till landet – tre årstider i Sverige

En död och flera skadade i skjutning i Washington

En person har dött och flera personer har skadats i samband med eb skottlossning i Columbia Heights i USA:s huvudstad Washington under fredagsmorgonen, rapporterar Reuters. Det är inte känt vad som ligger bakom händelsen.

Stefan Löfven: Vi måste flyga smartare i framtiden

Statsminister Stefan Löfven varnar för klimatförändringarnas effekter, i en stor intervju med Aftonbladet. Löfven säger också att vi kommer att kunna både flyga och köra bil i framtiden, men att det måste göras på ett ”mycket, mycket smartare sätt”.

Vintern har kommit till Sverige

På torsdagskvällen anlände vintern till Sverige. Då hade Tarfala i Norrbotten haft en medeltemperatur under noll grader fem dagar i rad. SVT:s meteorolog Pererik Åberg säger att det nu är tre årstider i Sverige: vinter i nordligaste Norrland, höst i stora delar av Norrland och sommar i söder.

Man anhållen efter att tonåring skottskadats

En man i 20-årsåldern har anhållits efter att en tonåring skadats i samband med skottlossning i Uppsalastadsdelen Gottsunda under torsdagskvällen, rapporterar lokala medier. Tonåringen skadades i benet och fördes till sjukhus.

Bilder på Justin Trudeau i black face-målning.

Trudeau ber om ursäkt – kan inte svara på hur ofta han haft ”brownface”

Kanadas premiärminister Justin Trudeau bad på torsdagskvällen återigen om ursäkt för att ha sminkat sig mörkt. Detta efter att en tredje video på en mörkmålad Trudeau dykt upp. Samtidigt kunde premiärministern inte svara på hur många gånger han använt vad han nu själv kallar en rasistisk sminkning.

Sabuni om kritiken mot festen: ”Mediedramaturgi”

L-ledaren Nyamko Sabuni kallar kritiken mot hennes deltagande i festfixaren Micael Bindefelds 60-årsfirande för ”mediedramaturgi”, rapporterar Aftonbladet. ”Micael och jag är vänner och jag tackade ja till att delta på festen redan innan jag blev partiledare”, säger hon.

IS-svensken efter intervjun: ”Jag utsattes för tortyr”

En IS-anhängare från Göteborg ställde upp i en intervju med SVT, men på grund av den torterades han sedan när han året därpå återvände till terrorgruppen i Syrien som anklagade honom för att vara spion. Det skriver Expressen som publicerar en tv-intervju med IS-terroristen.

Nordamerika har förlorat tre miljarder fåglar på 50 år

Antalet fåglar i Nordamerika har minskat med tre miljarder de senaste 50 åren. Forskare säger att det är en enorm förlust kontinenten och en signal om en kris för artrikedomen. Ett av skälen är att bekämpningsmedel dödar insekter som varit många fåglars födokälla.

Bönder rasar mot Oatlys anti-mjölk-kampanj

Flera lantbrukare är starkt kritiska mot havremjölksföretaget Oatlys reklamkampanj ”Spola mjölken”. Spannmålsodlaren Katarina Forsberg säger att hon inte vill leverera havre till Oatly och att företaget borde lyfta fram sin egen produkt i stället för att sänka vanlig mjölk.

Missnöje med domarna efter MFF:s förlust

Malmö FF-lägret var missnöjt med domarna efter Europa League-förlusten mot Dynamo Kiev med 0–1. Framför allt gällde det en situation då Dynamo-målvakten tog upp bollen med händerna efter en hemåtpassning. ”Lilla MFF har ingen fördel när du kommer till sådana här ställen”, säger Markus Rosenberg.

Dagens händelser

• POLITIK. Nya politiska samtal om gängkriminaliteten (11.00)
• INRIKES. Bensinupproret 2.0 manifesterar i Stockholm mot bränsleskatten
• INRIKES. Skolstrejk för klimatet på 90 platser i Sverige
• UTRIKES. Nya brexitsamtal mellan EU och Storbritannien
• UTRIKES. Greta Thunberg manifesterar i New York
SPORT. Herrallsvenskan i fotboll, Gif Sundsvall-Djurgården (19.00)

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Toppnyheter

Centerpartiets chefsekonom och arbetsmarknadspolitiske talesperson Martin Ådahl har utarbetat reformförslaget. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstroendehotet mot Nordmark

S-källor: Centern avgör januariavtalets öde

Det är bara Centerpartiet som kan förhindra en regeringskris. Det menar flera tunga S-företrädare som Expressen har pratat med. Men den omfattande reformen av Arbetsförmedlingen som lett till den politiska situationen, där arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) riskerar att avsättas, var också centralt för att släppa fram Stefan Löfven för knappt ett år sedan.

Partiet måste med andra ord backa från förslaget om att den nya modellen bygger på lagen om valfrihet, LOV, annars väntar regeringskris, enligt S-företrädarna som Expressen har pratat med.

– Då återstår att gå till talmannen eller utlysa nyval, säger en av S-källorna.

2 tim
Stefan Löfven (S). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Opinionsläget ett skäl till att S inte vill ha nyval”

Genom att stödja Vänsterpartiets misstroendehot, men samtidigt ställa två krav på regeringen försöker Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M) att ta initiativet från Jonas Sjöstedt. Det menar Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg i en analys.

Den här metoden för att påverka i en politisk sakfråga är enligt honom också ovanlig. I vanliga fall försöker man gå ihop i riksdagen för att rösta igenom en förändring i sakfrågan, men nu tycker man det skulle ta för lång tid. I stället vill man att regeringen drar tillbaka förslaget om lagen om valfrihet – och som motprestation får man behålla sin arbetsmarknadsminister, menar Ramberg.

Ewa Stenberg på DN menar att hotet om ett extraval skulle kunna läggas fram de närmaste dagarna, men att det också finns flera faktorer som talar emot det – bland annat Socialdemokraternas opinionssiffror.

I stället tror hon att ”regeringens mästerförhandlare” kommer få ta plats på scenen över helgen.

6 tim
Stefan Löfven och Eva Nordmark. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Löfven måste sätta hela regeringen på spel

Opinion ”Så här kan det inte fortsätta, Stefan Löfven”. Så skriver Ingvar Persson på Aftonbladets socialdemokratiska ledarsida efter dagens misstroendehot mot Eva Nordmark.

Persson tycker Vänsterpartiets agerande är märkligt. Dels för att hotet riskerar att öka kaoset på Arbetsförmedlingen, dels för att Eva Nordmark bara suttit på sin post i tre månader. Om Jonas Sjöstedt ska avsätta någon borde det vara statsministern, fortsätter han.

”Stefan Löfven har knappast något val. Han måste ställa sig bakom sin arbetsmarknadsminister och göra misstroendeomröstningen om henne till en kabinettsfråga för hela regeringen.”

Liberala DN:s Amanda Sokolnicki är också kritisk till Sjöstedt och kallar honom ”högerns nyttiga idiot”. Göran Greider på socialdemokratiska Dala-Demokraten hyllar dock agerandet och skriver att det är nödvändigt för att rädda Arbetsförmedlingen.

”Jag tror inte det finns en enda socialdemokrat som gillar detta huvudlösa projekt; jag har inte mött någon.”

Idag 16:06
Läs mer om Misstroendehotet mot Nordmark
Brexit Valet i Storbritannien
Brittiska underhuset/montage.  TT
Brexit Valet i Storbritannien

Flera medier vägrar välja sida: ”Vi förtjänar bättre”

Flera tunga brittiska medier har publicerat sin politiska linje inför nyvalet om en vecka. Men det är inte med entusiasm som de går till valurnorna.

”Storbritanniens mardröm före jul”, skriver The Economist och noterar att Boris Johnsons regering är den mest impopulära i historien samtidigt som Jeremy Corbyn är den mest impopulära oppositionsledaren någonsin. Tidningen ställer sig bakom Liberaldemokraterna, men gör det utan förhoppningar.

”De kommer inte vinna. Så varför stötta dem? Det praktiska skälet är att de kan lägga band på den som hamnar på Downing Street.”

Financial Times skriver att alla alternativ är dåliga och väljer att inte stödja något parti.

”De konservativa och Labour har koloniserats av populister och lämnat mitten”, skriver man.

Magasinet New Statesman väljer också att inte stödja något parti men uppmanar väljarna att rösta taktiskt emot Torypartiet för att motarbeta Johnsons brexitlinje.

3 tim
Storbritanniens finansminister Sajid Javid.  PHIL NOBLE / POOL
undefined

Ministern skeptisk: ”Kan inte klippa band utan avtal”

Ett frihandelsavtal med EU måste troligtvis finnas på plats innan Storbritannien kan ”klippa banden” till unionen i slutet av nästa år. Det säger den brittiske finansministern Sajid Javid i en intervju med BBC Radio, enligt Reuters.

– Jag är säker på att vi kommer att kunna sluta ett avtal. Jag tror att det är extremt långsökt att lämna utan ett avtal, säger han.

Torypartiet har lovat att baxa igenom sitt utträdesavtal genom parlamentet så att Storbritannien kan lämna EU i slutet av januari om man vinner nyvalet nästa vecka. Därefter följer en övergångsperiod som tar slut i slutet av 2020, skriver nyhetsbyrån.

Idag 12:24
Jeremy Corbyn håller tal vid en Robin Hood-staty i Nottingham. Joe Giddens / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Visselblåsare larmar inifrån Labour – Corbyn pekas ut för elva fall av antisemitism

Larmen om antisemitism inom det brittiska partiet Labour ökar i styrka, skriver brittiska medier. Totalt 70 nuvarande och tidigare Labour-politiker har uttalat sig om saken i den pågående utredningen mot partiet, enligt The Times.

Partiledaren Jeremy Corbyn anklagas själv för elva fall av antisemitiska händelser, skriver Daily Telegraph. Corbyn ska regelbundet ha ”haft samröre, sympatiserat och engagerat sig i antisemitism”. Han ska bland annat ha gett sitt stöd till en Förintelseförnekare och skrivit förordet till en bok som argumenterar för att banker och medier kontrolleras av judar.

Det är organisationen The Jewish Labour Movement, som har haft en nära relation med moderpartiet i 100 år, som står bakom det senaste larmet. I akten anklagas partiet för att försvara förövare och för att mörklägga de problem som finns.

Idag 11:00
Läs mer om Brexit