Hem

Sofia Mirjamsdotter: När blev eliten något dåligt?

”Ett par ord som är klart överanvända i dagens debatt är orden ’folket’ och ’eliten’”, skriver Sofia Mirjamsdotter i en ledare i liberala Sundsvalls Tidning. Hon skriver att eliten – kulturelit eller vad det må vara – betraktas som ett skällsord, nästan i samma klass som landsförrädare. När någon som anses representera ”folket” tar bladet från munnen anses denna av många vare en sanningssägare som förstår verkligheten.

Men ordet elit är inte dåligt. I idrottssammanhang används det om de allra bästa, skriver Mirjamsdotter. I dagligt tal verkar det dock användas om varenda journalist, expert som prioriterar fakta framför anekdotisk bevisföring samt alla som uttrycker sig ”politiskt korrekt”.

”Jag ser faktiskt hellre att eliten är den som syns och hörs inom sina områden än att slumpmässig medborgare ur ’folket’ gör det”, skriver Miriamsdotter. ”Hur kan detta anses vara provocerande?”

bakgrund
 
Sofia Mirjamsdotter
Wikipedia (sv)
Lova Sofia Katarina Mirjamsdotter, tidigare Fredriksson, född 10 november 1972 i Skön, är en svensk journalist, ledarskribent, bloggare och föreläsare med sociala medier som specialitet. 2011 fick hon, tillsammans med Johanna Koljonen, Stora journalistpriset i klassen årets förnyare för twittertaggen "prataomdet". Hon är känd under namnet Mymlan och har varit med och startat nyhetsbloggen Ajour och Same Same But Different. Sedan 2013 är hon ledarskribent på Sundsvalls Tidning.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen