Sökes: Bönder som vill rädda klimatet
Klimatförändringar i kombination med allt fler munnar som ska mättas. Ett jordbruk och en livsmedelsproduktion som står för 20-30 procent av de globala växthusgasutsläppen, där animalieproduktionens avtryck är betydande. I nuläget går 70 procent av de grödor som odlas i Sverige till djurfoder. Utmaningen: Att förflytta produktionen mot en större andel grödor som blir mat direkt istället för foder.
– Det finns en stor potential att minska klimatpåverkan inom svenskt lantbruk, där en viktig del är att bli bättre på att odla grödor som blir mat istället för foder. Men det är en omställning som livsmedelsföretag, handel och bönder måste göra tillsammans, säger Carina Tollmar, hållbarhetschef på Oatly.
Bönder sökes till unikt projekt
För att utforska olika vägar för ökad hållbarhet i lantbruket inleds därför ett projekt mellan Oatly och forskare på Sveriges lantbruksuniversitet. I projektet kommer 10 gårdar att öka sin andel grödor för humankonsumtion. Projektet, som pågår under en 3-årsperiod, är en del av det europeiska forskningsprojektet UNISECO.
Är du lantbrukare och intresserad av att öka produktionen av grödor för humankonsumtion? Då hittar du mer information i länken nedan.