Hem
Drönare. (Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Solande kvinna i Lund polisanmäler drönare

En 22-årig kvinna i Lund har anmält sin granne som flög över henne med drönare medan hon solade på sin balkong, rapporterar Sydsvenskan. Kvinnan uppger att hon tror att hon blev filmad eller fotograferad och anmälde grannen för kränkande fotografering.

Men enligt polisen kommer ärendet troligen att läggas ner. Mårten Schultz, professor i civilrätt, säger till TT att det inte räknas som kränkande fotografering att ta bilder av någon på en balkong.

– Man får filma och fotografera generellt. Det ingår i vår starka tradition av informationsfrihet, säger Schultz.

bakgrund
 
Kränkande fotografering
Wikipedia (sv)
Kränkande fotografering är ett brott enligt Brottsbalken 4 kap. 6 a §.Reglerna innebär att det är förbjudet att i hemlighet fotografera någon som befinner sig i ett privat utrymme, som till exempel hemmet, ett omklädningsrum eller en toalett. I propositionen får man reda på att det inte spelar någon roll var i hemmet man befinner sig i och man får även reda på att balkong, altan och trädgård är platser där kränkande fotografering inte kan ske. Det görs undantag för fall där syftet är försvarligt, som till exempel när det finns ett journalistiskt ändamål, eller där fotograferingen är ett led i myndighetsverksamhet. Brottet avser själva fotograferingen: innehållet i bilderna, eller hur dessa sprids, är inte direkt avgörande. Kränkande fotografering är ett uppsåtsbrott vilket innebär att man måste begå det med uppsåt. Påföljden är böter eller fängelse i högst två år. Reglerna trädde i kraft den 1 juli 2013. Den första domen med stöd av den nya lagen förkunnades av Varbergs tingsrätt den 16 oktober 2013.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen