Hem
Illustrationsbilder. (TT)

Sommarhettan hindrade träd från koldioxidupptag

Sommarens torka gjorde att skogens kapacitet att ta upp koldioxid blev sämre, rapporterar Vetenskapsradion. Det eftersom torkan hindrade träden från att använda sin fotosyntes.

Nu ska mätningar från de nordiska länderna jämföras för att ge en bättre bild av vad som händer med skogen under värmeböljor.

Det kommer i sin tur att ge säkrare förutsägelser av hur det kommer att se ut i Sverige och världen i framtiden, enligt Anders Lindroth, professor emeritus vid Lunds universitet.

bakgrund
 
Fotosyntes
Wikipedia (sv)
Fotosyntes kallas även kolsyreassimilation och är den process där levande organismer tar hand om energi från solljus och lagrar den i kemiska bindningar. Fotosyntesen i växter försiggår i kloroplasterna i bladen på dagen med användning av solljuset. Ljusreaktionerna sker i anslutning till tylakoidernas fosfolipidmembraner, medan mörkerreaktionen äger rum i det vätskefyllda stromat. Fotosyntesen kan enkelt förklaras så här: Växten tar in koldioxid, vatten och solenergi som den sedan omvandlar till syre och druvsocker. Syret och druvsockret kan växten sedan använda under natten och under dagen vid cellandningen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen