Säkerhetspoliser i staden Pugoda öster om huvudstaden Colombo. THOMAS PETER / TT NYHETSBYRÅN
Terrordåden i Sri Lanka

Söner till kryddmogul utförde självmordsdåden

Två söner till en av Sri Lankas rikaste kryddhandlare, Mohammad Yusuf Ibrahim, uppges ha ingått i den grupp av självmordsbombare som utförde terrorattackerna mot kyrkor och lyxhotell i söndags. Det rapporterar New York Times.

Polis slog kort efter dåden till mot familjens lyxiga villa nära huvudstaden Colombo och en kvinna som misstänktes för inblandning ska ha sprängt sig – framför sina båda barn. Alla tre dog, uppger en källa enligt tidningen. Kvinnan ska enligt uppgift ha varit gift med en av Ibrahims två söner.

Mohammad Yusuf Ibrahim har byggt sin förmögenhet på handel med svartpeppar, muskot, kryddnejlika och vanilj.

Myndigheterna i Sri Lanka har varit återhållsamma med detaljer om gärningsmännen men har bekräftat att de flesta hade medelklass- eller överklassbakgrund.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Isoleringsavdelningen på Ullevål. Heiko Junge / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Smittad på sjukhus kan ha haft kontakt med över 100

Den anställda vid ögonkliniken på Oslos universitetssjukhus som bekräftats bära på det nya coronaviruset kan ha kommit i kontakt med över hundra personer, rapporterar NRK.

Personen smittades under en resa till norra Italien, kände av symptom under söndagen men var ändå på sitt jobb under måndagen och tisdagen. Sjukhuset arbetar nu med att kontakta alla som kan ha varit i kontakt med den smittade.

– Det är inte en situation vi tycker är särskilt lyckad, säger sjukhusets chef Bjørn Atle Bjørnbeth.

5 min
Överläkare Torgun Wæhre.  Heiko Junge / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Anställd på norskt sjukhus bekräftat virussmittad

En anställd på Oslos universitetssjukhus Ullevål har bekräftats bära på det nya coronaviruset, rapporterar Aftenposten.

På en presskonferens uppger sjukhusledningen att personen arbetar på ögonavdelningen, och att arbete pågår med att spåra vilka patienter och anställda som kan ha kommit i kontakt med den smittade. Sjukhuset har gått upp i krisläge.

Personen ska inte ha smittats på sjukhuset utan under en resa till Italien. De första symtomen ska ha visat sig i söndags kväll men den smittade var på jobbet måndag och tisdag. Ytterligare fyra anställda har sedan visat symptom.

Driften på sjukhuset i övrigt ska i nuläget inte påverkas.

3 tim
Människor med skyddsmasken i Teheran. Vahid Salemi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: 210 har dött i virussmitta i Iran

210 personer i Iran ska ha dött sedan de smittats av det nya coronaviruset, rapporterar BBC:s persiska redaktion. Om uppgifterna stämmer är det en rejält mycket högre siffra än den senaste officiella dödssiffran som låg på 34 döda, enligt AFP:s rapportering.

De officiella siffrorna i Iran har tidigare kritiserats för att vara opålitliga.

Uppgifterna avfärdades under fredagskvällen av en talesperson för Irans hälsovårdsdepartement.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Fyra nya coronafall har bekräftats i Sverige

Fyra nya fall av coronaviruset har bekräftats i Sverige, enligt flera medier. Två av dessa är i Stockholm och ett i Uppsala. Enligt GP har ytterligare ett fall bekräftats i Jönköpings län.

Personen i Uppsala har befunnit sig i Iran och har hemma i Sverige visat sig vara smittad. Det skriver Region Uppsala i ett pressmeddelande.

– Det är en medelålderskvinna, som mår väl, säger Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala till GP.

I Jönköping rör det sig om en man i 50-årsåldern som kommit hem från en resa i norra Italien. Smittskyddsläkare Malin Bengnér säger till Aftonbladet att hans symptom är milda.

3 tim
Anders Tegnell. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Kan ta emot hundra fall utan att vi har spridning”

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell säger till DN att antalet insjuknade i Sverige, som nu ligger på 11 personer, inte är avgörande för hur myndigheten agerar.

– Vi kan ta emot flera hundra importfall utan att det innebär att vi har en spridning i Sverige. Vi tar varje år emot ett femtiotal fall av mässling i Sverige och stoppar smittan mot dem, säger han.

Enligt honom är det avgörande om man börjar hitta smittade personer som inte kan spåras tillbaka till personer som varit ute och rest. Tegnell menar att sådant skulle signalera att det sker en spridning i befolkningen och inte mellan enstaka personer.

3 tim
Illustrationsbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SJ-personal tas ur tjänst efter coronasmitta på tåg

SJ har bekräftat att det tåg som en virussmittad man reste med till Göteborg är ett av företagets, enligt GP. Personalen som jobbade ombord på tåget kommer inte att arbeta de närmaste dagarna.

Mannen konstaterades ha smittats av det nya coronaviruset i onsdags, men tåget togs ur trafik först i dag. Det kommer nu att städas extra noga på toaletter och handtag.

SJ har även uppmanat sina anställda som kommit hem från norra Italien att vänta 14 dagar innan man återgår till jobbet.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Valaffischer i Slovakien. VLADIMIR SIMICEK / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Slovakien

Analytiker: Det viktigaste valet i Slovakien på 20 år

För ett år sedan valdes den liberala juristen Zuzana Caputova till Slovakiens president, på en agenda om tolerans och ökat skydd för mänskliga rättigheter och etniska minoriteter.

Under lördagens parlamentsval utmanas den liberala linjen av extremhögern i form av uttalat främlingsfientliga LSNS som vuxit och ser ut att kunna bli vågmästare med runt 10 procent. Kampen mellan liberala och högerextrema ideologier gör valet till det viktigaste i landet på 20 år, säger analytikern Michal Vasecka till al-Jazira.

Han ser Slovakien som sista liberala demokratin i Östeuropa.

– Nu kan vi antingen bekräfta det eller göra som andra länder och falla tillbaka i någon form av auktoritärt styre, säger Vasecka.

1 tim
Valaffischer i Bratislava DAVID W CERNY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kamp mellan extremhöger och liberala i Slovakiens val

Partiet Smer som styrt Slovakien de senaste tolv åren ser ut att kunna tappa stort i morgondagen val. Enligt den senaste stora opinionsundersökningen ser Smer ut att få under 20 procent, medan en löst sammansatt oppositionell allians av center-högerpartier tillsammans får över 46 procent. Alliansen har vunnit stort stöd efter de omfattande protester som bröt ut i landet efter mordet på journalisten Ján Kuciak.

En joker i leken inför valet är emllertid högerextrema LSNS som kan bli vågmästare med runt tio procent av väljarstödet. Partiet driver en mycket hård linje mot etniska minoriteter, framför allt romer som i partiets officiella material beskrivs som ”parasiter”, skriver al-Jazira.

4 tim
Läs mer om Valet i Slovakien
Coronaviruset Smittans effekter
JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Småföretagarna: ”En våg av varsel är att vänta”

Inom snar framtid är en varselvåg på väg in över svenska småföretagare på grund av det nya coronavirusets utbrott, varnar Småföretagarnas riksförbunds vice vd Erik Sjölander, i en intervju med SvD.

– Konkurserna kommer kanske framåt sommaren, men varsel kommer säkert att bli märkbara redan nästa vecka, säger Erik Sjölander.

Han säger att organisationen får många samtal från medlemmar som är oroade.

1 tim
undefined

Bilsalongen i Genève ställs in till följd av förbud

2020 års upplaga av den årligen återkommande bilsalongen i Genève är det senaste stora evenemang som ställs in till följd av oro kring spridningen av coronaviruset. Att man väljer att ställa in mässan är resultatet av att den schweiziska regeringen har förbjudit folksamlingar med mer än 1 000 personer på grund av smittorisken. Det var den 90:e upplagan av bilsalongen som skulle ha invigts den kommande veckan.

För en tid sedan kom beskedet att årets upplaga av mobilmässan Mobile World Congress ställs in till följd av avhopp med hänvisning till coronavirusets spridning. Och sent igår kom Facebook med beskedet att man ställer in årets utvecklarkonferens F8 av samma anledning.

Idag 11:56
Läs mer om Coronaviruset
Helg Recensioner
Pressbild.  Studio S Entertainment.
Helg Recensioner

”Välgjord – inte ett uttryck för våldtäktskultur”

Omtvistade Roman Polanskis ”En officer och spion” bör bedömas som ett konstnärligt verk, inte ett uttryck för en våldtäktskultur. Det skriver SvD:s Jan Söderqvist i sin recension. Filmen har debatterats stort sedan Polanski erkänt att han haft sex med en minderårig på 70-talet.

Söderqvist ger den prisbelönta filmen, som handlar om rättsskandalen kring den oskyldigt dömde judiske officeren Alfred Dreyfuss, en klar femma i betyg.

Kulturnytts Gunnar Bolin beskriver filmen som både välgjord och spännande, och säger samtidigt att protesterna som riktats mot Polanski är relevanta.

Mårten Blomkvist på DN beskriver Polanskis verk som ”tekniskt skickligt”, men att intresset dras från filmen till alla de kontroverser som diskuterats kring den.

Idag 13:23
Elisabeth Moss i ”The invisible man”. TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Utan Elisabeth Moss hade Invisible Man inte funkat”

Skräckfilmen ”The invisible man” börjar lovande, ”mer psykologisk thriller än hoppa-högt-skräck” enligt GP:s recensent Hynek Pallas. Händer allt bara i huvudpersonen Cecilias huvud, eller har hennes psykopatiske man gjort sig själv osynlig för att terrorisera henne? Tyvärr ballar allt ut i ”de tröttaste av actionscener”, skriver han.

Även DN:s recensent Kerstin Gezelius tycker att filmen börjar med ”andlös spänning” – för att sedan falla platt. Men skådespelaren Elisabeth Moss är enligt henne en mästare på att gestalta djup skräck, medan ”The invisible man” i sig mest bara är ”jönsig”.

Björn Berglund på TT tycker ändå att filmen klarar sig, trots trötta actionscener med ”viftande och luftboxande” som blir tjatigt i längden. Räddningen är helt enkelt Elisabeth Moss: ”Utan henne hade det nog inte funkat.”

Läs recensionerna i länkarna nedan.

Idag 13:23
Rita Hjelm, Gunnel Fred och Alexandra Zetterberg Ehn.  Dramaten
undefined

”I 2,5 timmar ser vi dem falla samman framför oss”

Teateruppsättningen av Karin Johannissons bok ”Den sårade divan”, som tidigare turnerat runt i landet, sätts nu upp på Dramaten. Pjäsen handlar om författarna Nelly Sachs och Agnes von Krusenstjerna och konstnären Sigrid Hjertén och deras tid som intagna på mentalsjukhuset Beckomberga.

Svenska Dagbladets Ylva Lagercrantz Spindler tycker att bokadaptioner inte är meningsfulla om de inte tillför något nytt, men att just så är fallet här.

”Här får dessa tre kvinnoöden kropp, förvandlas till kött och blod som skapar ett här och nu (...) Under 2,5 timmar ser vi de tre bokstavligen falla samman inför våra ögon, förintade av tidens konventioner”, skriver hon.

Dagens Nyheters Ingegärd Waaranperä anser att föreställningen visserligen är kraftfull men också en ”smula entonig”.

”Jag saknar den vakna, nästintill sluga blicken på publiken – på omvärlden – som Karin Johannissons bok låter oss ana”, skriver hon.

Läs recensionerna i länkarna nedan.

Idag 13:23
Läs mer om Helg
Tomas Backlund. PRESS
Debatten om public service

Facket om SD:s utspel: Hotar yttrandefriheten

Linus Bylunds (SD) förslag att enskilda journalister hos public service ska kunna straffas för partiskhet har väckt starka reaktioner från flera håll. Tomas Backlund, vice ordförande i Journalistförbundet, kallar utspelet så bisarrt att det är svårt att överblicka alla följder, rapporterar Kulturnyheterna i SVT.

Skulle förslaget bli verkligen kommer en stor del av yttrandefriheten i praktiken att försvinna, menar han.

– Enskilda journalister kommer knappast våga ställa frågor som skulle äventyra deras anställning. Det kommer bli ett mycket tystare samhälle helt enkelt, säger Tomas Backlund.

1 tim
Kristersson, Bylund TT
undefined

Kritiken mot SD: ”Långt över det acceptabla”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ger sig nu in i debatten efter SD:s utspel om medier. Först ville partiets representant att Public service-chefer skulle kallas till kulturutskottet, sedan menade Linus Bylund (SD) att Granskningsnämnden ska kunna bestraffa journalister om dessa varit ”partiska”.

SD:s agerande går ”långt över det acceptabla”, skriver Kristersson på Facebook.

”Det finns mycket man kan kompromissa om i politiken. Men det finns inget utrymme för kompromisser när det kommer till grundläggande principer för mediernas frihet”, skriver han.

Tidigare har Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch Thor fått kritik för att inte ha kritiserat SD-agerandet.

Idag 12:18
Amanda Lind (MP). TT
undefined

MP: Tystnaden från M och KD är skrämmande

Opinion Moderaternas och Kristdemokraternas tystnad skrämmer när Sverigedemokraterna vill kalla journalister till förhör, skriver Miljöpartiets Isabella Lövin och Amanda Lind på SvD Debatt.

Bakgrunden är nyheten om att SD vill kalla Public service-chefer till kulturutskottet, samt den Fokus-intervju där Linus Bylund (SD) säger att journalister personligen ska kunna bestraffas om man är partisk.

Debattörerna skriver att det vore önskvärt att Sveriges riksdagspartier markerar mot detta.

”Varken Ulf Kristersson eller Ebba Busch Thor har gått ut och kritiserat deras ansvarslösa agerande. Det är djupt oroande”, skriver de och avslutar med att fråga M och KD hur de kommer agera.

Idag 11:05
Läs mer om Debatten om public service
Rök stiger från staden Saraqeb i idlibprovinsen efter en flygattack. UMIT BEKTAS / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Trump och Erdogan vill att Ryssland stoppar offensiv

USA och Turkiet uppmanar Syrien och Ryssland att avbryta militäroffensiven i Syriens Idlib-provins. De båda ländernas presidenter Trump och Erdogan talades under dagen vid på telefon sedan 33 turkiska soldater dödats i en rysk-syrisk attack.

– Ledarna enades om att offensiven måste avbrytas innan fler civila dödas och drivs på flykt, säger Vita husets talesperson Judd Deere enligt Reuters.

Erdogan ska också ha meddelat Trump att Turkiet svarat på attacken och att landet står fast vid att man tänker driva bort den syriska regimens trupper från Idlid, skiver AFP.

2 tim
Flyktingar på gränsen mot Grekland.  OZAN KOSE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hundratals flyktingar vid gränsen mot Grekland

Grekland har stoppat hundratals flyktingar från att ta sig in i landet under fredagen, rapporterar AFP. Uppgifterna kommer bara timmar efter att Turkiet meddelande att landet inte längre tänker hindra flyktingar i landet från att ta sig till Europa.

AFP:s reportrar rapporterar hur lastbilar med beväpnade soldater och taggtråd anlänt till gränsen. De grekiska myndigheterna uppger att säkerheten vid gränsen höjts till högsta möjliga nivå.

Samtidigt uppger EU-kommissionen att avtalet med Turkiet om att stoppa flyktingar står fast, rapporterar EU Observer. Enligt talespersonen Peter Stano har Turkiet på officiell nivå inte meddelat att landet ändrat inställning.

4 tim
Grekiska soldater vid gränsen SAKIS MITROLIDIS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Migranter uppges söka sig mot gränsen till EU

De obekräftade uppgifterna att Turkiet ska öppna gränserna mot EU har fått hundratals migranter har börjar röra sig mot den grekiska gränsen, rapporterar TT.

Enligt anonyma uppgifter från en hög turkisk befattningshavare, som intervjuats av Reuters, så kommer Turkiet inte längre stoppa syriska flyktingar och migranter från att nå EU land- eller sjövägen.

Bilder från provinsen visar migranter som vandrar längs motorvägar och över fält i hopp om att beskedet ska visa sig stämma. Grekland och Bulgarien har svarat med att förstärka bevakningen längs gränserna.

I utbyte mot miljardbistånd har Turkiet sedan tidigare lovat att hindra flyktingar och migranter från att ta sig till Europa.

– Jag vill påpeka att det inte har kommit något officiellt besked från den turkiska sidan om några förändringar, kommenterar EU-kommissionens utrikespolitiske talesperson Peter Stano enligt TT.

Idag 13:20
Läs mer om Syrienkriget

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund