20170116 Carl Bildt, på väg till World Economic Forum i Davos. Joakim Goksör/TT / TT NYHETSBYRÅN
Katerina Janouchs tv-intervju

”Sprids bekymmersamma bilder av Sverige”

Författaren Katerina Janouchs uttalanden i tjeckisk tv har väckt debatt om bilden av Sverige utomlands. Förre utrikesministern Carl Bildt har inte sett intervjun, men säger till Aftonbladet att det är klart att det har spridits bekymmersamma bilder av Sverige.

– Framförallt när vi gjorde en u-sväng i flyktingpolitiken som var väldigt dramatisk. Vi hade suttit på väldigt höga moraliska hästar gentemot världen i övrigt ett bra tag och sedan gjorde vi en helomvändning. Det ledde till en hel del frågetecken om stabiliteten, säger han till tidningen.

Bildt menar att det är viktigt att politikerna tänker på vilken bild som förmedlas av Sverige när man bedriver politik.

Läs också

Toppnyheter

Arkivbild, FBI-agenter. Nick Wagner / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
USA:s framtid

FBI-agenter: Nedstängning försätter barn i fara

Anonyma FBI-agenter varnar i en rapport för hur nedstängningen av USA:s statsapparat lägger krokben för myndighetens arbete. På listan av verksamheter som drabbas räknar de upp cybersäkerhet, antiterrorarbete och utredningar av brott mot barn.

”Det här försätter barn i fara”, säger en av agenterna.

Rapporten är sammanställd agenternas medlemsorganisation FBIAA och CNN skriver att det är ovanligt att FBI-anställda gör den typen av uttalanden.

20 min
Demokraternas ledare i representanthuset Nancy Pelosi, president Donald Trump. Arkivbilder.  JIM WATSON / AFP
USA:s framtid

Senaten röstar om nedstängningen i morgon

Den amerikanska senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell har till slut gått med på att ta upp förslag om att öppna federala myndigheter till omröstning, rapporterar flera medier. Men det finns flera hinder och svårigheter på vägen till ett slut på nedstängningen som nu pågått i 33 dagar.

Först ska senaten rösta om president Donald Trumps förslag som innehåller 5,7 miljarder dollar till muren mot Mexiko. Därefter sker en omröstning om ett förslag utan murpengar och andra tillägg som redan röstats igenom i representanthuset som kontrolleras av Demokraterna. Det krävs 60 av 100 röster i senaten och Demokraterna har 47. Om tillräckligt många Republikaner hoppar över och röstar på det sistnämnda förslaget – vilket av NYT anses som osannolikt – hamnar det på Trumps bord. Och han har vetorätt.

5 tim
Donald Trump / Nancy Pelosi.  TT
Trumps USA USA:s framtid

Dödläget väntas fortsätta efter senatens omröstning

Den amerikanska senaten ska rösta om president Donald Trumps förslag för att få stopp på nedstängningen av delar av statsapparaten på torsdag. Det säger majoritetsledaren och republikanen Mitch McConnell, rapporterar CNN.

Men Trumps förslag ser inte ut att röstas igenom, eftersom demokraterna avfärdade det i helgen och har varit tydliga med att de inte kommer att gå med på att ge Trump pengar för att bygga muren mot Mexiko. För att förslaget ska ta sig genom senaten krävs det att sju demokrater röstar för det.

Demokraterna i representanthuset kommer under veckan att rösta igenom fler förslag i ett försök att få ett slut på nedstängningen, och talmannen Nancy Pelosi ber på Twitter Trump och McConnell att sluta stoppa dem.

Trump i sin tur har skrivit på Twitter att en mur är det enda sättet för USA att garantera säkra gränser, och avslutar med: ”Ingen kapitulation!”

Igår 20:43
Läs mer om USA:s framtid
Polispatruller utanför förskolan i Hisings Kärra. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta barnarovet i Göteborg

39-åringen anhållen för misstänkt människorov

Den 39-åriga kvinna som misstänks för människorov efter att ha fört bort en sex månader gammal flicka har anhållits. Kvinnan är skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden.

– Vi kan ännu inte utesluta att ytterligare någon är inblandad. Vi kommer att kunna lämna mer information senare, säger Peter Adlersson, till Dagens Nyheter.

Tidigare under dagen hölls förhör med 39-åringen, som dagen innan var för påverkad för att bli hörd. Kvinnan är känd av polisen sedan tidigare.

2 tim
Polispatruller utanför förskolan i Hisings Kärra. En sex månader gammal flicka försvann på tisdagen utanför en förskola på Hisingen i Göteborg. Hon hittades senare oskadd. Arkivbild. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta barnarovet i Göteborg

Kvinnan som tog barnet var påverkad – förhördes i dag

Den 39-åriga kvinnan som misstänks ha fört bort en sex månader gammal flicka i Göteborgstrakten har förhörts under förmiddagen, skriver Göteborgs-Posten. Hon kunde inte höras i gårkväll då hon var alldeles för påverkad av droger eller alkohol.

Vad som sagts under förhöret vill dock inte polisen kommentera. Fallet är rubricerat som misstänkt människorov.

Den misstänka kvinnas belastningsregister innehåller elva avsnitt. Så sent som i maj åtalades hon för att ha brukat amfetamin.

3 tim
Arkivbilder.  TT
Misstänkta barnarovet i Göteborg

Polisen till föräldrar: Behöver inte känna oro

Många föräldrar i Säve känner oro efter att en sex månader gammal flicka försvann på tisdagen utanför en förskola. Flickan hittades senare oskadd och polisen uppmanar nu samhället att behålla lugnet.

– Naturligtvis så kan det inträffa, men det är så unikt så jag tycker inte att man ska känna någon oro, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson på polisen i Västra Götaland, till SVT Nyheter Väst.

Idag 07:03
Läs mer om Misstänkta barnarovet i Göteborg
Valet 2018 Löfvens regering
Arkivbilder. Gula västarnas protester (t v), Isabella Lövin (t h). TT
Valet 2018 Löfvens regering

Forskare: Miljöpolitik kan leda till oro och missnöje

Sociala rättviseaspekter saknas i regeringens nya miljöpolitik, säger forskare till Vetenskapsradion.

Miljö- och klimatforskaren Anna Kaijser pekar bland annat på att regeringens ”gröna skatteväxling” kan leda till oro och missnöje om den upplevs som orättvis och gynnsam för höginkomsttagare.

Hon gör även en koppling till proteströrelsen Gula västarna i Frankrike.

– Om man som i Frankrike höjer skatter på fossila drivmedel och inte samtidigt kompenserar med andra åtgärder – till exempel med kollektivtrafik – så riskerar man sådana här missnöjesuttryck, säger hon till Vetenskapsradion.

3 tim
Annie Lööf (C). Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Löfvens regering

Lööf: S och C hålls ihop av kamp mot högerpopulism

Centerpartiets ledare Annie Lööf menar att det som håller samman Socialdemokraterna och Centerpartiet är bland annat kampen mot högerpopulism. Det säger hon i en intervju med SvD.

”Ökade klyftor” räknas upp som ett av de stora samhällsproblemen i uppgörelsen mellan S, MP, C och L. Lööf menar att partierna inte har samma syn på hur de ökat men att det finns vissa delar där de är överens om hur klyftorna ska motarbetas.

Hon betonar att partiet inte delar S hållning att beskatta höginkomsttagare ännu hårdare eftersom att de riskerar att placera sin inkomst i andra länder, menar Lööf.

– Det viktigaste är att de som har det allra sämst får det bättre. Det är socialliberalism, säger Annie Lööf till tidningen.

5 tim
Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Löfvens regering

S: M-KD-budget bakom slopat arbetslöshetsmål

”Förändrade förutsättningar” ligger bakom att regeringen nu slopat målsättningen med att ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till Sveriges Radio Ekot.

S-ministern menar att M-KD-budgeten innebär stora nedskärningar på arbetsmarknadspolitiken, enligt radion.

–Och (...) så har vi en överenskommelse tillsammans nu mellan fyra partier och just nu är vi inne i arbetet i hur den ska genomföras och tolkas, säger Ylva Johansson.

Idag 05:55
Läs mer om Valet 2018
Jan Olof Jacke. Bild från tidigare hamnstrejk.  TT
Hamnkonflikterna

Svenskt Näringslivs vd: Den här strejken är orimlig

Den pågående konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och Svenska Hamnar är orimlig och drabbar svensk utrikeshandel. Det säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke till TT.

– Företag behöver nu lägga om sina distributionsflöden med sannolika förseningar och höga kostnader, säger han.

Tidigt i morse gick hamnarbetare i 15 svenska hamnar ut i strejk. Nu vill Jacke att det lagförslag som arbetsmarknadens parter kom överens om i somras ska bli verklighet då det enligt honom skulle förbjuda strejker av den här sorten, skriver TT.

1 tim
Strejkvakter utanför Malmö hamnområde på onsdagen.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hamnkonflikterna

Nu bryter hamnstrejken ut: ”Får stora konsekvenser”

I dag gick hamnarbetare i 15 svenska hamnar ut i strejk efter att Hamnarbetarförbundet nobbat slutbudet från medlarna, skriver TT.

Enligt nyhetsbyrån inleddes strejken klockan sju och pågick i två timmar. Sedan följer en 17 timmar lockout som innebär att arbetarna stängs ute från arbetsplatsen.

Hamnar i Gävle, Helsingborg, Holmsund, Karlshamn, Malmö, Sundsvall, Söderhamn och Umeå berörs inledningsvis för att sedan utvidgas till Stockholm och Göteborg.

Mattias Dahl på arbetsgivarsidan i konflikten säger till TT att strejken och den lockout som arbetsgivarna svarat med kommer att få stora konsekvenser på kort sikt:

– Det kommer att drabba svenska företag, kommer hota svenska arbetstillfällen och ganska snabbt också drabba tredje man, det vill säga vanliga medborgare.

6 tim
Strejkvakter utanför Malmö hamnområde. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hamnkonflikterna

Hamnarbetare i Umeå: ”Det känns ju låst”

Onsdagens strejk och efterföljande lockout i 15 svenska hamnar får betydande konsekvenser. I Holmsunds hamn i Umeå kan fartyg varken lastas eller lossas, rapporterar SVT Västerbotten.

– Det känns ju låst. Så är det, säger Tomas Olofsson, sekreterare i fackstyrelsen, till SVT.

Tiderna för hur strejken drabbar hamnarna runt om i Sverige ser lite olika ut på olika håll. Enligt Olofsson ska hamnarbetarna i Umeå strejka fram till klockan 13 och sedan är de lockoutade i ytterligare 11 timmar.

4 tim
Läs mer om Hamnkonflikterna

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Illustrationsbild. Har inget med texten att göra. Arkivbild. Patrik Lundin / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Aktivisthoten mot bönder

”Plågar man djur ska man ha en besvärlig vardag”

Djurfront pekas i Göteborgs-Postens granskning ut som en av de djurrättsgrupper som hotar svenska lantbrukare. Enligt tidningen sprider gruppen även en brottsmanual med information om hur man klartlägger bönder, anlägger bränder och tillverkar bomber.

Richii Klinsmeister, ledare för Djurfront, säger till GP att olagligt och fel inte behöver vara samma sak.

– Plågar man djur så ska man ha en besvärlig vardag. Telefonhot och brev är dock inget vi organiserat. Vi föredrar att konfrontera förtryckarna på plats.

2 tim
Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Aktivisthoten mot bönder

Trots hoten mot bönder – Säpo utreder inte aktivister

Trots att militanta djurrättsaktivister hotar lantbrukare – och flera poliskällkor ser en ökning av sådana fall – har Säkerhetspolisen lagt ner sin kartläggning av dessa människor. Det visar Göteborgs-Postens granskning.

– Just när det gäller djurrättsaktivisterna så är det dock polismyndighetens ansvar. Det är inget säkerhetspolisen hanterar längre, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare på Säpo.

Anledningen till att Säpo inte klartlägger dessa personer längre beror på en skrivelse från Justitiedepartementet från 2014 där man lyfter att ”djurrättsrörelsen inte riktar sina brott mot någon av demokratins grundläggande funktioner”.

Igår 15:45
Arkivbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Aktivisthoten mot bönder

Över 200 dåd mot bönder och djurägare på tre år

Djurrättsterrorn ökar dramatiskt i Sverige. Över 200 dåd har utförts mot svenska bönder och djurägare de senaste tre åren, visar en granskning som Göteborgs-Posten har gjort.

Det handlar bland annat om intrång i bostäder, anlagda bränder, misshandel, telefonterror och mordhot – i många fall riktade mot barn. Målet enligt GP är att få bönderna att stänga sina verksamheter.

Polisen säger till tidningen att man har märkt av en ökning de senaste åren, men att det saknas resurser för att utreda anmälningar. Många ärenden samlas på hög och läggs sedan systematiskt ner.

Igår 06:06
Läs mer om Aktivisthoten mot bönder