Begravning för ett av offren. Gemunu Amarasinghe / TT NYHETSBYRÅN
Terrordåden i Sri Lanka

Sri Lanka fick flera tips om attacker – och namn på misstänkta terrorister

Den lankesiska underrättelsetjänsten fick tips om att den islamistiska terrorgruppen NTJ skulle begå attentat mot kyrkor – och i ett hemligstämplat PM fick man till och med namn, adresser och telefonnummer till misstänkta terrorister, skriver New York Times.

Enligt CNN var det underrättelsetjänster i Indien och USA som gav lankeserna tipsen, bland annat den 4, 9 och 11 april.

Den stora frågan är varför myndigheter i Sri Lanka inte agerade. Ett av skälen kan vara en konflikt inom regeringen, mellan president Maithripala Sirisena och premiärminister Ranil Wickremesinghe, skriver CNN.

– Vi skäms. Om personerna var kända, varför greps de inte? säger landets justitieminister Rauff Hakeem enligt tidningen.

Direktrapportering

Toppnyheter

EU-valet Petningen av Kristina Winberg
Kristina Winberg. FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Petningen av Kristina Winberg

SD stryker Winberg inför EU-valet: ”Ingen lojalitet”

Sverigedemokraterna stryker kandidaten Kristina Winberg inför valet till EU-parlamentet, skriver partiet i ett pressmeddelande.

”Hon har givit prov på klandervärt och omdömeslöst uppförande”, skriver partiet.

I pressmeddelande står också att Winberg givits en andra chans och erbjudits en fjärdeplats på listan men att hon ”valt att klippa alla band med partiets valorganisation samtidigt som hon konsekvent har vägrat att samarbeta med partiet i utformningen av valrörelsen”.

Man skriver också att det framkommit belägg för att Winberg ”inte längre känner någon som helst lojalitet med partiet”.

Igår 18:48
Kristina Winberg. Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Petningen av Kristina Winberg

Winberg: ”Det gör ont att bli anklagad och dömd”

Kristina Winberg kommenterar på Facebook Sverigedemokraternas beslut om att stryka henne från partiets lista inför EU-valet.

”Jag mår av förklarliga anledningar inte jättebra just nu då det gör ont att bli anklagad och dömd utan rätt eller möjlighet att kunna försvara sig. Jag kommer inom kort bemöta de horribla anklagelser som riktats mot mig”, skriver hon bland annat.

Partiet motiverar i ett pressmeddelande beslutet bland annat med att hon inte varit lojal mot partiet och ”agerat i det dolda”.

Igår 20:23
Jenny Madestam. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Petningen av Kristina Winberg

Statsvetare om petningen: Hon är nog politiskt död

Att det just nu går bra i opinionen inför EU-valet kan vara ett av skälen till att Sverigedemokraterna nu stryker sitt fjärdenamn Kristina Winberg. Det säger statsvetaren Jenny Madestam till Expressen.

SD ser ut att kunna få fyra mandat, vilket skulle innebära att Winberg skulle få sitta kvar i EU-parlamentet. Enligt Madestam handlar petningen troligen om att partiet av någon anledning inte vill det.

Hon tror inte att Winberg kommer att få nya uppdrag inom partiet.

– Om man blir bortlyft en vecka före valet från en fjärdeplats så handlar det nog om saker som partiet ogillar. Då är man nog ganska död i ens politiska framtid.

Igår 19:46
Läs mer om EU-valet
EU-valet Svenska valrörelsen
Annie Lööf (C). Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska valrörelsen

Lööf om klimatet: Borde känna pulsen ordentligt

Klimataktivisten Greta Thunberg har uppmanat världen att ha panik över klimatförändringarna. Centerpartiets ledare Annie Lööf håller till viss del med.

– Vi borde känna pulsen ordentligt, för klimatförändringarna sker här och nu, säger Lööf och pekar på att vi redan ser tydliga effekter i form av olika naturkatastrofer.

C vill bland annat skärpa EU:s utsläppsmål, ställa tuffare krav på flygindustrin och göra tågresor enklare. Men partiet vill inte införa en gemensam koldioxidskatt. I stället säger Lööf att C vill skärpa handeln med utsläppsrätter.

Igår 20:51
Malin Björk (V). SVT
EU-valet Svenska valrörelsen

Björk (V): Vi måste sluta anpassa oss till Orbán

Vänsterpartiets toppnamn inför EU-parlamentsvalet, Malin Björk, vill att de länder som vill ta emot flyktingar går samman och hittar en gemensam lösning, och lämnar länder som Polen, Ungern och Italien utanför. Hon påpekar att en majoritet av EU:s länder faktiskt vill ta emot migranter.

– Naturligtvis ska vi sluta anpassa oss till (Viktor) Orbán och (Matteo) Salvini. Är vi 15–20 länder så räcker det väldigt långt, säger Björk.

Björk får också frågor om abort, och säger att hon betraktar abort som en mänsklig rättighet, men att hon ändå inte vill att EU ska lagstifta om abort.

– Jag litar inte tillräckligt på EU:s institutioner om mänskliga rättigheter. I ett annat europeiskt samarbete som verkligen satte människor, klimatet och mänskliga rättigheter förs hade vi kanske kunnat lagstifta, säger Björk.

Igår 18:57
Karin Karlsbro. SVT
EU-valet Svenska valrörelsen

Karlsbro (L): Viktigt att värna klimat och tillväxt

Liberalernas toppnamn inför EU-valet säger att den svenska EU-medlemsavgiften kan behöva höjas men hon vill inte svara på hur mycket.

– Det är en utgift vi kommer att behöva ta över statsbudgeten, men det är också så att saker som att bekämpa brottsligheten tillsammans och trygga EU:s yttre gräns är saker vi behöver göra för att värna Sveriges intressen, sa Karlsbro när hon frågades ut i SVT:s ”Toppkandidaterna”.

Hon fick också prata om koldioxidskatten, som L vill införa i hela EU. Hon sa att det är viktigt att både värna klimatet och tillväxten.

– Finessen med det här förslaget är att det både är bra för klimatet samtidigt som man upprätthåller konkurrenskraften, sa Karlsbro, som dock sa att det är för tidigt att säga vilken nivå skatten ska ligga på.

Igår 19:17
Läs mer om EU-valet
Emilia Clarke spelar Deanerys Targaryen i ”Game of thrones”. Helen Sloan / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Sista ”Game of thrones”-säsongen

Clarke tar farväl: ”Har upptagit hela mitt hjärta”

”Game of thrones”-skådespelaren Emilia Clarke tar i ett känslofyllt Instagraminlägg farväl till fansen inför sista avsnittet som sänds i natt.

”Drakmoder-kapitlet har upptagit hela mitt vuxna liv. Den här kvinnan har upptagit hela mitt hjärta”, skriver hon om sin karaktär Daenerys Targaryen och fortsätter:

”Game of thrones har format mig som kvinna, skådespelare och människa. Jag önskar bara att min älskade far var här nu och kunde se hur långt vi har flugit”.

Igår 20:21
Daenerys Targaryen i ”Game of thrones”. Helen Sloan / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Sista ”Game of thrones”-säsongen

Sista avsnittet i natt: ”Vi vill att folket ska älska det”

Efter åtta episka år med riddare, sex, död och drakar har ”Game of thrones”-fansen bara 79 minuter kvar att titta på när det sista avsnittet sänds i natt, skriver AFP. Snart kan det alltså stå klart vem som tar över järntronen.

– Vi vill att folket ska älska det. Det spelar roll för oss. Vi har tillbringat elva år med att göra det här, säger Dan Weiss, som regisserat det 73:e och sista avsnittet tillsammans med David Benioff, till Entertainment Weekly.

Igår 19:47
Bran Stark och Jon Snow i ”Game of thrones”. Helen Sloan / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Sista ”Game of thrones”-säsongen

Skådisen om namnlistan: ”Det är absurt och löjligt”

Den namninsamling som skapats i syfte att ändra hela den sista säsongen av ”Game of thrones” är absurd, säger skådespelaren Isaac Hempstead till Hollywood Reporter.

Skådespelaren, som spelar Bran Stark, menar att namninsamlingen är löjlig – trots att den fått över en miljon namnteckningar.

– Jag kan inte ens förstå det. Det är bara löjligt. Det är löjligt att folk tror att de kan kräva ett annat slut bara för att de inte gillar det. Jag har dumt nog tagit det personligt, vilket jag självklart inte borde, säger han.

Igår 15:59
Läs mer om Sista ”Game of thrones”-säsongen
Tyske komikern Jan Böhmermann. Henning Kaiser / TT NYHETSBYRÅN
FPÖ-skandalen i Österrike

Komiker före skandalen: ”I morgon brinner Österrike”

En tysk komiker har vid flera tillfällen antytt saker som tyder på att han känt till ”Ibizia-filmen” där Österrikes vice förbundskansler Heinz-Christian Strache kohandlar med en kvinna som utger sig för att vara rysk för att få hjälp i valet 2017, skriver flera medier.

Provokatören Jan Böhmermann antydde redan i april att han sett inspelningen när han i ett tacktal vid en österrikisk tv-gala sa:

– Jag kan tyvärr inte komma eftersom jag för tillfället är koksad och fulltankad med Red bull. Jag hänger runt med två polare från FPÖ i en rysk oligarkvilla på Ibiza, sa han enligt DN.

Dessutom sa han dagen före skandalen briserade att det ”kan bli så att Österrike brinner i morgon”, skriver tyska Bild.

Igår 19:32
Alexander van der Bellen TT
FPÖ-skandalen i Österrike

Presidenten: Nyvalet ska hållas i september

Nyvalet i Österrike kommer att hållas i september rekommenderar Österrikes president Alexander van der Bellen, rapporterar AFP. Det meddelar förbundskansler Sebastian Kurz vid en pressträff vid lunchtid, skriver TT.

Kurz slår enligt Reuters samtidigt fast att ett nyval inte är något han önskar, men att det är nödvändigt.

Regeringskoalitionen i Österrike har spruckit efter att högerpopulistiska FPÖ:s ledare, vice förbundskansler Heinz-Christian Strache, kommits på med att kohandla med en kvinna som utgav sig för att vara rysk investerare för att få hjälp i valet 2017.

Igår 10:46
Demonstrationer i Wien på lördagen. TT
FPÖ-skandalen i Österrike

Österrikare välkomnar nyval – ”andas ut i dag”

I Wien välkomnar många beskedet om att förbundskansler Sebastian Kurz har föreslagit nyval, rapporterar Sveriges Radio. Människor samlades på lördagskvällen i regeringskvarteret och flera uttryckte glädje över att Österrike nu kan få en nystart.

– Jag tror sanna demokrater i Österrike andades ut i dag, säger läraren Martina.

Koalitionen mellan konservativa ÖVP och högerpopulistiska FPÖ sprack efter att videofilmer spridits där FPÖ:s ledare, Heinz-Christian Strache, kohandlar med en kvinna som utgav sig för att vara rysk investerare. Hon vill ha hjälp mot kontakter – i utbyte skulle Strache få hjälp i valet 2017.

Igår 05:09
Läs mer om FPÖ-skandalen i Österrike

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Glenn Nyberg under matchen på Tele 2 Arena. KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

Domaren: Var den svåraste halvleken jag dömt i mitt liv

Domaren Glenn Nyberg hade fullt upp i matchen mellan Djurgården och Elfsborg. När matchen var över hade han hunnit dela ut åtta gula kort, ett rött, dömt en straff som blev omdiskuterad och dessutom lagt till 16 minuter på den första halvleken efter en otäck huvudskada på en spelare.

– Den första halvleken, som vi spelade i 61 minuter, är den svåraste halvleken jag dömt i mitt liv, säger Nyberg till Aftonbladet efter matchen.

Han säger sig ändå vara nöjd, även om han medger att straffen som Djurgården tilldömdes var felaktig.

– Jag tycker också att spelarna i det stora hela var respektfulla mot oss domare, säger han.

Igår 20:02
Fredrik Ulvestad jublar efter 2-0-straffen. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

Dif vinner med 2–0 efter kaotisk match mot Elfsborg

Djurgården vann med 2–0 mot Elfsborg efter en högst dramatisk match, skriver Sportbladet. Det blev totalt åtta gula kort, ett rött kort, en otäck huvudskada och en tvivelaktig straff.

Efter bara fyra minuter fick Fredrik Ulvestad in ett välplacerat avslut och Djurgården fick 1–0-ledning. Första halvlek blev lång, 61 minuter, efter att Elfsborgs Joakim Nilsson träffats illa i en situation med Djurgårdens Buya Turay. Nilsson låg utslagen på gräset i nära tio minuter och C More valde inledningsvis att inte visa bilderna på händelsen i repris.

Efter situationen ersattes Nilsson av Jon Jönsson, som direkt fick en mycket tveksam straff emot sig. Den förvaltade Ulvestad som därmed fastställde slutresultatet med sitt andra mål.

– Vi gör en bra match efter förutsättningarna, säger matchhjälten till C More.

Igår 17:46
PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

Christiansen frälste Malmö – behåller serieledningen

Efter en halvleks spel var det fortfarande mållöst mellan Malmö och Kalmar – och det dröjde till den 74:e minuten innan Anders Christiansen satte dit 1–0 för MFF.

Det blev också slutresultatet och Malmö behåller därmed den allsvenska serieledningen.

Christiansen var tillbaka i startelvan efter en matchs avstängning och spelar på intermittfältet tillsammans med Bonke Innocent, som efter en tid i frysboxen gör sin andra match i rad från start.

Igår 12:18
Läs mer om Herrallsvenskan 2019