Britta Lejon, ordförande i fackförbundet ST. Daniella backlund/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Förtroendebarometern

ST-facket: ”Kraftsamling krävs för att öka tilliten”

Opinion Det behövs en obligatorisk utbildning i statstjänstemannarollen för alla statligt anställda. Det skriver Britta Lejon, ordförande i fackförbundet ST, på DN Debatt med anledning av Medieakademins förtroendebarometer.

”Vi behöver kraftsamla för att öka tilliten i samhället”, skriver hon och pekar på att vårt samhälle bygger på att det finns demokratiska, icke-korrupta och effektiva statliga verksamheter.

”Den senaste tidens överträdelser på myndigheter ska inte behöva följas av fler”.

Toppnyheter

Illustrationsbild/Anders Tegnell i Morgonstudion TT/SVT
undefined

Tegnell: Övervägde att lätta restriktionerna för kvinnor

Folkhälsomyndigheten övervägde att införa olika typer av restriktioner för kvinnor och män, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i SVT Morgonstudion.

Enligt Tegnell handlade det exempelvis om att ändra de generella råden om försiktighet till att gälla från 70 år för män och 72 år för kvinnor. I slutändan valde man dock att hålla fast vid samma rekommendationer för båda könen.

– Vi har tittat på möjligheterna men det är också en fråga om att kommunicera ett budskap som är lätt att komma ihåg och som folk ska ta till sig, säger han.

2 tim
Illustrationsbidler. TT
undefined

Läkare: Kan ha kostat liv att kommunerna glömdes bort

Kommunerna glömdes bort när Sverige förberedde sig inför pandemin i vintras vilket kan ha kostat människoliv. Det hävdar flera smittskyddsläkare och beredskapsansvariga, enligt SR Ekots granskning.

Det handlade bland annat om att skyddsutrustning och rutiner kring basal hygien inom äldrevården inte introducerades tillräckligt tidigt.

Orsaken kan ha varit att risken för samhällsspridning länge bedömdes vara låg, uppger smittskyddsläkarna.

6 tim
Läs mer om Svenska åtgärderna
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Boris Johnson/solande britter i London. TT
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

Boris Johnsons stöd dyker efter Cummings-skandalen

Stödet för Storbritanniens premiärminister Boris Johnson rasar efter skandalen kring rådgivaren Dominic Cummings, visar en opinionsmätning från YouGov/The Times.

Torypartiet noterar ett stöd på 44 procent, ett tapp med fyra procentenheter den senaste veckan. Labour har 38 procents stöd, en uppgång med fem procentenheter.

Det var förra veckan som det avslöjades att Cummings bland annat gjort en längre resa från London till Durham, trots coronakrisens restriktioner.

Avslöjandet om Cummings har skakat det brittiska folket och 39 konservativa parlamentsledamöter har krävt hans avgång. Johnson har hållit fast vid sitt stöd för Cummings vilket väckt starka reaktioner.

39 min
Remdesivir. Illustrationsbild. POOL New / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brittiska smittade kan få ebolamedicin mot viruset

Det brittiska vårdsystemet NHS har godkänt att ebolamedicinen remdesivir ska få användas i behandling av vissa coronapatienter med allvarliga symptom, skriver flera medier.

Tester med läkemedlet tyder på att det leder till en snabbare återhämtning, säger hälsominister Matt Hancock under den dagliga presskonferensen på tisdagen.

– Det här är förmodligen största steget framåt i behandlingen av coronaviruset sedan krisens start, säger Hancock enligt Reuters.

Igår 16:46
JK Rowling. Arkivfoto. Joel C Ryan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

JK Rowling släpper gratis sagobok – skrev i karantän

JK Rowling ger ut en ny barnbok med sagor, rapporterar AFP. Boken skrev hon för över tio år sedan, men berättelsen har bara hennes egna barn fått läsa än så länge. Rowling dammade av ”The ickabog” under coronapandemin och har nu arbetat om den.

I en lång serie tweets berättar den brittiske författaren om boken och hon är noggrann med att det inte är en uppföljare till Harry Potter-serien.

Boken ska ges ut gratis som en följetong på Rowlings hemsida från och med tisdagen och i höst ges den ut i fysisk form.

Igår 18:17
Läs mer om Coronaviruset
Sabuni, Lövin. Arkivbilder TT
Opinionsläget

Analyser: Bottenrekord för L – MP kan bli straffade

Miljöpartiet och Liberalerna har länge haft problem att locka väljare, enligt opinionsmätningarna. I den senaste mätningen från DN/Ipsos samlade MP 4 procent och L endast 3 procent.

”Ett historiskt bottenrekord” menar DN:s Ewa Stenberg som i en analys konstaterar att partiledaren Nyamko Sabuni varit relativt osynlig.

”När hon har framträtt har hon ofta levererat luddigheter (...) Troligen är hon otydlig för att hon måste hålla ihop det djupt splittrade partiet”, skriver Stenberg.

SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein säger att Miljöpartiets dilemma är att partiet inte gynnas av coronakrisen, men att de som regeringsparti sannolikt kommer att straffas av väljarna om efterdebatten landar i att den svenska strategin varit sämre än andra länders.

– Därför vill de sätta ett avtryck i nästa fas när ekonomin ska återskapas, säger hon.

22 min
Nyamko Sabuni. Ali Lorestani / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

DN/Ipsos: Bottensiffror för L – lägsta stödet sedan -79

Liberalerna får ett väljarstöd på under tre procent i den senaste mätningen från DN/Ipsos. Det är det lägsta stödet sedan mätserien inleddes 1979. Bättre går det för M och S som båda går framåt två procentenheter jämfört med förra månaden och landar på 20 respektiver 31 procent av stödet.

M är därmed jämnstora med Sverigedemokraterna. SD backar en procentenhet och ligger nu elva procentenheter bakom S, vilket kan jämföras med början på året då partierna låg i princip jämsides.

– När det stormar söker sig väljarna till säkra hamnar. Moderaterna och Socialdemokraterna framstår som säkrare hamnar än Sverigedemokraterna i det här läget, säger Ipsos analytiker Nicklas Källebring.

Igår 18:49
Läs mer om Opinionsläget
Astronauten Bob Behnken. TT
Nya rymdkapplöpningen

Ostadigt väder hotar USA:s historiska rymdåterkomst

Ostadigt väder hotar när Space X i kväll ska skicka upp två Nasa-astronauter till rymdstationen ISS, den första bemannade rymdfärden från amerikansk mark på många år.

Uppskjutningen av en Falcon-raket är planerad att ske från Space X startplatta 39A på Kennedy Space Center i Florida klockan 22.33.

Det har regnat mycket i delstaten de senaste dagarna och risken för dåligt väder beräknas till 40 procent, enligt AFP. Om vädret inte tillåter att astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley lämnar jordens yta i dag kan USA:s återkomst i rymden skjutas upp till söndag. Chansen till start är enligt Space X 60 procent.

USA har sedan 2011 saknat egen möjlighet att skicka människor till rymden och har i stället förlitat sig på på det ryska rymdprogrammet.

1 tim
Space X-raket, Fuglesang, Mars. TT
undefined

Fuglesang: I kväll tas ett steg på vägen mot Mars

Vid 22.30-tiden på onsdagskvällen skickar Elon Musks bolag Space X upp två Nasa-astronauter till rymdstationen ISS. Det blir den första bemannade rymdfärden från amerikansk mark sedan 2011.

– Det här är ett steg på vägen till Mars. Det har hela tiden varit Elon Musks mål med Space X , säger svenske astronauten Christer Fuglesang i en intervju med TV4:s Nyhetsmorgon.

Det senaste decenniet har amerikanska Nasa bidragit med tre miljarder dollar till Space X för utvecklingen- och bygget av rymdraketen.

1 tim
Läs mer om Nya rymdkapplöpningen
Coronaviruset Globala spridningen
Justin Trudeau/vårdpersonal i Kanada. TT
Coronaviruset Globala spridningen

Smutsblöjor och ohörda rop – larm om Kanadas äldre

Utbränd personal, bristande smittskydd och åldringar som inte fått tvätta sig på veckor. I Kanada har en debatt blossat upp om situationen på äldreboenden i spåren av coronakrisen.

En rapport från landets militär beskriver hur åldringar inte fått smutsiga blöjor bytta på många timmar och hur rop på hjälp inte besvarats.

– Det är skrämmande, det är avskyvärt, säger Ontarios premiärminister Doug Ford som nu pressas hårt av uppgifterna.

Rapporten omfattar fem boenden i Ontario, en provins så drabbad av personalbrist att militären fått sättas in för att stötta äldrevården.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger i ett uttalande att han är skakad och att åtgärder måste vidtas.

2 tim
Mike Ryan/illustrationsbild. TT
undefined

WHO varnar för omedelbar ”andra topp” av viruset

Världshälsoorganisationen WHO varnar för att länder med minskad smittspridning av coronaviruset kan vänta sig en ”omedelbar andra virustopp” om de släpper på restriktionerna för snabbt, rapporterar flera medier.

Organisationens krischef Mike Ryan säger att smittan kan blossa upp när som helst igen och att man inte ska förvänta sig att få månader av förberedelser inför en andra omgång.

– Vi kan få en andra topp på den här vågen.

USA och flera länder i Europa har de senaste veckorna börjat lätta på sina restriktioner.

Igår 03:49
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Ekonomiska effekterna
H&M:s vd Helena Helmersson. TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Ekonomiska effekterna

H&M kallar tillbaka tusentals permitterade

Klädjätten H&M avbryter permitteringen för 2 500 personer vid bolagets huvudkontor, rapporterar Breakit och DI.

“Som det ser ut i dagsläget kommer vi inte att ansöka om en förlängd period för korttidsarbete för våra medarbetare på huvudkontoret i Stockholm för perioden juli-oktober”, skriver kommunikationsdirektör Kristina Stenvinkel i ett sms till Breakit.

I rapporten för första kvartalet, som släpptes i början av april, uppgav H&M att man inlett ”genomförande av korttidsarbete” på de marknader som berörts av coronakrisen.

Börsen reagerar positivt och handlar upp aktien 3 procent vid 10-tiden på onsdagen.

1 tim
Dahlgren. Arkiv. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Inför EU:s coronapaket: ”Vi kan kompromissa”

Under onsdagen kommer EU-kommissionen att presentera sina stödåtgärder för att dämpa coronakrisen. Återhämtningsfonden väntas vara i storleksordningen 500 miljarder euro. Sverige är ett av fyra länder som vill att pengarna ska vara lån som sedan betalas tillbaka.

I en intervju med Dagens Nyheter öppnar Hans Dahlgren för att Sverige i någon mån kan ändra den uppfattningen.

– För att det ska bli ett beslut måste vi uppnå konsensus. Och då måste det till kompromisser. Men exakt vad Sverige kan kompromissa om tänker jag inte säga nu, kommenterar han.

3 tim
Illustrationsbild. Nora Lorek/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mätning: Historiskt deppigt bland svenska exportbolag

Exportbolagen deppar som aldrig förr, enligt senaste Exportkreditbarometern som statliga SEK står bakom. Mätningen som gäller företagens framtidstro noterar minus 35 och är negativ för första gången, rapporterar TT.

Sex av tio exportbolag räknar med fallande orderingång det kommande året, och lika många spår en förvärrad finansiell situation. Samtidigt uppger vart fjärde bolag att de kommer minska sina anställda i Sverige på ett års sikt.

– Vi har ända sedan i mars sett en kraftigt ökad efterfrågan på exportfinansiering, säger SEK:s vd Catrin Fransson till nyhetsbyrån.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbild. Shutterstock
Passion I Framtidens mat

Nya bakterien gör matavfall till nya förpackningar

Svenskarnas matavfall ska halveras till 2030, men kan det som blir kvar omvandlas till hållbar plast? Det tror i alla fall Tech Crunch, som besökt kanadensiska Scarborough där företaget Genecis utvecklar en metod där en ny typ av bakterie omvandlar kolbaserat organiskt avfall till organiska syror.

Vd:n Luna Yiu berättar för nyhetssajten om processen som består av två steg: Den första gruppen av bakterier bearbetar matavfallet och producerar fettsyror som den andra gruppen av bakterier livnär sig på när de tar upp kolatomerna och omvandlar dem till bioplast.

Satsningen har fått stöd av den kanadensiska regeringen och förhoppningen på sikt är att skala upp två goda effekter: minska plastavfallet i världen samtidigt som växthusgaserna minskar. Jämfört med traditionell plasttillverkning ger den här typen av förpackningstillverkning 80 procent mindre växthusgaser.

Produktionen är ännu småskalig och kan inte tävla prismässigt med petroleumplast om oljepriserna är låga, men man ser en framtid i att tillverka bioplast för matförpackningar, material till 3D-skrivare och inom medicinsektorn.

– Med mer genteknik och med förbättring av våra bakteriekulturer skulle vi potentiellt kunna få ner kostnaderna och i framtiden bli en verklig konkurrent till plastartiklar, säger Yiu till sajten Fast Company.

5 tim
Illustrationsbild. Shutterstock.
Passion I Framtidens mat

Studie: Stor potential för odling av mat inne i städer

Genom att använda parker, trädgårdar och andra stadsnära grönytor till odling skulle städer kunna minska importberoendet och täcka behovet av frukt och grönt hos 15 procent av befolkningen. Det är slutsatserna från en ny studie som publicerats i Nature Food och som genomförts av forskare på institutionen för hållbar mat vid University of Sheffield.

Studien har utgått från Sheffields outnyttjade grönytor men menar att resultaten går att tillämpa på andra städer som också har runt en halv miljon invånare.

Skulle 100 procent av mark som till exempel parker och privata trädgårdar användas skulle det kunna täcka det dagliga behovet av frukt och grönt för 709 000 personer, skriver Science Daily. Används tio procent skulle det räcka till att täcka behovet för 15 procent av befolkningen i staden och skulle kunna hjälpa till att säkra en inhemsk matförsörjning.

De platta taken i staden ger ytterligare möjligheter, använder man tio procent av dessa för tomatodling skulle det ge åtta procent av befolkningen deras behov och potentiellt minska den stora importen av tomater.

Professor Duncan Cameron menar att man måste hitta en balans mellan att ha kvar grönytor i staden och hur man ska utveckla trädgårdsodling. Han ser en stor potential till utveckling om myndigheterna jobbar nära lokalsamhället.

– Med noggrann hantering av grönområden och teknikanvändning för att skapa distributionsnätverk är det möjligt med ”smarta matstäder”, där lokala odlare kan försörja samhällen med färsk och hållbar mat, säger han till Science Daily.

Igår 04:30
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Kol i svenska jordar – nytt sätt att klimatkompensera

Hur ska vi klimatkompensera i framtiden? Måste det ske genom trädplantering i ökenområden på andra sidan jorden? 2020 blir ett pilotår för svensk kolinlagring som ett alternativ, rapporterar Lantbrukets Affärstidning som skriver om ett initiativ från företaget Miljömatematik.

Projektet som kommer pågå i tre år går ut på att klimatkompensera för den koldioxid vi tar upp ur jorden på hemmaplan, och har bland annat knutit till sig hamburgerkedjan Max och havredrycksproducenten Oatly som finansiärer.

– Om man kan lagra kol i marken så blir det ju en ny produkt som jordbruket kan sälja. Nu köper vi kolinlagring i Afrika, varför ska man inte kunna köpa svensk? säger Jessica Johansson, omställningskonsult på Miljömatematik, till tidningen.

Tanken är att få till en plattform där man kopplar ihop de som vill klimatkompensera med jordbrukare som genomför åtgärder som bidrar till att binda kol i jordbruksmark, skriver Miljö & Utveckling.

Kolinlagring är också något som regeringen lyfter som en av de åtgärder som ska främjas i sitt klimatpolitiska handlingsprogram. I februari tillsatte man en ny utredning som ska se över hur det svenska jordbruket ska bli helt fossilfritt och kolinlagring nämns som något som har stor potential.

Samtidigt ska utredaren Helena Johansson titta på hur konkurrenskraften inom det svenska jordbruket ska öka. Kanske är det just kolinlagring som blir den nya produkten att marknadsföra för svenska bönder?

25 maj
Läs mer om Passion I Framtidens mat