Hem
Rinkeby, förort till Stockholm som finns med på polisens lista över särskilt utsatta områden vad gäller våld och kriminalitet. (Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN)

”Stadsplanering i förorter kan ge samhällsvinster”

Utvecklingen i kommunerna runt Järvafältet kan vändas – om man satsar på barn och barnfamiljerna som bor där, skriver Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet, på DN Debatt. Han skriver att satsningar på en blandning av billigt och dyrt boende, lokaler för butiker och arbetsplatser, höjd skolkvalitet och insatser mot brottslighet skulle kunna ge stora samhällsvinster.

Fölster tar upp utländsk forskning – från bland annat utanförskapsområden i USA – som visar att insatserna spelar roll för barnens långsiktiga utveckling.

”En sammanhållen ansträngning från staten och berörda kommuner behöver inte vara dyr, men kan ge väldigt stora vinster, både för invånarna och för de offentliga finanserna”.

bakgrund
 
Stadsplanering
Wikipedia (sv)
Stadsplanering, även benämnd stadsbyggnad eller stadsreglering, är kunskapen och intentionen att ordna och forma helheten av byggnader, gator och torg i tätbebyggelse. Stadsplanering i sin ursprungliga form avsåg att fastställa gränslinjer mellan byggnadskvarter och angränsande gator och vägar i ett tätt bebyggt område (till exempel i städer) för att långsiktig ordna bebyggelsen. Genom stadsplaneringen kunde man även undvika framtida konflikter mellan de berörda parterna.
bakgrund
 
Reforminstitutet
Wikipedia (sv)
Reforminstitutet är en marknadsliberal tankesmedja som startades av Gunnar Hökmark från moderata samlingspartiet, som var dess verkställande direktör 2000-2003. Institutet sponsras av Stiftelsen Fritt Näringsliv. Nationalekonomen Stefan Fölster (KTH) är dess chef sedan januari 2013.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen