Hem
Illustrationsbild från Malmö universitet. (Tor Johnsson/SvD/TT)

”Stärk incitamenten för forskning som gynnar samhället”

Samhällsvetenskaplig forskning bör gynna samhället – men för karriären är det ofta mer effektivt att satsa på publiceringar i internationella tidsskrifter. Det skriver representanter för Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) på DN Debatt.

”I stället för att söka efter kunskap som kan förbättra hur det egna landet fungerar blir det smartare att skriva artiklar om frågor som anses vara av intresse för redaktörer och granskare på de internationellt allra högst rankade tidskrifterna”, menar de.

Debattörerna uppmanar staten och utbildningsminister Mats Persson (L) att ställa krav på och öka incitamenten för samverkan med samhället, som till exempel att delta i utredningar och som expert åt myndigheter.

bakgrund
 
Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi
Wikipedia (sv)
Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) är en oberoende kommitté under Finansdepartementet som har till uppgift att bredda och fördjupa underlaget inför samhällsekonomiska och finanspolitiska beslut. Uppgiften fullföljs framför allt genom att forskare och andra experter får i uppdrag att genomföra studier som ges ut i ESO:s skriftserie och publiceras på expertgruppens hemsida. ESO utgör på så sätt en brygga mellan forskning och politik. ESO har även som uppgift att sprida kunskap och information om finanspolitiska och samhällsekonomiska frågor. ESO anordnar därför seminarier, framför allt i anslutning till att nya rapporter publiceras. Debatten stimuleras också genom att rapportförfattarna i vissa fall skriver debattartiklar. ESO inrättades 1981, lades ned i juni 2003 av regeringen Persson och återinrättades i december 2007 av regeringen Reinfeldt (Dir.2007:46). Vid nystarten 2007 utsågs Lars Heikensten till expertgruppens ordförande. Han efterträddes 2013 av Hans Lindblad som år 2021 efterträddes av nuvarande ordförande Karolina Ekholm.

Debattörerna

Karolina Ekholm, ordförande, ESO

Jonas Eliasson, vice ordförande, ESO

Lena Unemo, kanslichef, ESO

Maria Vredin, utredningssekreterare, ESO

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen