Hem
Edward Snowden, på skärm, applåderas vid utdelningen av Right Livelihood Award i riksdagens andrakammarsal. (PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Statsvetare: Prisets status riskerar att nedgraderas

Right Livelihood-priset, även kallat det alternativa Nobelpriset, portas från riksdagen där det delats ut i 30 år.
Den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld kritiserar beslutet.
– Om ceremonin skulle portas skulle det här i praktiken innebära att man nedgraderar prisets status och sänder en väldigt konstig signal utåt, säger han till SvD.
Det är riksdagens talman Urban Ahlin (S) som stoppat utdelningen, med hänvisning till lokalbrist. Ett argumentet som Advokatsamfundets ordförande Bengt Ivarsson inte köper.
– Förklaringen om platsbrist låter bara krystad, säger han till SvD.

bakgrund
 
Right Livelihood Award
Wikipedia (sv)
Right Livelihood Award, engelska, ungefär "Priset för bra/korrekt/riktigt levnadssätt", är ett pris som instiftades 1980 av den svensk-tyske filatelisten Jakob von Uexkull, och som brukar delas ut till människor som anses på något sätt arbeta praktiskt för jordens och dess invånares bästa. Priset delas ut i Riksdagshuset i Stockholm i början av december varje år, och kallas ibland "det alternativa Nobelpriset". Pristagarna, vanligen fyra, får dela på en prissumma som 2011 var 150 000 euro (cirka 1,5 miljoner svenska kronor). Right Livelihood Award ska utdelas till personer som "på ett tappert sätt levt efter principen att varje person ska ha ett ärligt yrke som till fullo respekterar andra människor och den naturliga världen, samt ta ansvar för våra handlingars konsekvenser och bara använda en rättvis del av jordens tillgångar". I praktiken översätts detta till att belöna och hedra dem som arbetar praktiskt för jordens och dess invånares bästa på något sätt. Priset administreras av den allmännyttiga stiftelsen Right Livelihood-stiftelsen, som är politiskt och religiöst obunden. Dess arbete leds av en styrelse med grundaren Jakob von Uexkull som ordförande. Stiftelsens huvudkontor ligger i Stockholm, lett av Ole von Uexküll. En internationell jury, bestående av stiftelsens styrelse samt representanter från varje kontinent som årligen tillfrågas, utser fyra pristagare från de vanligtvis cirka 70-100 inkomna nomineringarna[källa behövs]. Nomineringar tas emot från allmänheten. Pristagarna arbetar ofta inom områden som miljö, mänskliga rättigheter, hållbar utveckling, hälsovård, utbildning, fredsarbete och liknande. Priset delas ut i början av december varje år i Riksdagshuset i Stockholm. På senare år har Sveriges riksdag skärpt sin uthyrningspolicy för prisutdelningar, med hänvisning till att lokalerna blivit allt mer uppbokade med partiernas och riksdagens egna arrangemang. Priset kallas ibland "det alternativa nobelpriset" (vilket påpekas i stiftelsens pressmeddelanden), och delas ut före Nobeldagen, men har annars inga egentliga kopplingar till Nobelpriset. Grundaren Jakob von Uexkull försökte dock till en början intressera Nobelstiftelsen för ett nytt pris, men då dessa inte var intresserade, instiftade von Uexkull istället priset på egen hand. Grundaren Jakob von Uexkull är även en av initiativtagarna till ett ekonomiskt möte varje år, kallat "Det Andra Ekonomiska Toppmötet" (The Other Economic Summit). 1996 utsåg föreningen Vetenskap och Folkbildning kommittén bakom Right livelihood till årets förvillare efter att man givit priset till homeopaten George Vithoulkas.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen