Hem
Ruth Manorama/Kasha Jacqueline Nabagesera/Denis Mukwege (TT)

Människorättspristagare: Pris i riksdagen räddar liv

Traditionen att Right Livelihood-priset delas ut i Sveriges riksdag ska avslutas.
Nu skriver 13 tidigare pristagare, varav flera kända internationella namn, på SvD Debatt att de oroas djupt av beskedet.
”För det första skulle det leda till ett mycket sämre skydd för framtida pristagares säkerhet.”
Debattörerna menar också att det skulle försvara den viktiga länken mellan Sveriges folkvalda politiker och framtidens viktiga förändringsaktörer.
En av dem, Helen Mack Chang, en människorättsförsvarare från Guatemala, menar att hennes liv räddats av att hon fått ta emot priset i riksdagen.

bakgrund
 
Right Livelihood Award
Wikipedia (sv)
Right Livelihood Award, engelska, ungefär "Priset för bra/korrekt/riktigt levnadssätt", är ett pris som instiftades 1980 av den svensk-tyske filatelisten Jakob von Uexkull, och som brukar delas ut till människor som anses på något sätt arbeta praktiskt för jordens och dess invånares bästa. Priset delas ut i Riksdagshuset i Stockholm i början av december varje år, och kallas ibland "det alternativa Nobelpriset". Pristagarna, vanligen fyra, får dela på en prissumma som 2011 var 150 000 euro (cirka 1,5 miljoner svenska kronor). Right Livelihood Award ska utdelas till personer som "på ett tappert sätt levt efter principen att varje person ska ha ett ärligt yrke som till fullo respekterar andra människor och den naturliga världen, samt ta ansvar för våra handlingars konsekvenser och bara använda en rättvis del av jordens tillgångar". I praktiken översätts detta till att belöna och hedra dem som arbetar praktiskt för jordens och dess invånares bästa på något sätt. Priset administreras av den allmännyttiga stiftelsen Right Livelihood-stiftelsen, som är politiskt och religiöst obunden. Dess arbete leds av en styrelse med grundaren Jakob von Uexkull som ordförande. Stiftelsens huvudkontor ligger i Stockholm, lett av Ole von Uexküll. En internationell jury, bestående av stiftelsens styrelse samt representanter från varje kontinent som årligen tillfrågas, utser fyra pristagare från de vanligtvis cirka 70-100 inkomna nomineringarna[källa behövs]. Nomineringar tas emot från allmänheten. Pristagarna arbetar ofta inom områden som miljö, mänskliga rättigheter, hållbar utveckling, hälsovård, utbildning, fredsarbete och liknande. Priset delas ut i början av december varje år i Riksdagshuset i Stockholm. På senare år har Sveriges riksdag skärpt sin uthyrningspolicy för prisutdelningar, med hänvisning till att lokalerna blivit allt mer uppbokade med partiernas och riksdagens egna arrangemang. Priset kallas ibland "det alternativa nobelpriset" (vilket påpekas i stiftelsens pressmeddelanden), och delas ut före Nobeldagen, men har annars inga egentliga kopplingar till Nobelpriset. Grundaren Jakob von Uexkull försökte dock till en början intressera Nobelstiftelsen för ett nytt pris, men då dessa inte var intresserade, instiftade von Uexkull istället priset på egen hand. Grundaren Jakob von Uexkull är även en av initiativtagarna till ett ekonomiskt möte varje år, kallat "Det Andra Ekonomiska Toppmötet" (The Other Economic Summit). 1996 utsåg föreningen Vetenskap och Folkbildning kommittén bakom Right livelihood till årets förvillare efter att man givit priset till homeopaten George Vithoulkas.

Debattörerna

• Alan Rusbridger, Storbritannien, pristagare 2014

• Amy Goodman, USA, pristagare 2008

• Basil Fernando, Hongkong, pristagare 2014

• Bill McKibben, USA, pristagare 2014

• Denis Mukwege, Demokratiska republiken Kongo, pristagare 2013

• Elena Zhemkova, för Memorial, Ryssland, pristagare 2004

• Fernando Rendón, för Internationella poesifestivalen i Medellín, Colombia, pristagare 2006

• Helen Mack Chang, Guatemala, pristagare 1992

• Kasha Jacqueline Nabagesera, Uganda, pristagare 2015

• Lena Ag, för Kvinna till Kvinna, Sverige, pristagare 2002

• Ruth Manorama, Indien, pristagare 2006

• Sima Samar, Afghanistan, pristagare 2012

• Zafrullah Chowdhury, Bangladesh, pristagare 1992

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen