Stenåldersteknik kan lösa framtidens energiproblem
Framtidens energi är högteknologisk. Men i bland kan grundtekniken närmast likna stenåldern.
Ta till exempel vindkraftverk. För en person som levde på medeltiden skulle de kunna vara enklare att förstå än mycket annan modern teknik – den första vindmöllan kan ha byggts så tidigt som på Jesu tid.
Och det finns till och med en ”stenålders-startup” som charmat ordentligt med investerare, skriver sajten oilprice.com.
Med mer vind- och solkraft behöver energi kunna lagras. Schweiziska Energy Vault vill lösa problemet med en kran och betongblock. När det finns ett överflöd av energi i systemet lyfts betongblocket högt av kranen. När energi behövs sjunker blocket ner och driver samtidigt runt en turbin som genererar el.
En annan lösning på samma tema som Green tech media skriver om är att pumpa upp vatten i reservoarer eller övergivna gruvor som sedan blir en typ av vattenkraftverk när el behövs.
Solkraft kan generera el med kiselceller. Men det kan också ske genom att solens värme koncentreras och hettar upp en ångmaskin. Forskare försöker utveckla speciella salter som ska kunna lagra värme så ångmaskinen kan drivas vidare även på natten, skriver The conversation.
Men de blir effektivare ju varmare det blir och det är svårt att hitta salter som är stabila i 700 grader. Men det finns ett annat material som är värmetåligt och nu undersökt med pengar från USA:s energidepartement.
Det är något de flesta nog känner igen: Sand.
Detta är Omni Passion
Omni Passion är en satsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.
Hittills har vi avhandlat ämnen som människan i rymden, framtidens mat och kampen mot mänskligt åldrande. Vad vill du läsa om härnäst? Tankar, synpunkter och idéer? Mejla till mattias.magnusson@schibsted.com.