Dagens börs

Stockholmsbörsen svagt upp – Consilium rusade

Stockholmsbörsen handlades oregelbundet kring nollan på måndagen, i linje med Europabörserna. Vid stängning såg det ut som följer:
• OMXSPI +0,2 %
• OMXS30 +0,1 %
Under helgen kom beskedet att Nordic Capital köper Consiliums mest lönsamma affärsområde, Marine & Safety, för 3 miljarder kronor inklusive nettoskuld. Det kan jämföras med Consiliums börsvärde i fredags på knappt en halv miljard kronor. Aktien rusade 185 procent.

Tele2-ägda Com Hem har kommit överens om ett ”grundavtal” med TV4, samtidigt som förhandlingarna ska fortsätta. Tele2:s aktie handlades sidledes.

Kambi rasade drygt 30 procent och handelsstoppades efter beskedet att storkunden Draftkings går ihop med Kambi-konkurrenten SBTech. Investerare tycks vara oroliga för att Draftkings därmed inte längre kommer behöva Kambis tjänster.

Storytel klättrade 6 procent och Diamyd Medical fortsatte upp 38 procent efter fredagens besked om positiva resultat i en fas 1/2-studie.

Magnolia Bostad avancerade 7 procent efter att ha sålt en fastighet i Spånga.

Bland storbolagen syntes endast små rörelser. SCA och Hexagon toppade OMXS30 med uppgångar på 1 respektive 0,9 procent. I motsatt ände låg Astra Zeneca som backade 1,3 procent.

New York-börserna i fredags
S&P 500: +0,5%
Nasdaq: +0,4%
Dow Jones: +0,3%

Börstjänster

Nyheter, analys & rekar

Kalender

Toppnyheter

Två åtalade rånare. Polisens förundersökning
Ungdomsrånen

Kriminolog: Rånarna är få men ”brottsbenägna”

Ungdomsrånen begås av en liten grupp ”brottsbenägna individer” som ofta ligger bakom ett stort antal grova brott, skriver SvD.

– De här kriminella ungdomarna hade sannolikt ägnat sig åt destruktiva beteenden oavsett. De kanske hade slagits eller hållit på med skadegörelse, säger polisens analytiker Sven Granath till tidningen.

För många kan rånen vara ett sätt att finansiera ett narkotikamissbruk. Det finns dessutom en koppling mellan ökade födelsekullar och ökad brottslighet, enligt Granath.

1 tim
Illustrationsbild. Robin Haldert / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Sluta sprid fabler om kriminaliteten

Opinion På DN:s ledarsida vänder sig Erik Helmerson mot bilden där medelklassen beskylls för att bara bry sig sig om det kriminella våldet när det börjar drabba dem själva.

Detta, menar Helmerson, är en strategi som både högern och vänstern använder sig av för att vinna billiga politiska poänger.

”I stället för att sprida fabler om kriminaliteten kunde vi kanske kräva mer forskning om dess utveckling och orsaker”, skriver han.

Kriminaliteten uppmärksammas även av SvD:s Karl Sigfrid, som sågar regeringens lagförslag om utegångsförbud för ungdomar som gjort sig skyldiga till rån och andra former av våld.

Brott av den här typen borde ge strängare straff än så, anser Sigfrid.

”För en vanlig medborgare är det svårt att begripa hur vi kan låta dömda rånare och våldsbrottslingar fortsätta verka fritt och förstöra livet för skolbarn”, resonerar han.

Också Sydsvenskans huvudledare kretsar kring brott och straff, i det här fallet den nya lagen om dataavläsning som väntas klubbas igenom på onsdagen.

Att polisen nu får befogenheter att hacka misstänkta personers mobiltelefoner är i grunden bra, anser man i texten. Men samtidigt måste den personliga integriteten värnas och därför krävs att lagen både utvärderas och används med försiktighet.

6 tim
Läs mer om Ungdomsrånen
Annika Andersson, Vilhelminas kommunalråd. Vilhelmina kommun/TT
Kommunernas intäkter

Kommunen tvingas låna miljoner för att betala löner

Vilhelminas ekonomi är i botten och nu vill kommunstyrelsen låna cirka 60 miljoner för att klara årets löpande utgifter, som till exempel att betala ut anställdas löner, skriver Dagens Samhälle.

Det är en mycket stor summa i en liten kommun med endast 6 700 invånare.

– Det är fruktansvärt. Jag trodde aldrig att vi någonsin skulle hamna i en sådan situation, säger kommunalrådet Annika Andersson (C) till Dagens Samhälle.

Efter flera goda år, bland annat tack vare bidrag från staten för flyktingmottagning, rasade kommunens ekonomi 2018. Några av Vilhelminas stora kostnader finns inom utbildningsnämnden och inför nästa kommunfullmäktige föreslås att flera skolor läggas ner.

4 tim
Illustration. CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Ge kommuner ekonomiska incitament att gå samman”

Opinion Det kommer bli svårt att erbjuda god kommunal välfärd i hela Sverige om inte kommuner med svag ekonomi ges incitament att gå ihop. Det skriver Niklas Karlsson (S), ordförande i den kommunutredning som under onsdagen lämnas över till regeringen, på DN Debatt. Karlsson ser det som en lösning som kan stärka kommunernas verksamheter.

Han ser en ökad polarisering mellan Sveriges kommuner, med en alltmer ansträngd ekonomi på många håll. Utan stora förändringar på området kan ojämlikheten mellan kommunerna bli större, skriver han.

Han listar flera punkter som särskilt viktiga i utredningen. Det handlar bland annat om att man vill inrätta en kommundelegation som i samråd med kommuner och landshövdingar ska föra dialog om hur kommuner kan gå samman.

Igår 21:27
Läs mer om Kommunernas intäkter

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund