Stor svensk studie söker lösning på gåtan postcovid
En av världens största studier för att hitta ett läkemedel mot postcovid pågår nu på Karolinska universitetssjukhus i Solna, rapporterar Ekot.
I studien ingår 400 personer som alla har svåra symtom. Under 15 dagars tid får patienterna antingen läkemedel eller sockerpiller, och deltar även i omfattande tester. En teori om varför vissa personer får långtidssymtom är att de aldrig riktigt blir av med viruset, något som forskarna vid Karolinska hoppas lösa.
– Det är väldigt viktigt att vi nu faktiskt försöker behandla postcovid med ambitionen att försöka bota, så att den här relativt unga patientgruppen kan återgå till sina liv, säger docenten Judith Bruchfeld.
bakgrund
Postcovid
Wikipedia (sv)
Postcovid (även post-covid, långvariga symtom vid/efter covid-19) är tillstånd som kvarstår efter det akuta skedet av sjukdomen covid-19. Socialstyrelsen rekommenderar likt internationella organ att benämningar som långtidscovid, långcovid eller postakut covid undviks då de kan indikera att en infektion fortsatt pågår utan att detta är säkerställt. De vanligaste symptomen som rapporterats är trötthet, andningssvårigheter, och kognitiv påverkan. Andra har rapporterat bestående feber, hög vilopuls eller hjärtklappning, förändrat lukt- och smaksinne samt mag- och tarmproblem.
Socialstyrelsen uppskattade antalet drabbade till 11 000 i Sverige fram till juni 2021, varav 65 procent var kvinnor.I oktober 2021 fastställde WHO en falldefinition. Forskning pågår och svenska SBU arbetar löpande med en levande evidenskarta över tillförlitliga studier kring ämnet.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen