En stor vattenledning i Luleå har sprungit läck. Petra Viklund/ Luleå kommun/TT
Inrikes

Stor vattenläcka i Luleå: ”Ganska fin liten flod”

En stor vattenläcka inträffade på måndagskvällen i centrala Luleå. Under några timmar rann omkring en fjärdedel av stadens dygnsförbrukning ut, rapporterar lokala medier.

Många hushåll, framförallt högt belägna på Kronan, blev utan vatten. Under natten har vattnet letts om. En vattenbil kommer på tisdagsmorgonen också att ställas ut på Kompanivägen.

Petra Viklund vid Luleå kommun säger till TT att det är en av kommunens absolut grövsta huvudledningar som sprungit läck.

– Det är en ganska fin liten flod ut i fjärden.

Toppnyheter

Bill Browder och Swedbanks koncernchef Birgitte Bonnesen.  TT
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Stulna ryska skattemedel skickades till Swedbank-konton: ”Blodspengar”

Stulna ryska skattepengar har slussats genom konton i Swedbank, rapporterar SVT.

Totalt ska 150 miljoner kronor från den största skattekuppen någonsin i rysk historia ha passerat ett 50-tal Swedbank-konton i Baltikum. I botten ligger skatterevisorn Sergei Magnitskijs död, enligt SVT. Han pekade ut ryska topptjänstemän som delaktiga i ett bedrägeri värt totalt 1,5 miljarder kronor, innan han dog i ett häkte.

Finansmannen Bill Browder tror att de som hanterat de stulna pengarna kommer att få ta konsekvenser.

– Detta är blodspengar, säger Browder, visselblåsaren bakom Danske Bank-härvan, till SVT.

SVT har sökt Swedbanks vd, Birgitte Bonnesen, som har avböjt intervju.

2 tim
Birgitte Bonnesen, koncernchef för Swedbank  TT
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Misstänkt penningtvätt om 40 miljarder i Swedbank

Swedbank kan ha använts för omfattande penningtvätt under närmare 10 år, rapporterar SVT.

Totalt har minst 40 miljarder kronor slussats mellan misstänkta konton i storbanken och Danske Bank.

Louise Brown, korruptionsexpert och ordförande i Transparency International Sverige, säger att ”det här en massiv skandal”.

– Utifrån Uppdrag gransknings uppgifter har bankens tillåtande av misstänkta transaktioner utgjort en ansenlig del av verksamheten, i paritet med Danske Bank, säger hon.

5 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Kommunikationschef: En av våra största utmaningar

Att förebygga och förhindra penningtvätt är en av Swedbanks viktigaste prioriteringar, skriver storbanken i ett pressmeddelande.

Kommunikationschefen Gabriel Franke Rodau säger i pressmeddelandet att Swedbank är trygga med de processer som de har för att förebygga och förhindra penningtvätt.

– Samtidigt är vi ödmjuka inför det faktum att den här sortens grova brottslighet är en av vår branschs största utmaningar, säger han.

Swedbank kan ha använts för omfattande penningtvätt under närmare 10 år, rapporterar SVT. Totalt har minst 40 miljarder kronor slussats mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank.

2 tim
Läs mer om Misstänkta penningtvätten i Swedbank
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Röster om Swedbank-härvan

Analyser: Nu får Bonnesen svårt att behålla vd-jobbet

Oavsett om Birgitte Bonnesen ljög när hon i höstas svor sig fri från penningtvätt eller om hon bara hade noll koll så får hon svårt att sitta kvar som vd för Swedbank, skriver SvD Näringslivs Birgitta Forsberg.

Bonnesens enda chans är att snabbt lägga alla korten på borden, menar Forsberg.

”Sparbanksrörelsen vill knappast förknippas med vare sig dålig kontroll eller lögner. Och allra minst med kriminalitet”, skriver hon.

Frågan om penningtvätt i Baltikum är känslig för den svenska storbanken eftersom Birgitte Bonnesen var chef för bankens baltiska verksamhet mellan 2011 och 2014, skriver Dagens Industris Richard Bråse.

Han konstaterar också att Bonnesen är nere för räkning.

”Utåt sett har det helt klart framstått som att banken är mer mån om att lägga locket på än att lägga korten på bordet”, skriver Bråse.

1 tim
Jonas Sjöstedt (V), Carl Schlyter (PV). Arkivbilder. TT Nyhetsbyrån.
Röster om Swedbank-härvan

Politiker: Behövs krafttag mot finansiell kriminalitet

V-ledaren Jonas Sjöstedt kräver hårdare regler för skatteflykt efter Uppdrag gransknings avslöjande om misstänkt penningtvätt i Swedbank.

”Storbankerna vältrar sig i miljardvinster från våra bolån. De har statliga garantier vid kris – vilket ökar deras vinster. De tackar oss genom att gång på gång avslöjas med att hjälpa till med penningtvätt och skatteflykt”, skriver han på Twitter.

Även den tidigare MP-politikern Carl Schlyter, numera partiledare för nystartade Partiet vändpunkt (PV), tycker att det är dags att Sverige tar tag i problemet.

”Det är dags att Sverige tar krafttag mot finansiell kriminalitet, den bortglömda pusselbiten mot gängvåldet”, skriver han på Twitter.

2 tim
Läs mer om Röster om Swedbank-härvan
Annie Lööf (C), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L). Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

Analys: KD har gynnats av borgerliga missnöjet

L och C straffas för att partierna släppte fram Stefan Löfven (S) som statsminister. Det säger TV4:s politiska kommentator Ulf Kristofferson med anledning av den senaste opinionssammanställningen som visar att L och C båda är mindre än KD.

Enligt Kristofferson har L och C:s beslut att stödja Löfven inte gått hem hos de borgerliga väljarna, ett missnöje som KD i stället har gynnats av.

– Ebba Busch Thor (KD) har lyckats fånga upp det missnöjet effektivare än både moderatledaren och SD:s Jimmie Åkesson, säger han.

Aftonbladets Lena Mellins analys är snarare att det ökade stödet för KD beror på Busch Thors tydlighet som partiledare. Mellin anser att det även är anledningen till att det gått bra för C, V och SD efter valet – de har alla skarpa partiledare.

”De är tydliga, så tydliga att man kan vara för eller emot dem”, skriver hon.

35 min
Ebba Busch Thor (KD). Arkivbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

Starkt framåt för KD i väljaropinionen

Kristdemokraterna får 7,9 procent i TV4 Nyheternas senaste opinionssammanställning, jämfört med 5,4 procent i den förra sammanställningen i november. Liberalerna och Miljöpartiet däremot hamnar under riksdagsspärren.

Sammanställningen visar att Socialdemokraterna fortsatt är det största partiet, följt av Sverigedemokraterna och Moderaterna. Vänsterpartiet går om Centerpartiet och är det fjärde största, enligt TV4.

Väljaropinionen är en sammanvägning av alla väljarbarometrar och görs av valforskare vid Göteborgs universitet.

6 tim
Läs mer om Opinionsläget
Arkivbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret

Expert: Pollensäsongen kan bli den värsta på decennier

Årets pollensäsong kan bli den värsta sedan mätningarna inleddes för 45 år sedan, säger pollenexperten Åslög Dahl till P4 Göteborg. I alla fall i södra och västra Sverige, där förra årets varma sommar gett de vårblommande träden chans att ”ladda upp” ordentligt.

– Det är när björken kommer igång som den jobbigaste perioden kommer vara, vid mitten på april till början på maj, säger Dahl, som är forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

På östkusten väntas i stället lägre nivåer än förra året, säger Pia Östensson, biolog på Naturhistoriska riksmuseet, till TT.

18 feb
Arkivbild.  Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret

Jurist: De som skadats i halkan kan stämma staden

Snöröjningen i Stockholm har fått hård kritik – och trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) har hotat att straffa de entreprenörer som inte uppfyllt kraven.

Juristen Pär Cronhult, som är expert på offentlig upphandling, säger till SvD att Helldéns hot är ”tomma ord” och menar att snöröjningen antingen är dåligt upphandlad eller uppföljd. Han säger också att de som fått skador efter att ha halkat kan stämma staden.

– Om staden brister i snöröjningen har man gjort sig skyldig till vårdslöshet som kan leda till skadestånd. Minimibeloppet för sveda och värk brukar vara 5 000 kronor, säger han till tidningen.

2 tim
Läs mer om Vintervädret
Arkivbild. Shamima Begum. LAURA LEAN / POOL
Kampen mot IS

19-åringen om beskedet: ”Chockad – lite orättvist”

19-åriga Shamima Begum är ”lite chockad” över beskedet att Storbritannien vill dra in hennes medborgarskap, säger hon i en intervju med ITV.

– Det är lite upprörande och frustrerande. Det känns lite orättvist mot mig och min son.

Begum är född i Storbritannien och lämnade landet 2015 för att ansluta sig till terrorgruppen IS i Syrien. Enligt familjens advokat har hon inget annat medborgarskap. Det brittiska inrikesdepartementet motiverar sitt beslut med att hon har möjlighet att bli medborgare i Bangladesh, där hennes mamma har sitt ursprung.

Familjens advokat säger att man kommer undersöker alla möjligheter att överklaga beslutet. Begum säger att hon även kommer utforska om det går att få ett medborgarskap genom sin nederländska make.

41 min
Bild på Begum och två andra tonåringar när de lämnade Storbritannien för att ansluta sig till IS 2015. HO / METROPOLITAN POLICE
Kampen mot IS

Brittiska Shamima Begum förlorar medborgarskapet

Shamima Begum som anslöt sig till IS i Syrien 2015 och nu vill återvända till Storbritannien kommer att få sitt brittiska medborgarskap indraget, skriver brittiska medier. Det är 19-åringens familj som uppges ha fått informationen från inrikesdepartementet.

Familjens advokat Tasnime Akunjee säger i ett uttalande på Twitter att kvinnans anhöriga är mycket besvikna: ”Vi överväger alla rättliga vägar för att förändra det här beslutet.”

Begum befinner sig i ett flyktingläger i Syrien och födde i helgen en son. Hennes fall har väckt stor uppståndelse i Storbritannien.

Igår 19:12
Kampen mot IS

Brittiska IS-kvinnan: ”Många borde ha sympati”

Brittiska Shamima Begum anser att många människor borde ha sympati med henne efter det hon har gått igenom.

Det säger 19-åringen som för fyra år sedan anslöt sig till IS i Syrien och nu vill återvända hem till Storbritannien.

Vissa politiker vill hindra Begum från att återvända eftersom de anser att hon är ett säkerhetshot. Själv hävdar hon att det inte finns några bevis för att hon gjorde något som var farligt.

19-åringen befinner sig nu i ett syriskt flyktingläger och födde i helgen barn.

18 feb
Läs mer om Kampen mot IS
Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström / Arivbild.  Andrea Björsell, Cancerfonden / TT
Cancerfondens rapport

Generalsekreteraren: ”Det är ett geografiskt lotteri”

Det finns stora skillnader i köerna för cancerbehandling i olika regioner i landet, visar en ny rapport från Cancerfonden.

– Det är ett geografiskt lotteri. Ser man på bröstcancer ligger Västra Götalandsregionen sämst till. Bara 27 procent av patienterna får vård i tid, medan siffran i Kronoberg är 97 procent, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden till TT.

Ingen region klarade målet att de som drabbas av prostatacancer ska opereras inom 61 dagar, medan bara tre regioner nådde målet att bröstcancerspatienter ska opereras inom 28 dagar.

2 tim
Arkivbild.  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Cancerfondens rapport

Köerna inom cancervården för långa – få når målen

Svensk cancervård håller en hög kvalitet – men köerna är alldeles för långa i de flesta regioner. Det skriver Cancerfonden i en ny rapport, uppger Ekot.

Enligt rapporten når ingen region målet att en patient med prostatacancer ska opereras inom 61 dagar.

– Och när det gäller bröstcancer där man ska bli opererad inom 28 dagar är det tre av 21 regioner som uppnår målen, säger överläkare Jan Zedenius, medicinsk talesperson för Cancerfonden.

5 tim
Läs mer om Cancerfondens rapport

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Trumps USA Primärvalen 2020
Bernie Sanders den 16 januari 2019 Yuri Gripas / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Primärvalen 2020

Sanders kampanj fick in 37 miljoner på tolv timmar

Bernie Sanders har samlat in över fyra miljoner dollar, motsvarande drygt 37 miljoner kronor, under de tolv första timmarna efter att han meddelat att han vill bli Demokraternas kandidat i presidentvalet 2020. Det uppger senatorns kampanj enligt ABC News.

Kamala Harris, som tidigare var den som samlat in mest, fick ihop 1,5 miljoner dollar (cirka 14 miljoner svenska kronor) under det första dygnet.

De höga siffrorna visar på det stora engagemanget för Sanders – men är också frukten av hårt arbete, skriver ABC News. På tisdagen skrev han åtta Twitter-inlägg med uppmaningar om att donera, sju på engelska och ett på spanska.

”I slutändan kan verklig förändring bara skapas när miljontals människor ställer sig upp, slår tillbaka och säger ’Det är nog nu’”, skriver Sanders i ett av inläggen.

2 tim
Bernie Sanders  Yuri Gripas / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Primärvalen 2020

Sanders utmanar Trump – ställer upp i valet 2020

Bernie Sanders vill bli demokraternas kandidat i presidentvalet 2020, skriver flera amerikanska medier.

I ett mejl som skickades ut till politiska anhängare i morse skriver Sanders: ”Tillsammans startade du, jag och vår kampanj 2016 en politisk revolution. Nu är det dags att slutföra de revolutionen och implementera den visionen som vi har kämpat för”.

Senare under dagen tillkännagav han officiellt kandidaturen i en intervju i Vermont Public Radio.

– Jag ville att människorna i Vermont skulle få reda på detta först, säger Sanders i kanalen.

77-åriga Sanders är senator i delstaten Vermont och slogs om att bli demokraternas presidentkandidat även 2016.

Igår 11:40
Bernie Sanders på kampanjmöte i Kalifornien 2016. FREDERIC J. BROWN / AFP
Trumps USA Primärvalen 2020

”Gamla meriter räcker inte – måste förtjäna varje röst”

Bernie Sanders har tagit sikte på Vita huset – med löften om klimatsatsningar, höjda minimilöner, betald föräldraledighet och tuffare tag mot Wall Street-bankerna i sin arsenal.

Det skriver Washington Posts Jeff Stein, som listar de frågor Sanders hoppas ska ta honom genom primärvalen och vidare till Vita huset. Men även om han lyckas är det osannolikt att många av löftena blir verklighet, med tanke på det stora motstånd han lär möta i kongressen, skriver Stein.

FiveThirtyEights Clare Malone beskriver Sanders som en ”känd, framgångsrik förlorare” och syftar på hans popularitet i förra primärvalen. Men nu är det inte 2016 längre och det kommer inte räcka för Sanders att surfa på sin gamla popularitet, konstaterar Malone. Hon får medhåll av CNN:s Nia-Malika Henderson:

”2016 var Bernie Sanders största fördel att han inte hette Hillary Clinton. Så är det inte 2020. Och för att bli framgångsrik måste han förtjäna varje röst han kan få”, skriver hon.

Igår 12:56
Läs mer om Trumps USA