Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Storbanker i botten på röd börs – VRG rasade kraftigt

Stockholmsbörsen avslutade onsdagen med sjunkande index. Vid stängning såg indexen ut så här:
• OMXSPI: -0,4 %
• OMXS30: -0,8 %
Swedbank var i fokus efter morgonens nya avslöjande från SVT:s Uppdrag granskning om att banken kan ha medverkat till brott mot amerikanska sanktioner. Nordeas analytiker sänkte sin rekommendation till sälj på Swedbank och aktien backade drygt 3 procent.

Handelsbanken och Nordea befann sig också i botten av storbolagsindexet med nedgångar på drygt 2 respektive 1 procent. I motsatt ände av indexet var Getinge som lyfte över 3 procent efter gårdagens fall, vilket utlöstes av ny kritik mot dotterbolag Maquets aortaballongpumpar.

Pressade mode- och skoföretaget Venue Retail Group rasade över 28 procent efter att ha ansökt om företagsrekonstruktion på grund av likviditetsbrist.

Odd Molly fortsatte upp 4 procent efter gårdagens besked om att bolaget köper en plattform för second-handförsäljning och att Ilija Batljan blir största ägare via en nyemission.

Autoliv sjönk 1 procent procent efter skeptiska kommentarer från flera analytiker i kölvattnet av bolagets kapitalmarknadsdag.

Rättelse

I en pushnotis skrev vi felaktigt att Venue Retail Group rasade över 30 på Stockholmsbörsen. Korrekt är att aktien stängde 28,1 procent lägre.

New York-börserna i går
S&P 500: -0,1 %
Nasdaq: +0,2 %
Dow Jones: -0,4 %

Börstjänster

Nyheter, analys & rekar

Kalender

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Daniel Andrews, avspärrat flerfamiljhus, protester mot nedstängningen i norra Melbourne. TT
Coronaviruset Globala spridningen

Melbourne stängs ned i sex veckor efter coronautbrott

Melbourne kommer att gå in i en sex veckor lång lockdown efter den senaste tidens kraftiga ökning av bekräftade fall av covid-19 i området. Det meddelar delstaten Victorias regeringschef Daniel Andrews på en presskonferens.

– Vi måste agera innan det är utom kontroll, säger han.

Beslutet gäller hela storstadsområdet, med närmare 5 miljoner människor. Det omfattande utbrottet av coronaviruset är framför allt koncentrerat till ett socialt utsatt område i norra Melbourne och minst nio flerfamiljshus är försatta i karantän.

32 min
Bostadsminister Megan Woods. TT
undefined

Nyzeeländska medborgare hindras från att resa hem

Nyzeeländska flygbolaget Air New Zealand begränsar tillfälligt antalet nya bokningar de kommande tre veckorna – eftersom det är fullt i karantänsfaciliteterna, rapporterar Reuters.

Beskedet från regeringen innebär att tusentals nyzeeländska medborgare utomlands kommer få vänta med att resa hem. Så snart myndigheterna kan garantera tillgång till karantänsmöjligheter kommer bokningssystemet att öppna igen, meddelar bostadsminister Megan Woods.

Medborgare som reser in från utlandet måste sitta i 14 dagars obligatorisk karantän.

2 tim
En kvinna i Caracas, Venezuela, testas för covid-19 Ariana Cubillos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Larmet: Miljöförstöringen kommer leda till nya smittor

Utan åtgärder för att skydda vilda djur och växter och förhindra miljöförstöring så kommer sjukdomar, som likt covid-19, sprider sig från djur till människor att bli vanligare. Den varningen kommer från en ny FN-rapport, rapporterar flera medier.

– Det senaste århundradet har vi upplevt åtminstone sex utbrott av nya coronavirus, säger Inger Andersen vid FN:s miljöprogram till BBC.

Förutom Covid-19 är ebola och sars exempel på sjukdomar som startat hos djur och spridit sig till människan.

Delia Grace, en av författarna bakom rapporten, säger till The Guardian att åtgärderna mot covid-19 framförallt sett sjukdomen som en ekonomisk utmaning eller en medicinsk utmaning.

– Men dess ursprung finns i miljön, livsmedelssystemen och i djurhälsan.

Inger Andersen menar att vetenskapen är tydlig:

– Om vi fortsätter att utnyttja naturen och förstöra våra ekosystem så kan vi vänta oss att se en stadig ström av den här typen av sjukdomar.

Igår 20:39
Läs mer om Coronaviruset
Arkivbild: Jordgubbsodling Bøe, Torstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Estniskt jordgubbskrig är över – regeringen vänder

Arbetskraft från länder utanför EU kommer att få komma in i Estland och jobba. Det beslutar den estniska regeringen efter en u-sväng, rapporterar det estniska public servicebolaget ERR.

Beskedet kommer efter att regeringen pressats att lösa arbetskraftsbrist, inte minst inom jordbrukssektorn inför skördetiden.

Klagomål har bland annat kommit från bönder som larmat om att jordgubbar lämnas att ruttna på fälten, och den politiska striden har kallats för jordgubbskriget av inhemska medier enligt Reuters.

Igår 15:39
Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar och professor Lars Calmfors Fredrik Sandberg/TT och Anders Wiklund/TT
undefined

AF anställer – ska hjälpa arbetslösa under pandemin

Arbetsförmedlingen rekryterar 400 personer tillfälligt för att hjälpa dem som blivit arbetslösa under pandemin.

– Det är ett utmanande läge för alla parter på arbetsmarknaden och vi kommer att behöva jobba hårt för att tackla den här krisen. För att vi ska klara vår del i att ta Sverige ur krisen behöver vi fler händer, säger Maria Mindhammar, generaldirektör för Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Beskedet är väntat, enligt ekonomiprofessor Lars Calmfors, som ser flera utmaningar för Arbetsförmedlingen.

– Omstöpningen blir ännu mer problematisk med tanke på den situation vi befinner oss i nu. Det är omvittnat svårt att få ut folk med anställningsstöd i arbete exempelvis, säger Calmfors till tidningen Fokus.

Igår 19:58
Läs mer om Ekonomiska effekterna