Gränspolis i USA.  Marco Ugarte / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Stramare asylpolitik i USA • MP-ledamöter hoppar av • Arbetslösheten ökar

Morgonens nyheter:
Domstolsbeslut öppnar för stramare asylpolitik i USA
• Var tionde MP-ledamot har lämnat – uppdraget för tungt
• Trendbrott: Fler kvinnor än män utan jobb

Grönt ljus för stramare asylpolitik i USA

USA:s högsta domstol har gett grönt ljus till Donald Trumps administration gällande nya restriktioner för asylsökande, rapporterar AFP. Beskedet innebär att merparten av migranterna från Centralamerika stoppas från att söka asyl vid den södra gränsen.

Var tionde MP-ledamot har hoppat av sedan valet

Var tionde miljöpartistisk kommunfullmäktigeledamot har lämnat sitt uppdrag bara ett år efter valet, rapporterar Ekot. Det är en högre andel än inom andra partier. Intervjuade avhoppare säger att uppdraget blivit för tungt.

E6-körfält fortsatt stängt vid Kållered

Ett körfält i norrgående riktning är fortsatt avstängt på grund av de senaste dagarnas översvämningar i Mölndals kommun utanför Göteborg. I södergående riktning är båda körfälten öppna.

Arbetslösheten ökar – fler kvinnor än män utan jobb

För andra månaden i rad ökar arbetslösheten, visar ny statistik från Arbetsförmedlingen. Men statistiken visar också att fler kvinnor än män är utan jobb för första gången på länge.

Polisen tar hjälp från USA för att lösa skjutningar

Stockholmspolisen har tagit hjälp av USA för att försöka förbättra forensiska analyser vid skottlossningar, skriver SvD. Polisen har varit i kontakt med polisen i New Jersey som har minskat handläggningstiden vid skjutvapenanalyser från tio månader till 48 timmar genom att ändra rutinerna.

Krisplan publicerad – risk för oroligheter efter brexit

Avsevärt stigande elpriser, minskad mängd färsk mat samt risk för stora oroligheter och protester – så ser delar av den brittiska regeringens värstafallsscenario ut vid en avtalslös brexit, rapporterar flera medier.

Aida Hadzialic: Ta inte stockholmarnas pengar

Det blivande regionrådet i Stockholm, Aida Hadzialic (S), går emot sin egen partiledning i frågan om skatteutjämningen mellan regioner, skriver SvD. Hadzialic anser att pengarna bör tas från staten och inte från Stockholmsregionen.

Illustration över hur planeten K2-18b kan tänkas se ut. European Southern Observatory

Vattenånga upptäckt på exoplanet: ”Jättespännande”

Vattenånga har tidigare bara kunnat observeras på stora gasjätteplaneter utanför vårt solsystem. Nu har det upptäckts på en en jordliknande planet, skriver SVT Nyheter. Astronomen Carina Persson kallar upptäckten ”jättespännande”.

Tusentals saknas ännu på Bahamas efter orkanen

Minst 2 500 personer står listade som saknade på Bahamas efter orkanen Dorians framfart, rapporterar Reuters. I nuläget har 50 dödsfall bekräftats, men siffran förväntas stiga kraftigt.

Petade litteraturkritikern backas av SVT-veteraner

Litteraturkritikern Ingalill Mosander, som inte längre får fortsätta ge boktips i tv-programmet Go’kväll, backas av tv-profilerna Suzanne Axell, Marianne Rundström och Ragnar Dahlberg. Marianne Rundström säger att det är dumt at ta bort det mest uppskattade, rapporterar Nöjesbladet.

Barnpsykiatrin får 300 miljoner extra i budgeten

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna skjuter till 300 miljoner kronor extra till barn- och ungdomspsykiatrin under de närmaste tre åren, skriver SVT Nyheter. Under 2018 fick bara en tredjedel av barnen en första bedömning inom 30 dagar, vilket är den nationella målsättningen.

Arsène Wenger blir teknisk direktör hos Fifa

Fransmannen Arsène Wenger, som lämnade jobbet som manager för Arsenal förra året, har ett nytt toppjobb på gång, skriver New York Times. 69-åringen har tackat ja till tjänsten som teknisk direktör hos internationella fotbollsförbundet Fifa.

Dagens händelser

• INRIKES. Brå publicerar preliminär statistik över anmälda brott i augusti
• INRIKES. Huvudförhandling i tingsrätten om mord i Borlänge
• INRIKES. Rättegång mot man som åtalats för mord på sin fru i Avesta (09.00)
• UTRIKES. Donald Trump tar emot Kuwaits styrande emir Sabah al-Ahmad al-Sabah i Vita huset
• UTRIKES. Den tredje demokratiska primärvalsdebatten i USA
• KULTUR. Cherrie spelar på Gröna Lund. (20.00)
• SPORT. Fotbollsmålvakten Caroline Jönsson får minnesplatta på Idrottens Walk of Fame i Malmö (15.00)

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Omni Pod

Toppnyheter

Presidentvalet i USA Primärvalen 2020
Bernie Sanders möter väljare. RINGO CHIU / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020

Sanders ska ha varnats för att Ryssland hjälper honom

Bernie Sanders har fått information från amerikanska myndigheter om att Ryssland försöker hjälpa hans presidentkampanj i syfte att störa det amerikanska valet, rapporterare Washington Post med hänvisning till källor.

Det är oklart på vilket sätt landet har försökt påverka. Sanders säger i ett uttalande att han inte bryr sig om vem Putin vill se som president, men att Ryssland ska ”hålla sig borta från amerikanska valet”.

CNN skriver också att ledamöterna i representanthuset vid ett möte den 13 februari informerades om att Ryssland försöker påverka valet till Donald Trumps fördel.

Igår 21:32
Bloombergs budskap syns nu över Las Vegas. MARK RALSTON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bloombergs nya attack på Trump: ”Fuskar i golf”

Miljardären Michel Bloomberg väljer att angripa Donald Trump på ett annorlunda sätt i sitt försök att bli Demokraternas presidentkandidat, skriver Fox Business.

På stora reklamtavlor i Phoenix och Las Vegas, där Trump inom kort ska kampanja, visas just nu nedsättande budskap om presidenten – allt betalt av Bloomberg.

”Donald Trump fuskar i golf” och ”Donald Trump äter brända stekar” är ett par av budskapen.

– Amerikanska folket förtjänar att veta att Trump fuskar i golf och blev ruinerad genom att driva ett kasino, säger Bloombergs talesperson Galia Slayen.

Igår 20:31
Arkivbild: Elizabeth Warren och Joe Biden i samspråk vid debatten i New Hampshire. Till höger: Bernie Sanders.  Elise Amendola / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kassan sinar för Biden, Buttigieg och Warren

Miljardärerna Michael Bloomberg och Tom Steyer har, likt Bernie Sanders, välfyllda kampanjkistor, men för Joe Biden, Pete Buttigieg, Amy Klobuchar och Elizabeth Warren börjar pengarna sina, rapporterar Politico.

Bernie Sanders var den icke-miljardär som hade mest pengar i början av februari, nästan 17 miljoner dollar. Biden kom tvåa med drygt 7 miljoner medan Warren hade minst pengar med 2,3 miljoner dollar kvar.

”Vi ställs nu också emot en miljardär som slänger enorma mängder pengar på tv, i stället för att bedriva kampanjarbete”, skrev Buttigieg i ett mejl till sina anhängare i veckan.

Det är dålig tajming att ha ont om pengar just nu. Den tredje mars är det dags för supertisdagen, när nästan en tredjedel av de valbara delegaterna står på spel.

Igår 20:40
Läs mer om Presidentvalet i USA
Coronaviruset Globala spridningen
En näst intill folktom gata i Codogno. Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Första dödsfallet i Italien – allmänna platser stängs

Under fredagskvällen meddelade Italien att landet har fått sitt första dödsfall orsakat av det nya coronaviruset, rapporterar AFP. Den döde är en man 78-årig man.

Tidigare under dagen meddelande landet att skolor, barer och andra allmänna platser i tio norditalienska städer har stängts av för att förhindra att viruset sprids. Över 50 000 människor i området har ombetts att stanna hemma och evenemang som fotbollsmatcher, gudstjänster och karnevaler har ställts in.

Patienten som först insjuknade i landet åt nyligen middag med en person som hade varit i Kina men som testats negativt. Myndigheterna undersöker nu om personen som varit i Kina ändå kan vara smittbärare.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte säger att regeringen upprätthåller ”en extremt hög försiktighetsnivå”.

Igår 23:23
Zoryana Skaletska / några av de evakuerade på en buss TT
undefined

Minister ska tillbringa 14 dagar med evakuerade

Ukrainas hälsovårdsminister Zoryana Skaletska kommer att tillbringa de kommande två veckorna tillsammans med 72 personer som sitter i karantän efter att i går ha evakuerats från corona-epicentret Wuhan i Kina.

Tilltaget är ett försök att lugna ner situationen efter att demonstranter kastat stenar och tänt eldar för att hindra bussar med de evakuerade att ta sig till sjukhuset i Novi Sanzhary i centrala Ukraina. Demonstranterna fruktar att de evakuerade bär på viruset och säger att de inte vill att området ska bli en isolerad zon.

”Jag hoppas att min närvaro kan lugna dem”, skriver Skaletska i ett inlägg på Facebook.

Igår 19:53
 WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus  TT
undefined

WHO: Snart för sent att stoppa virusets spridning

Världshälsoorganisationen (WHO) känner oro över att fall av det nya coronaviruset covid-19 har dykt upp utanför Kina utan att det finns någon tydlig koppling tillbaka till landet. Det sa WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens under fredagen, skriver AFP.

Han påpekade dock att fallen utanför Kina fortfarande var relativt få och att det fortfarande finns en möjlighet att stoppa spridning över världen, men att det fönstret håller på att stängas, skriver DN.

I Kina har nu över 75 500 personer smittats och över 2 200 dött. I resten av världen har drygt 1 100 personer smittats i nära 30 länder. De senaste länderna att bekräfta smitta är Libanon och Israel, rapporterar al-Jazira.

Igår 15:59
Läs mer om Coronaviruset
Jennie Nilsson (S), landsbygdsminister. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Konflikten i Hörby

S-ministern om Hörby: ”Är allvarligt bekymrad”

Landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) tar fackens sida i striden mellan dem och Sverigedemokraterna i skånska Hörby som blossat upp den senaste veckan.

”Antifackliga partier vinner mark”, skriver Nilsson, som har en bakgrund i fackförbundet Kommunal, på Facebook och uppger att hon är ”allvarligt bekymrad.”

”I dessa tider behöver vi alla stå upp för de fackliga rättigheterna. För alla arbetares rätt att få organisera sig och påverka sin arbetsplats”, skriver Nilsson.

Facken menar att SD som styr i kommunen låter trakasserier mot fackligt aktiva fortgå, vilket förnekas av gruppledaren i kommunen.

Igår 20:52
Stefan Borg, SD:s gruppledare i Hörby. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppblossad konflikt mellan facken och SD i Hörby

En infekterad strid har blossat upp mellan flera fackförbund och Sverigedemokraterna i Hörby. Detta efter att facken, bland annat Lärarförbundet och Akademikerförbundet SSR vittnat till kommunledningen om mobbning och kränkningar mot fackligt aktiva.

I ett pressmeddelande skriver Akademikerförbundet SSR att man gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket gällande den ”katastrofala arbetsmiljösituationen”.

– Chefer har bytts ut på löpande band och den politiska ledningen låter kränkningar och trakasserier fortgå, säger Lars Holmblad, förbundsdirektör på Akademikerförbundet SSR.

Stefan Borg, SD:s gruppledare i Hörby, menar att fackens kritik är grundlös och ”ett generalangrepp på folkstyret”, rapporterar SVT Skåne.

Skånska kommunen Hörby styrs av SD med stöd av M och lokala partiet SPI Välfärden.

Igår 20:52
Läs mer om Konflikten i Hörby
En kvinna lägger sin röst. WANA / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Iran

Väljare: Valet är viktigt i kampen mot våra fiender

Inför dagens parlamentsval i Iran uppmanade landets högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, alla väljare att utnyttja sin rösträtt. Men valdeltagandet tros ändå bli lågt.

En som valde att inte röst är 18-årige studenten Amir Bahador Marzpour.

– Jag röstade inte för politikerna bara lovar saker de inte inte håller, säger han till AFP.

Tjänstemannen Ali Javanrodi, 35, tänker tvärt om.

– Valet är mycket viktigt för vår nation, i kampen mot våra fiender i EU – Frankrike, Storbritannien och Tyskland – och USA, säger han till al-Jazira.

Igår 21:57
Väljare lägger sina röster. WANA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vallokalerna i Iran höll öppet flera timmar extra

Vid midnatt lokal tid stängde slutligen vallokalerna i parlamentsvalet i Iran, sex timmar efter utsatt tid, skriver AFP. Stängningen försköts om och om under kvällen med hänvisning till att alla skulle hinna rösta.

Landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei inledde valdagen med att lägga den allra första rösten och samtidigt uppmana folket att utnyttja sin röst.

Ändå såg valdeltagandet ut att bli lågt, vilket anses gynna de konservativa krafterna i landet.

Resultatet väntas presentas på söndag.

Igår 21:25
Kvinna röstar i Iran.  WANA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Konservativa siktar på majoritet i parlamentsvalet

Dagens val i Iran ser ut att leda till att konservativa anhängare till ayatolla Ali Khamenei stärker sin makt i parlamentet, skriver Reuters.

Parlamentsvalen i Iran är hårt styrda och i år fick omkring hälften av de cirka 15 000 personer som anmält sig nej till att ställa upp.

De 290 ledamöterna i majlis, parlamentet i Teheran, har en begränsad makt. Men en konservativ majoritet i parlamentet kan spela en viktig roll när landet nästa år ska välja ny president.

Irans president Hassan Rouhani kommer från en mer pragmatisk fraktion och har vunnit de två senaste presidentvalen med löftet att öppna upp Iran mer mot omvärlden.

Igår 08:54
Läs mer om Valet i Iran

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Stefan Löfven i samspråk med Nederländernas Mark Rutte på mötet.  Olivier Matthys / TT NYHETSBYRÅN
Svenska EU-avgiften

Ingen ny budget på EU-möte: Får ta lite längre tid

EU:s budgetmöte slutade i oenighet, utan att länderna kommit överens om någon nytt avtal.

– Alla är överens om att detta är en oerhört svår, oerhört komplicerad process, säger statsminister Stefan Löfven på en presskonferens efter mötet, och lägger till att det är vanligt att man inte kommer överens vid det första tillfället.

Han menar ändå att det gjorts vissa framsteg, rapporterar Direkt.

– Vi har två ganska oförenliga utgångspunkter mellan nettomottagare och nettobetalare. Och då får det ta lite längre tid.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel säger att man arbetat väldigt hårt för att nå en uppgörelse, enligt Politico.

– Olyckligtvis har det i dag blivit uppenbart att det inte var möjligt att nå något sådant avtal.

Tidigare under fredagskvällen kom uppgifter om ett läckt förslag som bland annat skulle innebära att Sverige får behålla sin rabatt. Men budgeten i det förslaget var ändå högre än vad bland annat Sverige krävt.

Igår 18:35
Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Emmanuel Macron under förhandlingarna. POOL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige bakom förslag om besparingar på 20 miljarder

Sverige, Danmark, Österrike och Nederländerna har lagt fram ett gemensamt förslag i ett försök att komma vidare i förhandlingarna om EU:s långtidsbudget, skriver Direkt. Förslaget innebär besparingar på 20 miljarder euro.

Länderna, ”de sparsamma fyra”, vill bland annat att marginalerna som hålls i reserv minskas jämfört med Europeiska rådets ordförande Charles Michels förslag, i vilket marginalerna var 26 miljarder euro.

Enligt TT skulle det nya förslaget inte slå mot länder som vill som vill slå vakt om EU:s jordbruks- och regionalstöd, och som inte heller är nöjda med Michels förslag.

Igår 16:33
Moderaterna Elisabeth Svantesson och Tomas Tobé. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M: Orimligt att skära ner på EU:s gränsbevakning

Opinion EU:s budget bör hållas stram för att värna de svenska skattebetalarnas pengar, men vad pengarna går till är minst lika viktigt, skriver tre toppmoderater på Expressens debattsida. De vänder sig emot föreslagna nedskärningar gällande gränsbevakningen och på Europol.

”De är helt orimliga sett till de problem med migration och brottslighet som vi har inom Europa”, skriver M-politikerna som riktar kritik mot regeringen i samtalen om EU-budgeten och slår fast att man på hemmaplan misslyckats med att upprätthålla lag och ordning i Sverige.

”Dessa misstag får nu inte upprepas i budgetförhandlingarna inom EU.”

Igår 15:17
Läs mer om Svenska EU-avgiften