Hem
(ROB KIM / GETTY IMAGES NORTH AMERICA)

Streeps Trumpkritik: Inser hur bräcklig friheten är

När skådespelaren Meryl Streep talade på Golden Globes-galan i januari kritiserade hon president Donald Trump. Trump svarade, sin vana trogen med att i ett Twitterinlägg kalla henne för överskattad.

När Streep på lördagskvällen tog emot pris på en välgörenhetsgala svarade hon Trump.

– Jag är den mest överskattade, överdekorerade och just nu överutskällde, skådespelaren i min generation, sa hon.

Senare riktade hon mer konkret kritik mot honom.

– Om hans katastrofala instinkt att hämnas inte leder till atomvinter, så har vi mycket att tacka presidenten för. För han har fått oss att inse hur bräcklig friheten verkligen är.

bakgrund
 
Atomvinter
Wikipedia (sv)
En atomvinter, även kallat kärnvapenvinter eller nukleär vinter, är den hypotetiska köldperiod som skulle kunna drabba jorden efter ett kärnvapenkrig i större skala. Diskussionen var vanlig i början av 1980-talet. Katastrofala klimatiska följder av att partiklar i atmosfären hindrar solstrålningen från att nå jorden är inte helt osannolika. Temperatursänkningar på flera tiotals grader skulle kunna inträffa, med efterföljande massdöd av växter och djur som följd av den extrema kylan. Hur kall och lång perioden kan bli beror mycket på intensiteten av kärnvapenkriget. Den direkta sprängverkan i kärnvapnen skulle inte själv orsaka atomvinter. Däremot skulle efterföljande effekter göra det. Stoft som tillförs atmosfären av explosionerna och efterföljande bränder skulle fånga upp solinstrålning, värmas upp av den och stråla tillbaka en stor andel av energin innan den nått markytan. På detta sätt skulle mindre energi tillföras jorden, med nedkylning som följd. Radioaktivt nedfall samt uttunning av ozonlagret på grund av koldioxid som slungas upp i stratosfären. Uttunningen skulle öka den inkommande UV-strålningen från solen efter att stoftmolnen skingrats. Världen har upplevt allvarliga klimatiska störningar till följd av stoft från vulkanutbrott, till exempel året utan sommar som 1816 kallas på Norra halvklotet.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen