Stressad Wallström drabbad av giftstruma
Utrikesminister Margot Wallström (S) lider av giftstruma, berättar hon i en intervju med Aftonbladet. Hon tror att den kroniska sjukdomen, som påverkar sköldkörteln, kan ha utvecklats av stress. Den går att medicinera.
– Av alla sjukdomar man kan drabbas av är den ändå hanterlig, säger hon.
I den långa intervjun pratar hon om sin roll som utrikesminister men även sina privata relationer, exempelvis till Mona Sahlin. De har inte mycket kontakt längre, berättar Wallström.
I arbetet är det kriget i Syrien som är högst prioriterat. Hon kallar situationen akut och hjärtskärande.
– Jag är otålig, jag har inte så mycket tid på mig att förändra världen. Jag är inte 23 år.
bakgrund
Giftstruma
Wikipedia (sv)
Giftstruma, vetenskapligt namn hypertyreos, är en endokrin sjukdom som yttrar sig i att sköldkörteln tillverkar för mycket tyreoideahormon (tyroxin eller T4 och/eller trijodtyronin eller T3), vilket leder till för hög ämnesomsättning. Giftstruma ger upphov till tyreotoxikos, ett kliniskt tillstånd av förhöjda tyroideahormoner i blodet. Tyreotoxikos kan dock ha andra orsaker än giftstruma/hypertyreos, till exempel en svår allmänsjukdom, graviditet eller förlossning, eller vara inducerat av läkemedel med tyroidea. Ett vanligt, men inte nödvändigt, tecken på giftstruma är förstorad sköldkörtel (struma).
Den vanligaste formen av giftstruma är Graves sjukdom, som är en autoimmun sjukdom. Dödligheten för giftstruma är sedan läkemedel togs fram mycket låg. Tyreotoxisk kris, tyretoxisk psykos, hjärtsvikt och kylös ascites är några allvarliga komplikationer.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen