Sveriges klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP). Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Struliga klimatsamtal i Madrid • Vulkanoffer bekräftas • Skansens jul hyllas

Morgonens nyheter:
Klimatsamtal har strandat i Madrid: ”Går väldigt dåligt faktiskt”
• Krystal Browitt, 21, första namngivna vulkanoffret
• Skansens julmarknad i Stockholm rankas som en av världens bästa

Lövin om klimatförhandlingar: ”Går väldigt dåligt”

Förhandlingarna om sluttexten vid klimattoppmötet i Madrid har kört fast och mötet, som skulle ha avslutats på fredagen, är inne på övertid. ”Det går väldigt dåligt faktiskt”, säger miljöminister Isabella Lövin. Mötet kan nu dra ut till söndag.

Trump nära ett riksrättsåtal – det tredje i USA:s historia

Det mesta tyder på att Donald Trump blir den tredje amerikanska presidenten att ställas inför riksrätt. Efter att åtalspunkterna i går röstades igenom i justitieutskottet får hela representanthuset rösta på onsdag om det ska bli ett riksrättsåtal i senaten. Omröstningen väntas följa partiledningen, där Demokraterna har en majoritet.

Polis besköts med raketer i Vänersborg

Polis i Vänersborg har under fredagskvällen blivit beskjuten med raketer. Ingen person uppges ha skadats. Tidigare i veckan har det varit oroligt på liknande sätt i grannstaden Trollhättan.

Greta Thunberg tar en paus: ”Jag kommer att vara hemma till jul”

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg har under flera månader rest runt i världen, bland annat genom att korsa Atlanten i båt två gånger. Men nu tänker hon ta en paus och åker hem till Sverige över julen. Efter det ska hon ta ett semesteruppehåll för att vila.

Första offret efter vulkanutbrottet bekräftat med namn

Australiskan Krystal Eve Browitt är det första bekräftade offret efter vulkanutbrottet på White Island i Nya Zeeland i måndags. Flera familjer har redan berättat att de fått besked om att deras anhöriga finns bland de 16 döda. Många människor vårdas fortfarande på sjukhus med svåra brännskador.

Alliansen i Göteborg vänder – bibliotek räddas

Den styrande alliansen i Göteborg backar i frågan om de sex nedläggningshotade biblioteken. Beslutet har väckt hård kritik, och nu ska besparingarna i kulturnämnden göras på andra områden.

Skansens julmarknad rankas som en av världens bästa

Julmarknaden på Skansen i Stockholm är en av världens bästa enligt CNN. Redaktionen prisar marknadens utbud av svenskt hantverk, traditionella korvar och rökt kalkon – och tycker att det som gör julmarknaden riktigt speciell är att man både kan julhandla och gå på zoo.

Oskar Lindblom vid en match i november. DAVID W CERNY / BILDBYRÅN

Svensk NHL-stjärna har drabbats av skelettcancer

Den svenska NHL-spelaren Oskar Lindblom har drabbats av cancer och blir borta resten av säsongen. Enligt hans klubb Philadelphia Flyers har Lindblom diagnosticerats med Ewings sarkom, en form av skelettcancer.

Dagens händelser

• POLITIK. Ekots lördagsintervju i P1 med rikspolischef Anders Thornberg (12.55)
• INRIKES. En tyst manifestation för hemlösa pensionärer (13.00)
• UTRIKES. Greenpeace arrangerar en klimatmanifestation på Schiphol flygplats i Amsterdam
• SPORT. VM i e-sport i Seoul
• SPORT. Världscupen i skidor

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Omni Pod Skansen

Toppnyheter

Siv Jensen (tvåa från vänster). Fredrik Varfjell / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om norska IS-kvinnan

Analyser: Både Jensens och Solbergs projekt har fallit

Fremskrittspartiets avhopp från den norska regeringen innebär ett bakslag för både partiledaren Siv Jensen och statsminister Erna Solberg, skriver NRK:s Lars Nehru Sand i en analys.

Jensen har ägnat hela sin gärning åt att försöka få FRP regeringsdugligt, men gräsrötterna i partiet tvingade henne att hoppa av koalitionen efter bara ett år. Samtidigt har Solbergs mål att bygga broar med hela borgerligheten fått en rejäl törn.

Tone Sofie Aglen skriver i en analys i VG att FRP inte har trivts i regeringsställning med Venstre och Kristelig Folkeparti. Dels har man väldigt lite gemensamt med dessa partier, dels fick FRP för första gången sitta i en majoritetsregering.

”Det passar inte ett parti som i grunden är oppositionellt.”

37 min
Siv Jensen på pressträffen.   Fredrik Varfjell / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fremskrittspartiet lämnar Norges regering efter bråk om återvändande IS-kvinna

Fremskrittspartiet lämnar Norges regering efter beslutet att låta en 29-årig IS-kvinna återvända till landet med sina två barn, rapporterar norska medier. Beskedet kommer vid en presskonferens med partiledare Siv Jensen, som säger att det är det enda riktiga att göra:

– Det har blivit en politik präglat av kompromisser och utan riktning, säger Jensen på presskonferensen.

Det var fallet med den återvändande IS-kvinnan som fick FRP att ta det slutgiltiga beslutet att lämna regeringen.

– Vi kunde ha tagit emot barnen, men vi kompromissar inte med personer som har varit en del av terrororganisationer. Det fick bägaren att rinna över, säger Jensen.

Den tidigare kravlista som lagts fram har Jensen dragit tillbaka.

– Det finns inte längre någon grund för FRP att fortsätta i regeringen. Därför har jag idag meddelat premiärministern att det inte finns någon grund för att lägga fram en förteckning över krav heller, sade Jensen.

FRP har fortfarande förtroende för statsminister Erna Solberg, trots att de lämnar regeringen.

Idag 12:40
Erna Solberg.   Denis Balibouse / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Erna Solberg om IS-kvinnan: ”Vi hade inget val”

Norges statsminister Erna Solberg (H) säger att hon respekterar Fremskrittspartiets beslut att lämna regeringen efter bråket om att hämta hem en norsk IS-kvinna och hennes två barn.

Högerpopulistiska FRP var öppna för att hämta hem barnen, varav ett är svårt sjukt, men inte deras 29-åriga mamma. Men Solberg betonar på pressträffen att de inte kunde ta barnen utan att ta med mamman.

– Vi ville inte heller hämta hem mamman till Norge. Men det var inte möjligt att bara hämta den sjuka femåringen, säger hon.

Valet stod mellan att hämta hem alla tre eller riskera att femåringen skulle dö i Syrien.

– Då valde vi att hämta hem dem. Jag har respekt för att FRP har en annan åsikt, säger Solberg.

Idag 12:57
Läs mer om Debatten om norska IS-kvinnan
Trumps USA Riksrättsrättegången
Donald Trump och Republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell. Yuri Gripas / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Riksrättsrättegången

Vita huset kräver snabbt frikännande av Trump

Riksrättsprocessen har stora brister, Donald Trump har inte gjort sig skyldig till något brott och senaten bör snabbt avfärda anklagelserna. Det är huvuddragen i det försvar som presidentens advokater kommer att presentera.

Trumps juridiska team skickade i dag in en 110 sidor lång lunta till senaten som visar hur argumentationen kommer att se ut när rättegången drar i gång under tisdagen. Enligt advokaterna försöker Demokraterna göra sig av med presidenten, trots att han bara bedrivit normal utrikespolitik.

”Anklagelserna är inte ens nära att motivera ett avskedande av presidenten”, skriver man.

2 tim
Elizabeth Warren och Bernie Sanders. Meg Kinnard / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Rättegång kommer olägligt för toppkandidater

I morgon tisdag inleds den tredje riksrättsrättegången i USA:s historia när åtalspunkterna presenteras i senaten. Rättegången innebär ett problem för de senatorer som vill bli Demokraternas presidentkandidat, skriver Washington Posts Amber Phillips i en analys.

Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Amy Klobuchar och Michael Bennett kommer att behöva tillbringa de kommande veckorna i Washington, bara två veckor före nomineringsmötet i Iowa.

”Samtidigt är kandidater som Joe Biden och Pete Buttigieg fria att hålla kampanjmöten i Iowa”, skriver hon.

Ben Jacobs skriver i en analys i New York Magazine att rättegången inte kunde ha kommit vid en mer olämplig tid.

4 tim
Läs mer om Trumps USA
Resenärer på Pekings internationella flygplats. WANG ZHAO / AFP
Sjukdomsutbrottet i Kina

WHO kallar till krismöte om kinesiska virusutbrottet

Världshälsoorganisationen WHO kommer att hålla ett extrainsatt möte på onsdag med anledning av virusutbrottet i Asien, skriver Reuters.

Syftet med mötet är att utvärdera om viruset är att bedöma som en internationell nödsituation.

Över 200 människor i Kina har smittats av det sars-liknande viruset. Sjukdomsfall har också konstaterats i Sydkorea, Japan och Thailand. I dag bekräftade kinesiska myndigheter att viruset sprids mellan människor.

2 tim
Medicinsk personal vid ett sjukhus i Wuhan. DARLEY SHEN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bekräftat: Kinesiskt virus smittar mellan människor

Det kinesiska coronaviruset smittar mellan människor, bekräftar forskaren Zhong Nanshan vid Kinas folkhälsomyndighet, enligt AFP.

Viruset orsakar en sarsliknande lungsjukdom och tros ha haft sitt epicentrum på en fiskmarknad i den kinesiska staden Wuhan. Under söndagskvällen meddelade kinesiska myndigheter att 139 nya fall har upptäckts i helgen, vilket gör att antalet fall i landet är uppe i över 200.

Hittills har tre personer dött efter att ha insjuknat.

6 tim
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
Karin Wesslén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Postnord

Baylan: Kan bli aktuellt med statsstöd till Postnord

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) öppnar för att införa någon form av statsstöd till Postnord för att kompensera för de fallande brevvolymerna, skriver DN.

– Ett antal länder har infört kompensation för denna samhällsservice och samhällsuppdrag och det är klart det kan vara aktuellt, säger han.

Enligt Baylan är det tydligt att brevutdelningen framöver inte kommer att bära sina egna kostnader. Alternativen är därmed att låta konsumenterna ta kostnaderna, eller att staten gör det.

Ministern betonar samtidigt att han inte ville föregripa den utredning om Postnords framtid som ska vara klar om cirka ett och ett halvt år.

2 tim
Anders Ygeman.  Karin Wesslen/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ygeman om Postnords krav: Vi kommer att se över lagen

Regeringen kommer att se över postlagsutredningen för att se hur man kan möta Postnords utmaningar. Det säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) till Expressen.

– Det är min uppgift att se till att vi har en bra service i hela landet, säger han till tidningen.

Tidigare i dag sa Postnords vd Annemarie Gardshol till DN att Postnord riskerar miljardförluster om inte lagen ses över, och att man vill ha svar från regeringen senast i sommar om huruvida postutdelningen kan ske var tredje dag eller ej. Ett sådant besked kommer hon inte att få, säger Ygeman till DN.

Idag 12:22
Annemarie Gardshol TT
undefined

Postnord kräver besked om utdelning var tredje dag

Postnord vill att regeringen ska se över frågan om postutdelning var tredje dag. Bolagets vd Annemarie Gardshol vill ha svar senast i sommar och menar att ett annat beslut kan innebära miljardförluster för Postnord, säger hon i en intervju med Dagens Nyheter.

Tidningen har tagit del av en rapport som visar att Postnord får ett negativt värde om verksamheten fortsätter som den gör i dag. Skälet till det är att antalet brev minskar medan Postnords uppdrag att dela ut brev till alla hushåll består.

– Den riktningen är ingen nyhet, säger Gardshol.

Idag 06:44
Läs mer om Krisen i Postnord

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund