Hem
Shutterstock

Studie: Beslutsam person är inte bättre på beslut

Människor som är bra på att fatta beslut är inte mer exakta än tvivlare, enligt forskning i tidsskriften Plos One.

Experimentet var uppdelat i två delar. I den första delen fick 58 försökspersoner se vita prickar på en svart skärm som rörde sig och gissa om majoriteten rörde sig åt höger eller vänster. I det andra experimentet betygsatte de sina preferenser för snacks, sedan gissa på bilders storlek och svara på vilket av två föremål de föredrog. Alla fick även svara på hur säkra de var på sitt beslut.

– Vad vi fann var att självförtroende var det enda som var annorlunda, säger forskaren Wojciech Zajkowski på Cardiff-universiteret.

Annons

Erbjudande: Läs Omni Ekonomi gratis i två månader

Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp för affärsläsare. Omni Ekonomi ger dig Sveriges bästa och mest heltäckande bevakning av börs-, bolags- och marknadsnyheter. Dessutom får du dagliga expertkommentarer och långläsning från bland annat Wall Street Journal, Financial Times och The Economist. Du kan också välja att bevaka de bolag och/eller ämnen som intresserar dig allra mest.

Nu kan du som Omni-läsare testa Omni Ekonomi gratis i två månader (värde 318 kronor). Erbjudandet är helt utan förpliktelser, det blir ingen automatisk förlängning och du behöver inte ange något kreditkortsnummer.

Erbjudandet gäller endast dig som inte har nyttjat prova-på-erbjudande från Omni Ekonomi tidigare.

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons