Hem
(Nora Lorek/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Studie: Nya celler kan hjälpa mot inkontinens

Akademiska sjukhuset i Uppsala är med i en internationell forskningsstudie som ska titta på om injektion av muskelceller i ändtarmen kan hjälpa personer som har problem med avföringsläckage, rapporterar UNT.
– Vi hoppas att transplantation av celler som odlats fram från patientens egen bröstmuskel ska bli ett värdefullt tillskott i behandlingsarsenalen, säger Wilhelm Graf, professor och överläkare vid Akademiska sjukhuset och lokalt ansvarig för studien.

bakgrund
 
Inkontinens
Wikipedia (sv)
Inkontinens innebär oförmåga att kontrollera urin (urininkontinens) eller avföring avföringsinkontinens). Symtomen kan hanteras bland annat med hjälp av inkontinenshjälpmedel, som exempelvis skydd, analpropp eller kateter. Grundorsaken behandlas med varierande metoder, däribland kirurgi. Inkontinens eller urinläckage är vanligare än vad många tror, särskilt hos kvinnor. Inkontinens innebär att man kissar på sig eller på annat vis läcker urin. Trots att det är en vanligt problem, skäms många över sina besvär och söker därför inte vård. Orsakerna till inkontinens kan vara flera olika, men det tyder sällan på någon allvarlig sjukdom. Den vanligaste orsaken är en försvagad bäckenbottenmuskulatur, något som naturligt försvagas med åldern. Det är musklerna i bäckenbotten som hjälper till att hålla upp urinblåsan och urinröret. Muskulaturen kan tränas upp med hjälp av knipövningar. Andra orsaker till inkontinens kan vara nedsatt fysisk rörlighet, medicinsk eller neurologiska åkommor, urinvägsinfektioner, att östrogenmängden minskar i samband med klimakteriet, graviditet, förlossning, övervikt etc.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen