Hem
Arkivbild. Föreställer ett amerikanskt par där mannen har utvecklat Alzheimers sjukdom. (Kayla Wolf / Ap)

Studie: Nytt bältrosvaccin minskar risk att bli dement

Ett bältrosvaccin som relativt nyligen godkändes tycks dramatiskt minska risken att utveckla demens. Det visar en ny studie från Oxforduniversitetet som har publicerats i Nature Medicine och som omskrivs av bland andra BBC och The Guardian.

När ett annat bältrosvaccin, Zostavax, började användas i USA 2006 visade flera studier att det tycktes minska risken för demens. År 2017 ersattes Zostavax av Shingrix.

I studien undersökte forskarna över 200 000 amerikaner, där ungefär hälften fått Shingrix. Risken att utveckla demens inom sex år från vaccinationstillfället var 17 procent lägre i den gruppen och effekten var ännu tydligare hos kvinnor.

Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, tycker att studien verkar mycket stor och välgjord. Till TT säger han att den stärker tidigare fynd som har pekat i samma riktning.

bakgrund
 
Demens
Wikipedia (sv)
Demens är ett syndrom (en samling symtom) som innefattar en organisk psykisk störning av högre intellektuella funktioner med försämring av minne och logiskt tänkande, samt personlighetsförändringar och emotionella störningar utan medvetandesänkning. Demens innebär en kognitiv reduktion som är så allvarlig att det innebär en påtaglig eller invalidiserande oförmåga. En mildare kognitiv reduktion benämns mild kognitiv störning. Demenssjukdomarna räknas globalt till en av de stora folksjukdomarna och ålder är en av de viktigaste riskfaktorerna. Livsstilsfaktorer och utbildningsnivåer är också starka påverkansfaktorer, vilket gör att risknivåerna i olika delar av världen varierar. Antalet personer som levde med demenssjukdom i världen 2019 var uppskattningsvis 57,4 miljoner människor och till år 2050 förväntas antalet nästan tredubblas till 152,8 miljoner. Under samma period förväntas antalet personer som lever med demenssjukdom i Sverige att öka med 62 procent från 154 000 till omkring 250 000. Alzheimers sjukdom är den vanligaste orsaken till demens. Demenssjukdomar brukar kallas "de anhörigas sjukdom" eftersom de närmast anhöriga ofta får ta ett stort ansvar där social isolering och psykisk ohälsa inte är ovanligt. Det går inte att bota en demenssjukdom, utan hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens åtgärder inriktas på att lindra symtom och att på olika sätt kompensera för de funktionshinder som personen drabbas av.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen