Hem
Supermånen tittar fram bakom molnen och klockstapeln till Bunkeflo Strandkyrka utanför Malmö på söndagskvällen. (Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Supermånen är här – bara 35 786,3 mil från jorden

Om du tycker att månen ikväll sett större ut än normalt så är det för att det är supermåne. Fullmånen kunde strax före klockan 17 ses som en vacker, gulaktig jätteboll strax över horisonten i norr. Det var också då den såg som störst ut – när den ”bara” är 35 786,3 mil från jorden.

Supermånen är en ovanlig syn då bara en av årets 12–13 fullmånar är en sådan, skriver SVT Nyheter.

Men för den som missat söndagens månupplevelse finns det en ny chans att skåda en supermåne redan i början av januari.

bakgrund
 
Supermåne
Wikipedia (sv)
Supermåne (på engelska supermoon) myntades av astrologen Richard Nolle 1979 och han definierade det som "...en nymåne eller fullmåne som inträffar då månen är som närmast eller nära (inom 90 procent av) sitt närmaste avstånd till jorden i en viss bana (perigeum). Kort sagt, jorden, månen och solen är i linje, med månen i sin närmaste position till jorden." Supermåne är inte ett begrepp som normalt används inom astronomin. Den term som används är i stället perigeum-syzygy, vilket avser en fullmåne (eller nymåne) som infaller nära perigeum. Detta inträffar med en periodicitet av ungefär fjorton fullmånar. En full- eller nymåne vid perigeum för med sig något högre tidvatten än vanligt. Skillnaden kan enligt NOAA röra sig om några centimeter. Lokala förhållanden kan förstärka effekten till cirka 15 centimeter.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen