Nils Bildt i Fox News.  TT
Sverigebilden

Svensk försvarsexpert tipsade SD om Nils Bildt

Den mystiske Nils Bildt, som framträdde som svensk säkerhetsexpert i Fox News, ville 2013 engagera sig i Sverigedemokraterna. Försvarsexperten Mike Winnerstig, som arbetar vid Totalförsvarets forskningsavdelning, tipsade om Bildt i samband med att han ville bli politiskt aktivt, rapporterar Expressen.

Winnerstig kontaktade SD:s försvarspolitiske talesman, Mikael Jansson, och gick i god för att Bildt hade både erfarenhet och utbildning. Han antydde även att det fanns släktband till den tidigare M-statsministern Carl Bildt. Det visar ett mejl som Expressen tagit del av. Winnerstig förklarar i en intervju att han är bekant med Bildt och ville hjälpa honom, samt att han träffat Jansson i samband med säkerhetskonferensen Folk & Försvar i Sälen.

– Det rör sig om två helt olika saker, hans uppträdande i Fox News är en sak, att han ville bli riksdagsledamot är en annan. Vad gäller det senare gjorde jag uteslutande Nils en väntjänst och lade inget politiskt i detta för egen del. Jag är inte partipolitiskt aktiv, säger Winnerstig till Expressen.

Bildt presenterades av Fox News som ”svensk försvars- och nationell säkerhetsrådgivare” med varken UD eller Försvarsmakten vet vem han är.

Toppnyheter

Angela Merkel/Polis vid platsen för skjutningen. TT
Skjutningarna i Hanau

Merkel fördömer skjutning: ”Rasism är ett gift”

Tysklands förbundskansler Angela Merkel fördömer gårdagskvällens skjutning i Hanau, där minst nio personer dödades, enligt AFP.

– Rasism är ett gift, hat är ett gift och det här giftet finns i vårt samhälle och har redan hunnit orsaka alltför många brott, säger hon.

Enligt uppgifter till tidningen Bild lämnade den misstänkte gärningsmannen efter sig en video och ett brev där han uttryckte högerradikala åsikter och konspirationsteorier inför dåden. Skjutningen utreds som terrordåd.

10 min
Tobias Rathjen pekas ut som misstänkt för dåden i Hanau. Youtube och TT
undefined

Uppgifter: Tobias Rathjen misstänks för terrordåden

Tobias Rathjen, 43, sköt ihjäl minst nio personer vid två vattenpipekaféer i tyska Hanau på onsdagskvällen, enligt uppgifter till Bild. Flera av offren ska ha varit ungdomar.

Tidningen, som citerar en video och ett brev som den misstänkte gärningsmannen lämnat efter sig, skriver att han uttryckte högerradikala åsikter och konspirationsteorier inför dåden, som utreds som terrordåd.

Rathjen hittades själv död i sin lägenhet efter en polisjakt. Där hittades också hans mamma död, säger Hessens inrikesminister Peter Beuth till Reuters.

5 tim
Polisens tekniker i Hanau. KAI PFAFFENBACH / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utreder främlingsfientligt motiv – ska ha erkänt i brev

Mannen som misstänkts för masskjutningen i Hanau i Tyskland lämnade efter sig ett brev och en video där han erkänner dådet, uppger källor för Bild.

Tidningen, som citerar vad de uppger vara gärningsmannens brev, skriver att han hade högerradikala motiv. På torsdagsmorgonen bekräftade myndigheter att man utreder ett främlingsfientligt motiv och att fallet lämnats över till federala terroråklagare.

Sent på onsdagskvällen utbröt skottlossningar mot två vattenpipekaféer i stadens centrum respektive stadsdelen Kesselstadt. Elva personer har dött, inklusive gärningsmannen.

Idag 07:02
Läs mer om Skjutningarna i Hanau

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund