”Svensk immaterial- och patenträtt är misskött”
Patentfrågor och immaterialrätt i Sverige har misskötts under ett decennium och nu krävs en ny politisk riktning, skriver Peter A Jörgensen och Kjell Jegefors på SvD:s debattsida.
De pekar bland annat på att det är mycket sällan en kapitalsvag aktör vinner en patenträttegång i Sverige. Dessutom skriver de att en betydligt lägre andel små och medelstora företag driver immaterialrättstvister till rättsligt prövning här, jämfört med EU-snittet.
De vill nu att reglerna för rättegångar om patenttvister och företagshemligheter behöver ses över i en utredning.
Om debattörerna
Peter A Jörgensen, tidigare bland annat teknisk attaché i Kalifornien
Kjell Jegefors, tidigare bland annat vd för Vetenskapsstaden och Teknikhöjden
bakgrund
Immaterialrätt
Wikipedia (sv)
Immaterialrätt är det rättsområde som genom lag och prejudikat reglerar rätten till skydd för olika former av immateriell egendom.
De flesta rättssystem erkänner skydd för till exempel patent, varumärken, mönster, upphovsrätten till litterära och konstnärliga verk, heraldiska vapen och namn. Upphovsmannen till ett bestämt verk av immateriell art ges i allmänhet under en bestämd tid skydd för kopiering eller annan avbildning. Termen immaterialrätt (tyska Immaterialgüterrecht) lär ha myntats 1907 av Josef Kohler.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen