Hem
Utsikt från Porjus vattenkraftverk i Lule älv (Carl-Johan Utsi / TT)

Svensk vattenkraft får kritik – följer inte EU:s miljömål

Sverige försöker aktivt undgå de miljökrav som ställs i EU:s vattendirektiv, visar en rapport från världsnaturfonden WWF.

Enligt EU:s vattendirektiv ska alla svenska vattendrag ha god ekologisk status om fem år, men undantag får göras i vissa särskilda fall.

I WWF:s rapport framgår det att ansvariga myndigheter har uppmanats av regeringen att utnyttja möjligheten att göra särskilda undantag ”fullt ut”. Någonting som kritiserats av EU-kommissionen för att man överutnyttjat den möjligheten.

Mellan 2017 och 2021 fick 80 procent av alla svenska vatten undantag från miljödirektiven.

– Miljöanpassning av vattenkraft är en avgörande pusselbit om vi ska komma till rätta med miljöproblemen i våra vattendrag och se till att forsar och strömsträckor blir fulla av liv igen, säger Gustaf Lind, generalsekreterare för WWF, enligt ett pressmeddelande.

 
Vattendirektivet
Wikipedia (sv)
Vattendirektivet eller ramdirektivet för vatten (Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG) fastslår en ram för den europeiska gemenskapens vattenpolitiska samarbete. Direktivet trädde i kraft 22 december 2000. Direktivet syftar till att etablera en ram för enhetliga regler på EU-nivå för skydd av europeiska vatten; sjöar, vattendrag, kustvatten och grundvatten men dock inte hav. Det handlar främst om att förbättra vattenrelaterat miljöarbete genom en gemensam lagstiftning för vatten. Bland annat försöker man minska föroreningar, främja hållbar vattenanvändning, förbättra tillståndet för existerande akvatiska ekosystem samt reducera effekterna av översvämningar och torka. Direktivet fastslår att länderna ska arbeta på ett sätt i sin vattenförvaltning som utgår från avrinningsområden (naturens egna vattengränser) och inte från av människan införda administrativa gränser, för att åtgärda brister i vattenmiljö och vattenkvalitet. En annan gemensam princip, är det systematiska planeringsarbete som ska ske under 6-åriga förvaltningscykler, efterföljt av åtgärdsarbete.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen