Stellan Skarsgård i Johan Rencks HBO-drama ”Chernobyl” har chans till vinst på nattens Emmygala. HBO Nordic
Emmygalan

Svenska experter: Chansen stor att Chernobyl vinner

Svenska nöjesjournalister tror att Johan Rencks HBO-drama ”Chernobyl” har stor chans att ta hem priset för bästa miniserie på Emmygalan som går av stapeln natten mot måndag.

”Största hotet mot Johan Renck och gänget tror jag kan vara ’When they see us’, som också var ruggigt stark”, skriver Nöjesbladets Karolina Fjellborg.

Förutom det priset är miniserien ”Chernobyl” också nominerad för Stellan Skarsgårds skådespelarinsats och för Johan Rencks regi.

– Det är Oscarsvinnaren Ava DuVernay och Ben Stiller som regidebuterar i samma kategori. Det är tufft men han har goda chanser, säger kulturjournalisten Parisa Amiri i TV4 Nyhetsmorgon om Rencks chans att vinna.

Galan går att se i Sverige via TV4 play.

Emmynomineringarna i urval

Bästa dramaserie: ”Better call Saul”, ”Bodyguard”, ”Game of thrones”, ”Killing Eve”, ”Ozark”, ”Pose”, ”Succession” och ”This is us”

Bästa kvinnliga huvudroll i dramaserie: Emilia Clarke för ”Game of thrones”, Jody Comer för ”Killing Eve”, Viola Davis för ”How to get away with murder”, Laura Linney för ”Ozark”, Mandy Moore för ”This is us”, Sandra Oh för ”Killing Eve” och Robin Wright för ”House of cards”.

Bästa manliga huvudroll i dramaserie: Jason Bateman för ”Ozark”, Sterling K Brown för ”This is us”, Kit Harington för ”Game of thrones”, Bob Odenkirk för ”Better call Saul”, Billy Porter för ”Pose” och Milo Ventimiglia för ”This is us”.

Bästa komediserie: ”Barry”, ”Fleabag”, ”The good place”, ”The marvelous mrs Maisel”, ”Russian doll”, ”Schitt’s creek” och ”Veep”.

Bästa kvinnliga huvudroll i komediserie: Christina Applegate för ”Dead to me”, Rachel Brosnahan för ”The marvelous mrs Maisel”, Julie Louis-Dreyfus för ”Veep”, Natasha Lyonne för ”Russian doll”, Catherine O’Hara för ”Schitt's creek” och Phoebe Waller-Bridge för ”Fleabag”.

Bästa manliga huvudroll i komediserie: Anthony Anderson för ”Black-ish”, Don Cheadle för ”Black Monday”, Ted Danson för ”The good place”, Michael Douglas för ”The Kominsky method”, Bill Hader för ”Barry" och Eugene Levy för ”Schitt's creek”.

Bästa miniserie: ”Chernobyl”, ”Escape at Dannemora”, ”Fosse/Verdon”, ”Sharp objects” och ”When they see us”.

Bästa manliga biroll i en miniserie: Asante Blackk för ”When they see us”, Paul Dano för ”Escape at Dannemora”, John Leguizamo för ”When they see us”, Stellan Skarsgård för ”Chernobyl”, Ben Whishaw för ”A very English scandal” och Michael K Williams för ”When they see us”.

Källa: TT

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Europa
Resenärerna anländer till Rhodos/Grekiska lokaltidningar har svenska turister på förstasidan. TT
Coronaviruset Smittan i Europa

Svenska charterturisterna besvikna på buffén: ”Det kan inte kallas all inclusive”

Särskilda bufféregler, förmanande lappar, munskydd och ödsliga hotell.

De första svenska charterresenärerna som åkt till Rhodos under pandemisommaren upplever en ovanlig semester.

Albin och Rebecca har rest från Uppsala med sin dotter och reagerar på att man får peka på det man vill ha på buffén och att personal bakom plastskiva lägger upp maten.

– Det blir ju något helt annorlunda. Man vill kunna välja själv, säger Albin till nyhetsbyrån TT.

Rebecca tycker att allt är välordnat.

– Men det är kanske inte riktigt lika roligt som det brukar vara, det brukar hända mer på sådana här hotell och vara fullt med folk, säger hon.

Även Aftonbladet har talat med svenska turister. En pappa som vill vara anonym säger att utbudet av mat är dåligt.

– Det här kan inte kallas all inclusive. Då ska det vara mat i överflöd, och man ska kunna välja mellan massor olika rätter.

21 min
Turister på Rhodos.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stor osäkerhet kring charterresor till Medelhavet

Charterbolagen är osäkra om de kommer kunna genomföra resor till länder kring Medelhavet, skriver Dagens Nyheter.

UD har hävt reserestriktioner till flera EU-länder, men det är oklart om flera av länderna tillåter svenskar att resa in.

– Att direktflyg inte längre är tillåtna från Sverige till Grekland är så klart jobbigt, säger SAS presschef Freja Annamatz.

Resebolaget Tui har dock fått ett specialtillstånd att i mindre skala resa in svenskar till Grekland. Men de är osäkra på hur det kommer att bli med resor till Cypern längre fram i sommar. Osäkerheten kan leda till att svenskar måste avboka sina resor.

Igår 16:11
I går flög de första svenska turisterna till Grekland. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Resejättarna i storbråk om Tuis flyg till Rhodos

Resejätten Tui har hamnat i blåsväder efter att det första charterplanet sen coronapandemins utbrott landade på Rhodos i Grekland i går, rapporterar TV4 Nyheterna.

Tui säger att en grekisk minister gett klartecken till resan men resebolaget Apollo anklagar konkurrenten för att ha ljugit för att få landningstillstånd.

Apollos Sverigechef Erika Butterworth säger till TV4 att Tui uppgett att resan saknat turister och inte varit kommersiell. Även grekiska medier har rapporterat om att det hela beskrivits som en marknadsföringsresa.

Adam Györki, kommunikationschef på Tui, säger att det fanns både turister, personer som jobbar med turism och journalister ombord på planet, vilket varit en förutsättning för att få klartecken.

– Men man måste förstå att det finns en oro för coronasmittan.

Igår 13:15
Läs mer om Coronaviruset
Trumps USA 4th of July-firandet
Donald Trump vid Mount Rushmore Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA 4th of July-firandet

”Våra barn får lära sig att hata sitt land i skolan”

President Donald Trump tjuvstartade firandet av USA:s självständighetsdag med ett tal vid Mount Rushmore i South Dakota på fredagskvällen.

Inför 7 000 anhängare gick Trump till angrepp mot de demonstranter som vill ta bort sydstatssymboler i USA och menade att de försöker radera USA:s historia.

– Den här vänsterkulturrevolutionen är skapad för att omkullkasta den amerikanska revolutionen, sa Trump och fortsatte:

– Våra barn får i skolan lära sig att hata sitt eget land.

Talet följdes av ett enormt fyrverkeri, vilket är kontroversiellt eftersom något sådant, av miljöskäl, inte ägt rum vid minnesmärket sedan 2009. En annan fråga som väckt uppmärksamhet är att det inte krävts munskydd eller social distansering vid evenemanget.

4 tim
Kroganställda i Pennsylvania vill att barerna öppnas igen. Keith Srakocic / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nationaldagen firas viralt utan ölservering och bad

USA:s nationaldagsfirande på lördagen kommer inte att vara sig likt på grund av coronapandemin, konstaterar flera medier.

Reuters noterar att det är förbjudet att lägga sig på stränderna i södra Florida och södra Kalifornien och att den traditionella läsningen ur USA:s självständighetsförklaring som undertecknades den 4 juli för 244 år sedan kommer att sändas på nätet i år.

Fox News konstaterar att flera delstater tvingar krögare att fortsätta hålla sina barer stängda under nationaldagsfirandet. I Pennsylvania förbjöds först alkohol helt, men beslutet ändrades efter massiv kritik, skriver kanalen.

Igår 20:49
Fjärde juli i Washington DC förra året. Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump vill se fyrverkerier under firandet – får kritik

Medan många delstater stänger ner verksamheter igen har Donald Trump talat sig varm för fest och fyrverkerier vid lördagens nationaldagsfirande i Washington DC, skriver ABC News. Detta har borgmästare Muriel Bowser opponerat sig mot på grund av smittorisken.

Själv flyger presidenten till Mount Rushmore där varken social distansering eller ansiktsmasker kommer att krävas – även det ett kritiserat beslut, rapporterar CNN.

Igår 20:49
Läs mer om Trumps USA
Stiernstedt Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Sommarpratarna

”Detaljrikt om den barndom skådespelare ofta haft”

Skådespelerskan Hedda Stiernstedt, bland annat känd från SVT:s ”Vår tid är nu”, är ovanligt detaljrik när hon berättar om sin uppväxt, skriver GP:s Jonathan Bengtsson.

”Den 32-åriga skådespelaren ritar upp en kontinent som hon inte har besökt på över två decennier. Ändå känns avståndet hit obetydligt, som att kliva över en kökströskel”, skriver Bengtsson som anser att programmet är ”ganska släpigt” men att Stiernstedts manus och framförande motiverar detta.

Aftonbladets Oisin Cantwell menar att Stiernstedts uppväxt med skolgårdsintriger, tjuvrökning och jazzkunniga föräldrar är en ”barndom av det slag som skådespelare ju tenderar att ha bakom sig” men att programmets styrka är att hon ”varken gör sig större eller mindre än hon är”.

”Det är fint och drivet berättat med roliga iakttagelser och träffsäkra detaljer”, skriver DN:s Nicholas Wennö.

6 min
Stiernstedt Mattias Ahlm/Sveriges Radio
undefined

Stiernstedts ”Sommar” om vild körning genom öken

I sitt Sommar i P1 pratar skådespelaren Hedda Stiernstedt bland annat om när hon utan körkort gasade i 190 kilometer i timmen i en australisk öken.

– Plötsligt dyker det upp en vägkontroll mitt i ingenstans. Jag tror först att jag hallucinerar, säger Stiernstedt som betonar att man inte bör köra bil utan körkort.

Till Aftonbladet säger hon att en tanke med programmet är att lyssnarna ska få en djupare förståelse för vem den annars ”ganska så privata” Stiernstedt är.

Ett annat ämne i programmet är hennes ”stökiga tonårstid”.

2 tim
Läs mer om Sommarpratarna